Aici buciumul anunţă toate evenimentele din sat. Cristina Șoloc și Cristi Tabără ne-au invitat într-o călătorie surprinzătoare prin Vrancea veritabilă. I-am însoțit pe 23 octombrie, la „Exclusiv în România”. Duminică, ora 15.30.
În ediția din 23 octombrie a emisiunii „Exclusiv în România”, Cristi Tabără și Cristina Șoloc au pornit într-o călătorie neaşteptată prin Vrancea veritabilă. Duminică, ora 15.30, la TVR 1, am străbătut patria Mioriței, dar și patria instrumentelor de suflat, pentru că doar în Vrancea mai putem întâlni meșteri de cimpoaie și buciume, instrumente ancestrale de suflat, pe care vrâncenii le folosesc încă de pe vremea lui Ștefan cel Mare.
Cristi Tabără, în dialog cu Angelo Nistoroiu, dir. cult. Bârsești
Atelier buciume Spulber
Cristina Şoloc şi Buciumaşii din Spulber
Am descoperit mai întâi singurul loc din Vrancea, dar și din România, unde buciumul este un fel de telefon fără fir care anunță toate evenimentele din sat... Mai exact, în comuna Spulber, unde l-am cunoscut pe Manole Enache, meșterul care zidește case și mai cioplește şi buciumele Buciumașilor din Spulber.
Atelierul meşterului Manole Enache, Spulber
Cristina Şoloc şi Cimpoierii din Negrești
În satul alăturat, Negrești, i-am întâlnit și pe singurii cimpoieri din România. Am vizitat apoi monumentul lui Ștefan cel Mare din Bârsești și am intrat în lumea şi povestea Babei Vrâncioaia și a celor 7 feciori care l-au ajutat pe domnitorul Moldovei să-i învingă pe turci.
Casa Vrâncioaiei, Bârseşti
Interior Casa Vrâncioaiei
În partea a doua a emisiunii „Exclusiv în România”, am pășit pe urmele Mioriței, în stațiunea Soveja, locul unde scriitorul Alecu Russo a descoperit balada Miorița, în timpul surghiunului de 5 luni la mănăstirea Soveja. Aici am făcut cunoştinţă cu profesorul Constantin Macarie, care a înființat Muzeul Miorița și pe soția lui, Florica Macarie, strănepoata lui Simion Mehedinți, întemeietorul geografiei române moderne.
Despre Miorița, cu prof. Constantin Macarie, Soveja
Florica Macarie, strănepoata lui Simion Mehedinți şi Cristi Tabără
„Nu putem trece prin Vrancea veritabilă fără să vedem cum continuă povestea Corului Parohiei Irești, începută de preotul Ionel Miron și preoteasa Paraschiva în urmă cu 8 ani, când au adunat copiii satului într-un cor spectaculos, devenit apreciat la nivel național.
Corul parohiei Ireşti şi echipa Exclusiv în România
Din dorința de a-i ajuta cât mai mult pe copiii din cor, unii cu povești de viață teribile, preotul și preoteasa au creat Asociația Sfânta Ecaterina – Cel ce dă, lui își dă, iar apoi Centrul Montan Educațional Sfânta Ecaterina din Lepșa, unde copiii din Corul Parohiei Irești se bucură de tabere educative și recreative. O poveste despre forță, talent și dăruire totală, la Exclusiv în România. Vă așteptăm alături de noi!”, ne-a lansat Cristina Şoloc invitaţia pentru duminică, 23 octombrie, de la 15.30, la TVR 1.