loader
Foto

Starea naţiunii, din perspectiva ultimului recensământ, la „Omul şi timpul”

„O realizare științifică excepțională, o operă de stil mare, obiectivă şi fără cusur” – astfel a fost catalogat primul recensământ, din 1930, din România Mare. Rafael Udrişte a discutat subiectul cu invitaţii săi pe 12 ianuarie, la TVR 1. | VIDEO

 

Imediat după Unirea din 1859, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a solicitat un recensământ al populației atât în Moldova, cât şi în Ţara Românească. Aceasta a fost prima investigație statistică ce a luat în calcul demografia, dar şi aspectele sociale şi economice din Principalele Unite. Rezultatele au fost prezentate pe 25 iunie 1860, pentru Muntenia, şi un an mai târziu, în 1861, pentru Moldova.

(w882)

În 1930, la 12 ani de la Marea Unire, avea loc primul recensământ din România reîntregită, considerat de specialiști ca fiind unul dintre cele mai moderne studii științifice de gen realizat în Europa. Presa europeană din epocă titra: „recensământul românesc, o realizare științifică excepțională, o operă de stil mare, obiectivă şi fără cusur”.

De ce era fără cusur? Pentru că aducea în premieră absolută pentru statistica europeană înregistrarea concomitentă a apartenenţei etnice, a limbii materne şi a religiei.

(w882)

Putem citi starea unei națiuni analizând cifrele unui astfel de studiu statistic? Ce aflăm în plus despre noi după ce au fost publicate datele ultimului recensământ realizat în 2022? Câţi mai suntem în țară? Câţi dintre noi vor vota la următoarele alegeri? Cât de credincioși mai suntem, cât de toleranți mai suntem? Sunt doar câteva subiecte pe care Rafael Udrişte le-a discutat cu invitații săi, politologul Cătălin Raiu şi sociologul Bruno Ștefan, joi după-amiază, la „Omul şi timpul”.

(w882)

***

Situaţii excepţionale, mai puţin cunoscute, din istoria recentă a ţării noastre, sunt cercetate şi dezvăluite în emisiunea-document a Televiziunii Române „Omul şi timpul”, ce poartă semnătura realizatorilor Ruxandra Ţuchel şi Rafael Udrişte. Producţia ne introduce în intrigile demne de filme hollywoodiene ale politicii româneşti, interne şi internaţionale, din perioada interbelică şi anii comunismului, dar şi imediat după încheierea acestei perioade. Din octombrie 2021, urmărim în fiecare săptămână noi episoade „Omul şi timpul” la TVR 1.

 

 
Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: duminică, 16 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00,  revedeți o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

publicat: sâmbătă, 15 iunie 2024

Jumătatea lunii iunie nu înseamnă încă vacanță, așadar lecțiile „Teleenciclopediei" sunt o întâlnire potrivită cu istoria, arta ori zoologia. O ...

„Intrare liberă”. Mircea Cărtărescu, despre premiul primit la Dublin: E minunat pentru mica noastră lume literară | VIDEO

Care este importanța premiului literar câştigat recent de scriitorul Mircea Cărtărescu la Dublin? Ce perspective deschide primirea „Dublin ...

 

#TVRedu