loader
Foto

„Răsărit de soare" la „Teleenciclopedia" | VIDEO

Noi pagini de artă, istorie și științe naturale putem răsfoi sâmbătă, 24 aprilie, de la ora 18:50, pe TVR 1, într- o nouă ediție a emisiunii „Teleenciclopedia"

 

CLAUDE MONET – RĂSĂRIT DE SOARE

De la faimosul Răsărit de soare, ce i-a conferit calitatea de Părinte al Impresionismului, până la zugrăvirea obsedantă a iazului împodobit cu nuferi, Claude Monet și-a exprimat sensibilitatea lirică prin culoare și lumină.

(w882) Monet

A lucrat neobosit de la vârsta de 15 ani până când a murit, în 1926, la 86 de ani, lăsând umanității peste 2.000 de tablouri.

CONFERINȚA DE LA IALTA (ep.1/5)

Conferința de la Ialta, desfășurată între 4 și 11 februarie 1945, a redesenat harta Europei postbelice – fiind, și astăzi, un subiect intens dezbătut. Prin avantajele pe care au fost nevoiți să i le ofere lui Iosif Visarionovici Stalin, Winston Churchill și Franklin Delano Roosevelt au permis URSS să-și extindă stăpânirea asupra Europei de Est.

(w882)

CONSTRUCTORII DE CASTELE (ep.11)

Cu timpul, rolul protector al citadelelor a început să pălească, iar eficiența lor militară a scăzut pe măsură ce au devenit tot mai vulnerabile în fața artileriei. Iată povestea unei schimbări majore petrecute în toată Europa.

În spatele zidurilor fortificate, planurile de război erau înlocuite cu iubiri împărtășite sau interzise, comploturi de budoar, dușmănii. În același timp, fortul devenit palat găzduia artiști, învățați, vizionari.

Vom călători în Franța și Germania, unde noua epocă industrială a conferit castelelor valențe culturale și istorice deosebite.

INSECTELE (ep. 1/5)

Legătura dintre plante și insecte este imemorială – o dependență mutual fructuoasă și vitală pentru supraviețuirea tuturor creaturilor de pe Terra. În lipsa insectelor, nu ar exista nici plante, nici alte forme de viață, dintre cele pe care le cunoaștem astăzi.

Paleontologii confirmă teoria potrivit căreia această co-evoluție dăinuie de cel puțin 100 de milioane de ani, perioadă în care ambele regnuri s-au dezvoltat și diversificat în paralel.

(w882) flori albi

***

Program de difuzare:

TVR 1HD: sâmbătă, 24 aprilie, ora 18.50; luni, 26 aprilie, ora 01.30

***

Producător: OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 
Spectacol muzical de excepție, închinat memoriei marelui Puccini, difuzat în exclusivitate la TVR Cultural, în 18 mai | VIDEO

TVR Cultural a transmis, în 18 mai, în exclusivitate Gala „Puccini”, o seară dedicată îndrăgitelor opere ale marelui compozitor italian, în ...

Actorul Pavel Bartoș, la „Interviurile TVR Cultural”: E bine să ai emoții, asta te face uman, nu ești robot | VIDEO

La „Interviurile TVR Cultural” din 18 mai, jurnalista Ioana Pavel l-a avut ca invitat pe actorul Pavel Bartoș.

Pictorul Constantin Flondor, la „Biografii necesare”: Pentru mine, repetiţia este monotonă. Totdeauna, am simţit nevoia de a mă provoca, de a tenta riscul | VIDEO

Invitatul Ileanei Ploscaru Panait la „Biografii necesare” a fost pictorul Constantin Flondor, profesor la Facultatea de Arte Plastice și Design a ...

 

#TVRedu