loader
Foto

Retrospectiva anului 2023, cu Marian Voicu, la „Breaking Fake News”

2023 a stat sub semnul războaielor - al Rusiei împotriva Ucrainei și al Israelului împotriva Hamasului. Dar 2023 a fost şi anul Inteligenței Artificiale, cea mai recentă mare descoperire a umanității. Ce ne-a adus anul care tocmai s-a încheiat în materie de fake news ne reaminteşte Marian Voicu la „Breaking Fake News”, duminică, 14 ianuarie, ora 19.00.    

 

Trăim vremuri în care informaţiile se răspândesc mai rapid ca niciodată, iar goana după senzaţional determină propagarea unor ştiri ce frizează absurdul. Ce e adevărat şi ce e fals? Cum cernem informaţiile, astfel încât să nu ne lăsăm înşelaţi? Întrebări pe care ni le punem în fiecare zi primesc răspunsuri pertinente la „Breaking Fake News”, în fiecare duminică, de la ora 19.00, la TVR 1. Pe 14 ianuarie, emisiunea realizată de Marian Voicu ne aduce o retrospectivă a anului 2023.

(w882)

Războiul Rusiei impotriva Ucrainei a intrat în 2023 în cel de-al doilea an. În România, opinia publică a fost antrenată într-o dezbatere fără precedent: Ucraina ar fi dragat canalul Bîstroe cu scopul de a-l face navigabil maritim, provocând astfel distrugerea Deltei. A urmat apoi scandalul cerealelor ucrainene - fermierii români au acuzat guvernul că i-a mințit și i-a adus în pragul falimentului, susținând că cerealele ucrainene ar fi trebuit doar să tranziteze România, nu să fie importate. A urmat apoi mult-așteptata contraofensivă ucraineană, precedată de operațiuni speciale de dezinformare ale Kievului și Moscovei. În cele din urmă, după 600 de zile de la invadarea pe scara largă a Ucrainei de către Rusia, războiul a ajuns la frontiera României.

(w882)

(w882)

Toamna aducea un nou război. În 7 octombrie 2023 avea loc cel mai sângeros atac din istoria Israelului, cel al Hamasului, fiind uciși mai mulți evrei decât în oricare zi de după Holocaust. Războiul a intrat acum în a patra lună, iar dezinformarea, știrile false, discursul urii au dus la o polarizare și radicalizare a lumii fără precedent.

(w882)

În martie, parlamentul de la Chișinău decidea că limba română redevine limbă de stat în Republica Moldova. După 100 de ani, una dintre cele mai mari ficțiuni lingvistice, limba moldovenească, înceta să mai existe ca limbă oficială nu numai în Republica Moldova, ci și în Ucraina.

Dar 2023 a fost şi anul Inteligenței Artificiale, cea mai recentă mare descoperire a umanității. Dacă la început a fost întâmpinată cu entuziasm, acum este privită cu rezervă și chiar teamă.

(w882)

(w882)

În ediţia din 14 ianuarie, Horia Grușcă ne vorbeşte, la Revista presei fake, şi despre noul an, 2024, care este un an electoral record la nivelul întregii planete: mai mult de 4 miliarde de cetăţeni din peste 60 de ţări sunt aşteptaţi la urne. Ameninţările la adresa corectitudinii alegerilor sunt pe măsură, de la mistificările promotorilor teoriilor conspiraţiei la falsurile concepute cu ajutorul Inteligenţei Artificiale. Pe de altă parte, anul abia încheiat a fost şi el marcat de o avalanşă de falsuri bizare, larg răspândite pe reţelele de socializare.

 

 

 

 

 

 
Răsvan Popescu, membru CNA și scriitor, la „Mic dejun cu un campion” (ediție din 2023) | VIDEO

TVR Cultural îi invită pe telespectatori să revadă dialogurile Danielei Zeca Buzura cu Ion Vianu - medic psihiatru și scriitor, Răsvan Popescu - ...

Conferința „În rând cu lumea”, cu Andrei Pleșu și Valentina Sandu-Dediu, la Opera Națională București | VIDEO

Marți, 16 aprilie, TVR Cultural a transmis, în direct de la Opera Națională București, dialogul dintre scriitorul Andrei Pleșu, Valentina ...

„Lumea de aproape”: Viitorul înseamnă educație | VIDEO

Marți, 16 aprilie, de la ora 17.30, la TVR Craiova am aflat subiectele dezbătute în cadrul  conferinței ,„ParentingNet”.

 

#TVRedu