loader
Foto

"Regatul Sălbatic": Despre pasiuni

Dedicăm ediția din 27 noiembrie pasiunilor. Emisiunea se difuzează de la ora 20:00, la TVR 3 și online pe TVR+.

 

Credem cu tărie că pentru a face lucruri bune, frumoase și care să dăinuie, dincolo de resurse de tot felul este necesară implicarea.

Iar implicarea presupune dedicare la rădăcina căreia se află fermentul pasiunii.

Pasiunea este cea care în mod primordial conduce spre performanță în orice domeniu. Și să știți că și pentru o bună rânduială a mediului sălbatic sunt necesare toate cele menționate deja, cu pasiunea pe primul loc.

Descoperim, nu de puține ori, că există ceva și dincolo de pasiune. Cel puțin așa am înțeles de la invitații noștrii Adi Popescu, Alisa Staneci și Costel Crețu.

Dacă elementele artistice ale Alisei Staneci din Piatra Şoimului, judeţul Neamţ, adaugă strălucire unor obiecte care, nefiind în sine trofee medaliabile, devin obiecte de artă ce întorc cu admiraţie privirile neofiţilor spre vânătoare şi vânători.

(w882) Alisa

Particularităţile practice ale cuţitelor realizate de Adi Popescu într-un atelier - am spune mai degrabă invizibil din mijlocul Bucureştiului - sunt şi ele de nepreţuit.

(w882) regatul sa

Iar ceea ce transcende pasiunea despre care vorbeam, mai sus, aflăm de la Costel Creţu, mândru vânător din Holda, judeţul Suceava, de pe valea Bârnarului. Se pare că e vorba în mod esențial despre cei şapte ani din casa părintească... sau ABC-ul devenirii de om harnic, primitor şi gospodar, vânător priceput pe deasupra. O discuţie despre generaţii, trecut, viitor şi speranţe.

(w882) regatul sa

Fiecare invitat al "Regatului Sălbatic" de sâmbăta aceasta, prin mărturia proprie, vine să consolideze certitudinea că vânătoarea este o pasiune care e întreţinută de ştiinţa de a păstra echilibrul în natură. Iar cei care o practică cu pasiune sunt conştienţi că de aceasta depind atât bunăstarea unor comunităţi cât şi dezvoltarea unor meşteşuguri, ocupaţii şi chiar ramuri artistice, care altfel nu ar avea cum să îmbogăţească patrimoniul material şi imaterial al tradiţiilor româneşti. Îndemnul nostru este să căutaţi înţelegerea profundă a acestei bogăţii şi să ajutaţi ca ea să nu dispară.

***

Edițiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

Producător: Mihai Ovidiu Enea

 

 
„Oedipe”, sub bagheta lui Tiberiu Soare, și spectacole de muzică clasică și arte vizuale, între atracțiile Festivalului „Enescu” 2025

Peste 4.000 de artiști vor fi prezenți la București, între 24 august și 21 septembrie, cu ocazia celei de-a XXVII-a ediții a Festivalului ...

Cunoaşte-ţi istoria, ca să ştii cine eşti!

Cunoaşte-ţi istoria, ca să ştii cine eşti!

publicat: marţi, 21 ianuarie 2025

”Unirea Principatelor Române - 24 ianuarie 1859”, al doilea episod din seria documentară ”Unirile Românilor” , se difuzează la TVR Cultural ...

100 de ani în 10 ecranizări străine: de la cărți la filme de succes

Un manuscris respins de 12 edituri, dar și piese de teatru recompensate cu Premiul Pulitzer au devenit repere cinematografice și succese ...

 

#TVRedu