loader
Foto

„Profesioniştii" - In memoriam Bernard Pivot

O ediție In Memoriam a fost programată la TVR1 sâmbătă, 11 mai, de la ora 23.30. Puteți urmări dialogul Eugeniei Vodă cu Bernard Pivot, în emisiunea „Profesioniștii". Scriitorul și jurnalistul francez Bernard Pivot a decedat luni, 6 mai, la Neuilly-sur-Seine, la vârsta de 89 de ani.

 

Bernard Pivot (1935 - 2024) a vizitat de mai multe ori România, s-a aflat în București, Iași și în alte orașe la târguri de carte ori diverse evenimente culturale, atras de efervescența francofonă pe care a regăsit-o aici.

Sâmbătă, 11 mai, de la ora 23.30 pe TVR1, v-am invitat să urmăriți un interviu de colecție acordat Eugeniei Vodă, în emisiunea Profesioniștii.

Bernard Pivot s-a născut la Lyon, la 5 mai 1935. După ce a studiat științe juridice și jurnalism, a scris în Le Figaro littéraire din 1958 în 1974.

A fost realizator și gazdă pentru emisiunile Apostrophes între 1975 şi 1990 şi Bouillon de culture între 1991 şi 2001, pe canalul Antenne 2. Pentru o scurtă perioadă, 2002-2005, a condus ultimul său proiect de televiziune Double Je, dedicat celor pentru care cultura franceză devenise a doua identitate - prin exil, francofilie sau mariaj.

După ce și-a încetat cariera pe micul ecran, s-a dedicat publicării de romane și memorii. Între 2014 şi 2019, Bernard Pivot a fost preşedintele juriului Goncourt care acordă anual prestigiosul premiu literar.

(w500) Les mots d

Printre cărțile lui: „100 mots à sauver", „100 expressions à sauver", „Les mots de ma vie", „Au secours! Les mots m'ont mangé", „...mais la vie continue", „Dictionnaire amoureux du vin", „Amis, chers amis".

Pasionat de cuvinte, de exactitatea și curățenia limbii, Pivot este cunoscut și pentru lansarea și susținerea campionatului de ortografie Les Dicos d’Or - sub acest nume din 1993, dar lansat în 1985. De altfel, cartea sa „Au secours! Les mots m'ont mangé" este un omagiu adus Dictării și Limbii Franceze.

Moștenirea lui Pivot include, fără îndoială, transformarea dictărilor în limba franceză dintr-un coșmar al elevilor într-o pasiune a francezilor și a tuturor francofonilor.

***

Surse: Program TVR, lemonde.fr, AFP

 
„Ora Regelui

Sâmbătă, 15 iunie, la „Ora Regelui", veți fi martorii vizitei regale în Marele Ducat al Luxemburgului. Mizele acestei vizite externe a Familiei ...

„Podcasturile TVR#Enescu”: Valentina Băințan, în dialog cu Cynthia Millar, una dintre marile interprete la Undele Martenot, în 15 iunie

În ultima ediție a acestui sezon din „Podcasturile TVR#Enescu”, invitata Valentinei Băințan este Cynthia Millar, una dintre puținele interprete ...

Graficiana Anca Boeriu, la „Pastila de artă”: Este o expunere a propriilor mele fragilități în lucrările pe care le fac

Între 10 și 16 iunie, la „Pastila de artă”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait le propune telespectatorilor să îi descopere sau să afle mai ...

 

#TVRedu