loader
Foto

Galerie foto

Raluca Radu a venit la "Mic dejun cu un campion" | VIDEO

Prof. univ. dr. Raluca Radu, jurnalist şi profesor, a fost invitata Danielei Zeca Buzura la "Mic dejun cu un campion", sâmbătă, 12 decembrie, de la ora 10:00.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

’’Când mi-am ales drumul, puteam să fac matematică sau orice altceva’’, începe povestea profesoarei.

Prezenţă stenică şi volubilă care impune prin siguranţa pregătirii profesionale şi prin susţinerea argumentată a temelor pe care le pune în discuţie, prof. univ. dr. Raluca Radu, jurnalist şi profesor, doctor în Ştiinţe ale Comunicării şi director al Departamentului de Jurnalism, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Universitatea Bucureşti, nu agrează speculaţiile şi crede că jurnalismul actual alunecă de multe ori în derizoriu tocmai din pricina cunoaşterii insuficiente şi neargumentate a subiectelor puse în discuţie.

 

’’7 din 10 oameni au ca sursă de informare reţelele sociale. Este o realitate demnă de luat în seamă. Ori în on-line nu ne comportăm ca în viaţa reală’’, adaugă Raluca Radu. Domeniile sale de cercetare și de predare sunt economia mass-media și deontologia comunicării publice, iar cadrul didactic mai lucrează la Centrul de cercetare SPARTA şi este coordonatorul EJO România.

(w882)

Raluca Radu este autorul mai multor lucrări de specialitate dintre care astăzi avem pe masă ’’Deontologia comunicării publice’’ (coordonator), ’’Economia Mass-media’’ (împreună cu Manuela Preoteasa) şi ’’Instituţii culturale în tranziţie. Despre creativitate în jurnalismul şi cinematografia din România, după 1944’’ (lucrarea de doctorat, apărută la Editura Nemira în Colecţia Universitaria, 2011).

Pe coperta patru a volumului coordonat de ea, prof. Mihai Coman, fondatorul Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării – şi el unul dintre invitaţii la Mic Dejun acum ceva vreme – face o recenzie scurtă şi aplicată: ’’Mulţi cred că o carte dedicată deontologiei profesiilor din câmpul comunicării este o utopie.

Realitatea din jurul nostru arată totala indiferenţă a celor mai mulţi dintre specialişti faţă de etica profesională... Cartea de faţă de arată cât de importantă este deontologia pentru reuşita în afaceri, pentru prestigiul instituţiilor, pentru legitimitatea profesioniştilor’’. (Sursa: Editura Polirom, Colecţia Collegium-Media, 2015).

Pentru că, ne spune invitata noastră, "acum există un declin al imaginii experţilor dar acest lucru va fi stopat de pandemie. Avem jurnalişti foarte bine pregătiţi. Avem nevoie de manageri de presă care să nu facă niciun compromis economic sau politic’’.

(w882)

"Și mai este nevoie de o clasă politică responsabilă și de un respect adevărat față de valorile democrației. Noi avem un corp profesional foarte instruit – majoritatea celor care lucrează în presa adevărată au făcut o facultate de jurnalism sau sunt studenți la jurnalism. Regulile sunt cunoscute, dar par greu de respectat în redacții sărace, suprasolicitate, cu o presiune permanentă din partea politicului sau a patronatului”, adaugă Raluca Radu.

"Economia Mass-media’’ publicată tot la Editura Polirom, în Colecţia Collegium-Media, 2012 ’’explică de ce uneori un ziar local este mai profitabil decât unul central, de ce o instituţie de presă care nu îi aduce profit proprietarului este ţinută în viaţă şi de ce, în unele ţări, publicul acceptă să susţină financiar o afacere mass-media. Volumul este prima lucrare de acest gen din România şi se adresează studenţilor la jurnalism, jurnaliştilor, managerilor instituţiilor de media, proprietarilor şi legislatorilor’’ (Sursa: Editura Polirom).

(w882)

Sunt lucrări de specialitate ce de câţiva ani încoace s-au constituit în manuale necesare celor care studiază sau sunt implicaţi în domeniul ştiinţelor comunicării. Dacă după 1989 aceste cărţi de specialitate erau o raritate, astăzi, profesori implicaţi, buni teoreticieni dar şi practicieni, amplifică o reţea educaţională şi la acest nivel al instrucţiei, atât de necesar celor care vor să îmbrăţişeze o carieră în domeniu, celor care vor să se specializeze în anumite direcţii sau pur şi simplu vor să înţeleagă mai în detaliu formele şi mijloacele prin care putem fi informaţi sau manipulaţi prin presă.

Profesor prin vocaţie, Raluca Radu este un coordonator de doctorate foarte pretenţios şi exigent şi, în egală măsură, un observator atent al pieţei media - un ’’work in progress’’ ce îşi schimbă deseori direcţia. Evoluţia galopantă a noilor medii de comunicare şi informare determină uneori o inadecvare a raportării la surse. ’’Şcoala ar trebui să depună mai mult efort la crearea unei culturi generale corecte și la construirea respectului față de specialiști’’.

