Sâmbătă, 30 iulie, de la ora 10.00, pe TVR 2, Daniela Zeca Buzura v-a invitat să urmăriți o ediție de colecție "Mic dejun cu un campion". Invitat este Radu Afrim, unul dintre cei mai în vogă regizori români de teatru.
’’Trebuie protestat împotriva acestei miştocăreli că nu ai voie să te bucuri de lucrurile simple’’- spune Radu Afrim. El este un creator multiplu.
Îndrăgostit de pictură, arhitectură, fotografie, film şi teatru el este un autor vizual prin excelenţă care ştie să valorifice simboluri, semnificaţii, situaţii cărora le conferă o substanţă interioară şi ideatică cu totul neşteptată. Lucrează mult cu toate companiile teatrale din ţară.
Spectacolele sale au întotdeauna caracterul de evenimente teatrale aşteptate cu nerăbdare, urmărite, premiate, deşi declară cu onestitate că nu munceşte pentru distincţii, ci pentru propria satisfacţie.
Radu Afrim a realizat peste 70 de producţii teatrale printre care: “No Mom`s Land”, Teatrul Luni de la Green Hours, Bucureşti, “De ce fierbe copilul în mămăligă”, “E doar Sfârşitul lumii”, Teatrul Odeon din Bucureşti, “Trei surori”, “Alge-Bernarda's house remix”, Teatrul Andrei Mureşanu Sf. Gheorghe, “Femeia mării” (2014), “Măcelăria lui Iov” (2017), Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri”, Iaşi, “Povestiri despre nebunia (noastră) cea de toate zilele”, “Wolfgang” (2017), Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, “Plaja”, “Adam Geist”, “Omul Pernă”, Teatrul "Maria Filotti" Brăila, “Inimi cicatrizate”, Teatrul de Stat Constanţa, “Jocul de-a vacanţa”, Teatrul Municipal Baia Mare.
Pentru performanţele sale a fost distins nu o dată cu cele mai preţioase premii ale breslei. Este şi aceasta o recunoaştere unanimă a felului în care face teatru, în care modalităţile sale de expresie ilustrează teatrul contemporan. Nu este pasionat doar de regie. Scrie în egală măsură, colaborează cu scenografii, regizorii muzicali şi cu designerii de lumină în aşa fel încât spectacolul, în integralitatea lui, să-l reprezinte.
Iată doar câteva dintre distincţiile care i-au punctat cariera şi cu siguranţă nu se va opri aici: 2004 - Premiul pentru Opera Prima acordat de Fundația “Anonimul” şi Premiul CultuRAAL pentru originalitate în arta teatrală, Bistriţa; 2006 - Premiul UNITER pentru cea mai bună regie pentru spectacolul ’’Plastilina’’ de Vasili Sigarev, Teatrul “Toma Caragiu” Ploieşti; 2007 - Premiul UNITER pentru cea mai buna regie pentru spectacolul ’’joi.megajoy’’ de Katalin Turoczi , Teatrul Odeon Bucureşti; 2016 - Premiul UNITER pentru cea mai bună regie pentru spectacolul “Tihna”, la Teatrul Naţional Tg.Mureş – Compania “Tompa Miklós”; 2018 – Premiul UNITER pentru cea mai bună regie pentru spectacolul ”Dacă am gândi cu voce tare” de Adnan Lugonić, în adaptarea regizorului la Teatrul Naţional “Marin Sorescu” Craiova; 2019 – Premiul Radio Romania Cultural pentru Teatru, “Padurea spânzuraţilor”, Teatrul Naţional Bucureşti...