loader
Foto

Prin 10 ţări, cu autorulota - poveşti din locuri fantastice, la „Garantat 100%”

O călătorie în timp şi spaţiu: 20.000 de km şi 10 ţări în 2 luni şi jumătate. Despre Iran şi fostele ţări sovietice din Asia Centrală vorbeşte Cătălin Ştefănescu cu invitaţii săi, la  Garantat 100%, duminică, 27 octombrie, de la ora 23.00, la TVR 1.

 

De ce să alegi ca destinaţie ţări precum Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tadjikistan, Kârgâstan, Kazahstan? Cum sunt oamenii din aceste ţări, cum se comportă autorităţile cu turiştii, cât de sigur e să călătoreşti cu maşina, cum rezistă doi oameni peste 70 de zile în 4,8 mp cât are van-ul transformat în în auto-rulotă? Sunt doar câteva dintre curiozitările lui Cătălin Ştefănescu vizavi de călătoria invitaţilor săi: Laurenţia şi Smără, prieteni şi colegi cu moderatorul TVR.

(w882)

Uraman Takht

(w882)

Autostradă Iran

E greu spre imposibil să fii singur în Iran. Unii te iau acasă să te hrănească, alţii să-ţi ofere un pat, să te plimbe, să facă poze sau să vorbească cu tine. Laurenţia şi Smără au trecut prin toate aceste situaţii. „Am parcat maşina lângă o casă şi ne-am trezit cu proprietarii care au insistat să dormim în casă, deşi le-am arătat că avem patul nostru. Am oprit să spălăm maşina la spălătoria dintr-un sat şi am fost imediat înconjuraţi de mai mulţi localnici. Aţi mâncat? Vreţi să mâncaţi, ne-a întreabat unul dintre ei. Nu încă, e vreun restaurant deschis pe aici?, am răspuns plini de speranţă, fiind în perioada ramadanului când toate restaurantele sunt închise în timpul zilei! Aşa am ajuns la „restaurantul” din casa lui, unde mama şi soţia sa ne-au gătit, în condiţiile în care ei posteau şi nu mâncau nimic până la apusul soarelui”, povestesc cei doi călători.

(w882)

Canionul Charyn, Kazahstan

În parcul de lângă Persepolis, seara, toată lumea era la picnic. „Hai să vedem: în cât timp vine cineva să ne invite la masă?”, zice Smără. Şi, în 5 minute, un tânăr s-a „prezentat” cu o farfurie cu câteva bucăţi de carne! Culmea invitaţiei au primit-o pe autostradă, când un şofer le striga pe geam: „Casa mea, la jumătate de oră!”

„Am făcut atâtea fotografii în Iran alături de localnici care ne opreau să se pozeze cu noi, încât, însumate, le depăşeşc pe cele făcute de la naştere până acum!”

(w882)

Lacul Urmia, Iran

Câteva dintre locurile fantastice vizitate de cei doi: Uraman Takht, Iran – satul în care acoperişurile caselor sunt trotuare pentru oameni, dar şi pentru animale sau scutere!; Perspolis (Iran) – fosta capitală a Imperiului persan, „unde am avut parte de o călătorie în timp, cu ajutorul ochelarilor VR, de mai să sară pe noi armata persană sau grecii lui Alexandru Macedon, cel care a distrut măreaţa capitală” J; Yazd - oraşul de lut, al turnurilor de vânt (badgir -  un aer condiţionat antic), dar şi un important centru al cultului zoroastrian!; satul Kandovan - un fel de Cappadocia, dar mai autentic etc.

(w882)

Kandovan, Iran

Una dintre cele mai mari provocări a fost ruta Pamir Highway (în Tadjikistan), un drum recomandat maşinilor 4X4 şi o aventură pentru celelalte.

(w882)

Pamir Highway

(w882)

Pamir Highway

(w882)

De-a lungul graniţei cu Afganistan

„Am mers 400 de km de-a lungul graniţei cu Afganistan şi a fost fascinant, trepidam la fiecare mişcare pe care o zăream dincolo. Apoi, şoseaua urcă până la 4655 m altitudine. Un drum lung şi deloc uşor. Asfaltul a dispărut demult, praful fin pătrunde în fiecare colţişor aşa că, peste câteva sute de kilometri, bordul maşinii arăta ca un pom de Crăciun, iar primul service auto era la alte câteva sute de kilometri!”, îşi aminteşte Smără.

(w882)

Pamir Highway

(w882)

Pamir Highway, Tadjikistan

Poveştile despre călătoria prin cele 10 ţări: Bulgaria, Turcia, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tadjikistan, Kârgâstan, Kazahstan, Rusia şi Ucraina, la Garantat 100%, duminică, ora 23.00, la TVR 1.

 
Kilograme multe, educație puțină | VIDEO

Kilograme multe, educație puțină | VIDEO

publicat: miercuri, 04 decembrie 2024

Activitatea fizică este esențială pentru menținerea unei stări de bine generale și pentru prevenirea afecțiunilor de sănătate.

Educația în România: O prioritate ignorată | VIDEO

Educația în România: O prioritate ignorată | VIDEO

publicat: miercuri, 04 decembrie 2024

În ultimii ani, educația s-a dovedit a fi un subiect de controversă în România, iar statisticile naționale și europene susțin această observație.

Scriitorul Goran Mrakić și antreprenorul Gheorghe Chevereșan invitați la

Asociația Banatica se află în centrul discuțiilor actuale despre promovarea sportului și educației în comunitate, având ca invitați de marcă pe ...

 

#TVRedu