Suntem martorii unei discuţii la obiect, motivată de teme cuprinse în cărţile enumerate mai sus, susţinută cu argumente solide de doi profesionişti, profesori de jurnalism care predau tinerilor aspiranţi cele mai noi analize asupra unui domeniu ce implică responsabilitate şi pregătire temeinică pentru că ’’Este foarte important să existe branduri de încredere, către care oamenii să se ducă pentru a afla informațiile esențiale’’. Raluca Radu şi Daniela Zeca Buzura faţă în faţă, serios şi relaxat într-o dimineaţă de sâmbătă, la Mic Dejun cu un Campion.

(w882)

"M-a entuziasmat pasiunea cu care Raluca Radu iese la rampă şi susţine, matur şi sigur, tot ceea ce ne frământă în fiecare zi. Cu argumente. Mai ales într-o perioadă ca aceasta în care piaţa media abundă de ştiri care mai de care, de breaking news, de fake news, de personaje mai mult sau mai puţin credibile, într-un vacarm de nedescris. Este stilul acela de om care-ţi dă încrederea că cei care chiar se pricep, ocupă şi locul potrivit din care, prin expertiza lor, pot să facă diferenţa. Că se pot implica, că pot forma şi alţi tineri cărora le sunt profesori şi exemple de reuşită profesională. Şi mă simt bine că din spate vine o astfel de generaţie, pe care, s-o mărturisesc direct, o aşteptam cam de multişor’’ – Ileana Ploscaru panait, producătorul emisiunii.

Portret de artist: ANGELA TOMASELLI

Angela Tomaselli – o artistă româncă cu origini italiene și germane născută în Oltenia. O definiţie scurtă şi esenţială care deconspiră zestrea sensibilităţii şi disciplinei interioare. Ea uimeşte prin diversitatea poveștilor pictate, ca nişte "Călătorii imaginare” strânse într-un jurnal personal cotidian, intersectat cu amintiri şi întâmplări din trecut.

(w882)

Pictura ei a evoluat constant între expresionismul liric şi cel fantastic care conturează un univers bogat, cu multe repere… un fel de carusel din vârtejul căruia ies la lumină imagini bine articulate, ce vin să accentueze, o secvență în timp.

Regretatul critic și istoric de artă, Maria Magdalena Crișan, nota la vernisajul uneia dintre expozițiile personale a pictoriței: “Spiritul de observaţie, capacitatea de a surprinde esenţa lucrurilor ne transmit sentimentul unui spectacol viu, la care participăm, în mod virtual, la trasarea ultimelor tuşe de culoare. Dar, în spatele acestor compoziţii dinamice, cu un desen atât de sigur, și de personal, unde pata de culoare pare a se aşterne de la sine, se află nenumăratele caiete de schiţe – un exerciţiu continuu, făcut cu o disciplină remarcabilă de mai bine de 40 de ani.

Pentru Angela Tomaselli pictura este un mod atât de personal de a se exprima, încât a devenit însăși raţiunea ei de a exista în această lume.”

(w882)

Recomandare de lectură: Astăzi, în deplină consonanţă cu tema generală a emisiunii şi cu profilul invitatului nostru, ’’Toamna patriarhului’’ de Gabriel García Márques, distinsă în 1982 cu Premiul Nobel pentru Literatură, republicată în 2014 la Editura Rao, în Colecţia Clasic. ’’A fost romanul care m-a făcut cel mai fericit scriindu-l, căci este cel pe care am vrut dintotdeauna să-l scriu şi, în acelasi timp, cel în care mi-am împărtăşit plenar propriile experienţe şi confesiuni... Într-adevăr, este un roman - mărturie, o autobiografie încifrată... Dacă ar fi să-l definesc prin doar câteva cuvinte, l-aş defini ca pe un poem despre singurătatea puterii... Dintre toate cărţile mele, este cea mai experimentală şi cea care mă interesează în cel mai înalt grad ca aventură politică...’’ – mărturisea Gabriel García Márques.

Difuzare TVR2: sâmbătă, 12 decembrie 2020, ora 10:00

Reluare TVR2: marţi, 15 decembrie 2020, ora 5:00

Difuzare TVR3: duminică, 20 decembrie 2020, ora 7:55

Difuzare TVRI: sâmbătă, 19 decembrie 2020, ora 9:00

Difuzare TVRM: sâmbătă, 12 decembrie 2020, ora 10:00

 
Familia Maitec, o dinastie de artiști. Stèphane Maitec: Am dorit să ne reîntoarcem la sursă şi să plecăm de la lucruri simple | VIDEO

Între 8 și 14 iulie, la „Biografii necesare”, TVR Cultural redifuzează dialogurile dintre artista vizuală Ileana Ploscaru Panait și Letiția ...

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu scriitorul Kamel Daoud, în 14 iulie (ediție din 2015) | VIDEO

Între 8 și 14 iulie, la „Mic dejun cu un campion”, telespectatorii TVR Cultural pot revedea dialogurile Danielei Zeca Buzura cu scriitorul Norman ...

Răspunderea penală a persoanei juridice

Răspunderea penală a persoanei juridice

publicat: joi, 11 iulie 2024

Care sunt măsurile ce pot fi luate împotriva persoanei juridice acuzate de săvârşirea unor infracţiuni cu consecinţe grave? Când pot fi dispuse ...

 

#TVRedu