loader
Foto

Psihoterapeutul psihanalist Lavinia Bârlogeanu, despre rolul conștientizărilor

Atâta vreme cât suntem în viață, fapt pentru care merită să fim recunoscători tocmai vieții, putem să ne aducem contribuția în fiecare clipă și să ne străduim, prin conștientizările noastre, să facem un loc mai bun din lumea în care am avut șansa de a ne fi născut.    

 

Fiecare emisiune la care este invitată Lavinia Bârlogeanu, personalitate complexă a psihologiei și culturii românești, reprezintă o incursiune în profunzimile sufletului și ale labirintului minții noastre, iar dialogurile sunt mereu sincere și lipsite de prejudecăți, încărcate de semnificație, adevărate treceri în revistă ale beneficiilor auto-conștientizării și ale schimbării perspectivei personale.

Mintea noastră, asemeni unui computer, rulează programe în baza cărora noi funcționăm. Multe programe rămân neștiute, deși ele ne influențează semnificativ deciziile și alegerile de zi cu zi. Efortul de a conștientiza motivațiile din spatele gesturilor, cuvintelor și ale comportamentului nostru ne duc, implicit, către sclipirile de trezire în propria viață, astfel încât să nu fim nevoiți mereu să trecem prin adevărate crize existențiale pentru a înțelege cum putem avea relații de calitate care să ne garanteze starea de bine.

Indiferent de modul în care judecăm comportamentul unui om, este important să înțelegem că, de fapt, el face tot ce știe, poate și consideră, în acel moment, că îi împlinește nevoia.

Lavinia Bârlogeanu ne invită să privim latura practică a conștiinței de sine și ne asigură că putem ajunge la starea de împlinire și de succes tocmai prin a ne vedea clar și obiectiv prin procese de reflecție și introspecție.

Lavinia Bârlogeanu este psihoterapeut de orientare psihanalitică, cu formări în psihotraumatologie multigenerațională, terapie psihanalitică și psihologie transpersonală, cu doctorat în științele educației și studii postdoctorale la Sorbona și la Université Paris 5 „René Descartes”, profesor universitar la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității din București, cercetator asociat la CNRS (Franța).

Ca autoare și coautoare, Lavinia Bârlogeanu semnează volumele Rătăciți în Labirint (2023), Rușinea (2022), Acolo (2014), Diavolul în viziuni, povești și vise (2014), Jung îndrăgostit de suflet (2013), Arrhetonul (2012), Nodurile lunii (2011), în care se împletesc psihanaliza și mitologia cu realitatea de zi cu zi.

O ediție a emisiunii Eu pot la care a fost invitată Lavinia Bârlogeanu s-a transmis sâmbătă, 24 august, de la ora 10.00, pe TVR 1

 

 
Celebra operă „La Wally”, a lui Alfredo Catalani

Celebra operă „La Wally”, a lui Alfredo Catalani

publicat: vineri, 13 septembrie 2024

TVR Cultural vă propune să revedeți punerea în scenă de la Theater an der Wien (2021), a operei „La Wally”, de Alfredo Catalani. Catalani a scris ...

O discuție necesară în fiecare zi

O discuție necesară în fiecare zi

publicat: vineri, 13 septembrie 2024

În societatea contemporană, discuțiile privind educația și sistemul de învățământ ar trebui să fie o constantă, nu o alegere sezonieră. Deși la ...

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu Andreea Marin (ediție din 2017) | VIDEO

Între 5 și 11 august, TVR Cultural redifuzează dialogurile Danielei Zeca Buzura cu pictorul Ilie Boca, gimnasta Cătălina Ponor, scriitoarea Ioana ...

 

#TVRedu