Teolog, profesor, preşedinte al IICCMER, dar mai ales „spirit liber”, Radu Preda a vorbit cu Daniela Zeca Buzura despre familie, teologie şi personalităţi-model. Sâmbătă, de la ora 9:00, la TVR 2, TVR HD şi online, pe TVR+.
Ediția este disponibilă online pe TVR+.
Invitatul din această dimineaţă de sâmbătă este teologul Radu Preda. A urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti în perioada 1991-1995, completate cu studiile doctorale de la Heidelberg, Paris şi Roma. În prezent este conferenţiar universitar la catedra de Teologie Socială a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Universitatea Babeş-Bolyai, preşedinte executiv al IICCMER (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc), director-fondator al Institutului Român de Studii Inter-ortodoxe, Inter-confesionale şi Inter-religioase (INTER) şi scriitor a zece studii dedicate comunismului şi spiritualităţii româneşti.
Radu Preda este membru al Consiliului de Administraţie al European Forum of Orthodox Schools of Theology de la Bruxelles şi membru al Comitetului redacţional al revistei „Renaşterea”, publicaţie oficială a Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului şi Clujului.
Lista studiilor şi articolelor publicate cuprinde titlurile: „Jurnal cu Petre Ţuţea”; „Biserica în Stat - O invitaţie la dezbatere”; „Semnele vremii. Lecturi social-teologice”; „Comunismul. O modernitate eşuată”; „Cultura dialogului. Pledoarii & exerciţii”; „Ortodoxia & ortodoxiile. Studii social-teologice”; „Revenirea lui Dumnezeu. Studii social-teologice”; „Uniatismul. Fenomen social şi interogaţie teologică”, „Concepţia socială a Bisericii Ortodoxe din Rusia. Introducere, document & comentariu”; „Cuvântul social al Bisericilor din Austria. Introducere, document & comentariu”.
Pe cât de bine clădită este biografia sa intelectuală, pe atât de dezinvoltă şi lipsită de compromisuri este apariţia sa publică. Formaţia de teolog ar fi trebuit, poate, să-i contureze o prezenţă mai detaşată, superioară sau, în orice caz, atotştiutoare, impozantă.
„Am întâlnit un om tânăr, vivace, plin de idei şi lipsit de timp liber, gata să se împartă în fiecare săptămână între Cluj, Bucureşti şi Berlin, ocupat tot timpul cu scrisul, cu organizarea, cu intermedierea. Este prezent mereu în presă, la radio şi la televiziune. Şi-şi susţine deschis, cu onestitate şi într-un mod extrem de atractiv, convingerile”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătoarea TVR a seriei Mic dejun cu un campion.
Prestaţia de la catedră îi patronează spiritul liber, clădit pe lecturi solide şi experienţe ghidate de personalităţi-model cu care a avut şansa să se intersecteze la momentul oportun al formării ca om şi ca intelectual. Astfel, întâlnirea cu Petre Ţuţea sau cu ÎPS Bartolomeu Anania au avut darul de a-i croi un caracter şi un alt fel de raportare la viaţă. L-au făcut să înţeleagă că dincolo de buchisitul vechilor şi noilor cărţi, de obligaţiile sociale, universitare, administrative mai stă şi altceva: credinţa, sufletul, bucuria, respectul, familia, prietenii... şi, mai presus de toate, Maria, fetiţa sa de nici un an.
„Deşi ne cunoştem din proiecte anterioare la care am colaborat la TVR în 2014 (Campania «După 25 de ani. Dreptul la Memorie», «Ora de religie» sau Campania «Comoara pierdută. Mânăstirea Văcăreşti») de fiecare dată, întâlnirea noastră nu este lipsită de surprize. Deşi trebuia să sosească la ora 9:00, a venit cu mult mai devreme şi ne-a putut urmări în preparativele pentru filmare, fără ca noi să bănuim măcar că un ochi exigent şi amuzat priveşte în «bucătăria» noastră. Şi eu, care-mi doream să-l servesc cu preparatele care ştiu că-i fac plăcere!”, mărturiseşte Ileana Ploscaru Panait.
Gălăţean prin naştere, cu o figură molcomă şi un spirit ascuţit ca al lui Ion Creangă, dar cu o educaţie de tip germanic, deprinsă în şcolile ardelene, Radu Preda nu este un interlocutor comod. Pentru că, întrebările aparent nevinovate adresate de interlocutor, fac întotdeauna loc unei avalanşe de explicaţii exprimate într-un mod pertinent şi pe înţelesul tuturor. Spuse cu seriozitate şi umor, adevărurile care dor, par mai uşor de înţeles şi asumat.
„Am debutat bine, cu micile nimicuri care au încălzit atmosfera. Radu şi-a intrat repede în rol iar dialogul cu Daniela Zeca Buzura s-a transformat pe nesimţite într-o discuţie alertă, aşa cum le stă bine celor doi de fiecare dată când se întâlnesc. Aşa încât, nici astăzi la Micul Dejun nu vom fi lipsiţi de vorbe de duh despre lucruri esenţiale şi nici de micile deconspirări din culisele de zi cu zi”, încheie producătoarea emisiunii Mic dejun cu un campion.