loader
Foto

Galerie foto

Pr. Emanoil Băbuş: "Lumea este spulberată în gândirea ei de o maşină. Nu vreau sclavia tehnologiei!" | VIDEO

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările de conţinut şi nici răspunsurile simple şi edificatoare. Invitatul Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 4 mai, de la ora 10:00, la TVR 2, a fost pr. prof. univ. dr. Emanoil Băbuş – preot la Biserica Sfântul Ilie-Gorgani, profesor, cercetător şi scriitor.

 

Ca de fiecare dată, la ceasul marii sărbători creştine a Învierii Domnului, aducem şi de această dată în platoul emisiunii "Mic Dejun cu un Campion", un om al bisericii care ne poate destăinui nu doar tainele credinţei ci şi provocările lumii contemporane în care trăim şi care, din ce în ce mai mult, pare că se desparte de spiritualitatea sa.

Preot profesor Emanoil Băbuş, iese însă din tipare. După 25 de ani de activitate pastorală la Biserica Sf. Ilie-Gorgani din Bucureşti, studii aprofundate la Strasbourg, doctorat la Paris, duhovnic şi preot timp de şapte ani în străinătate, premiul "Dumitru Stăniloaie" acordat de Academia Română pentru volumul "Emoții, afecte și sentimente în istorie", invitatul nostru nu se dezice de misiunea sa.

(w882)

Este un om modern nu pentru că ne este contemporan şi-l putem întâlni la biserica unde slujeşte ci pentru că a înţeles – poate mai mult decât alţi vrednici slujitori ai bisericii – ce înseamnă modernitatea. Este un om ca toţi ceilalţi, expus la aceleaşi pericole şi ritmuri cotidiene, se confruntă cu aceleaşi neajunsuri şi suferinţe lumeşti dar, dincolo de toate acestea, abordează o atitudine pragmatică la provocările societăţii. Însă vederea sa lucidă este cu atât mai credibilă, cu cât pilda trăirii intense a lui Iisus Christos şi a Sfinţilor Părinţi rămân ghidul şi sprijinul, rostul şi raţiunea acţiunilor sale.

Pr. Prof. Univ. Dr. Emanoil Băbuş este un specialist în istoria Bizanţului şi a bisericii şi un cercetător avizat al relaţiei din teologie şi tehnologie. Iată o temă de cercetare pe care puţini au abordat-o, nefiind tocmai la îndemână multor istorici, teologi sau chiar a celor care se ocupă de mijloacele moderne de comunicare care avansează cu o viteză năucitoare.

Pentru o abordare serioasă şi competentă cercetătorul trebuie să fie familiar cu cel puţin trei surse de acelaşi nivel: istoria, teologia şi tehnologia. Vederea de ansamblu şi analiza la rece presupun o observaţie şi o practică integratoare pe care doar un spirit deschis şi iscoditor, cu o uşurinţă a expunerii şi o trăire interioară pilduitoare le poate sintetiza în paginile unor cărţi relevante pentru temele propuse sau pentru un discurs rezumativ cum este cel de astăzi, la Mic Dejun cu un Campion.

De aceea, credem că întâlnirea cu Pr. Emanoil Băbuş este puţin diferită de cele de până acum. Pentru că ea nu se referă doar la acest moment încărcat de emoţie şi de semnificaţie ci, mai ales la viaţa omului contemporan. Întoarcerea către sacralitate este, din acestă perspectivă, o nevoie acută pe care o simţim fiecare pe propria piele, chiar dacă mulţi dintre noi nu o conştientizează sau chiar o refuză –, tocmai din pricina faptului că trăim apăsat ’’caznele’’ unei societăţi bulversate în care atât spiritualitatea dar şi condiţia umană sunt la fel de greu încercate.

"Christos a fost şi Dumnezeu, şi om. Şi, ştim foarte bine că în Săptămâna mare când ascultăm la biserică Cântările legate de Patimi şi moartea pe Cruce, Christos a suferit şi a avut nişte ezitări ca om. Taina Învierii este cu atât mai puternică şi mai plină de înţelesuri. Pentru mine, remediul este întotdeuna Iisus Christos care este terapeutul - cum spunem în limbajul actual -, şi Sfinţii Părinţi care au pus în practică ceea ce i-a învăţat El. Restul este viaţa noastră", spune Pr. Emanoil Babuş.

(w882)

De la această firească înţelepţire, de aşteptat din partea unui om al bisericii, până la felul în care face faţă asaltului informatic/divertismentului/comunicării prin intermediul reţelelor de socializare este o problemă pe care Pr. Emanoil Babuş încearcă s-o lămurească nu doar pentru noi, ci şi pentru sine: ’’Totul a început în timpul pandemiei. Perioada aceea, cu toată cohorta ei de interdicţii şi întrebări, nesiguranţă, suferinţă, moarte şi îndoială, alienare şi singurătate a pus stop până şi sufletului. Deşi aveam la îndemână toate mijloacele pentru a comunica, paradoxul emoţional a fost că ne-am trezit mult mai singuri, captivi, izolaţi. Va fi greu de cercetat adevărul acelui timp’’.

Avansul tehnologic tinde să asalteze intimitatea noastră, mintea şi sufletul. Totul este la vedere. Totul este abordabil. În acest context, întrebarea care se pune este dacă omul, în credinţa lui, mai are răbdarea şi timpul pentru a se dedica sieşi şi cum poate face asta. Iar Pr. Emanoil Babuş are un răspuns pe care l-a aplicat cu succes.

"Prin liberul arbitru cu care ne-a înzestrat Dumenezeu. Depinde de mine dacă vreau să răpund la telefon, dacă închid sau nu calculatorul, televizorul, tableta şi iau o pauză. Asta nu înseamnă că nu sunt un fan al tehnologiei. Dimpotrivă. Dar atunci când intrăm în biserică, venim la slujbă trebuie să fim acolo cu tot sufletul. Nu cu telefonul în buzunar, stăpâniţi de frică. Eu refuz tirania tehnologiei. Lumea este spulberată în gândirea ei de o maşină. Lumea reală este virtualul. Ne patronează viaţa. Acceptăm asta? De aceea e nevoie de disciplină interioară. Cum o putem face? Sunt câteva exerciţii. De exemplu, rugăciunea şi spovedania. E greu. Răspunsurile nu vin imediat dar, dacă perseverăm şi credem, ele vin. Înainte de 1989, în beznă şi frig ne încălzeam cu toţii de la lumina Învierii, cântând imnuri de slavă. Azi? Venim să să filmăm Învierea şi să postăm pe reţele. Cum s-a ajuns aici? Acceptăm cu prea mare uşurinţă această sclavie. Unde este discernământul? Sunt realităţi profunde ale sufletului uman care nu au legătură cu avansul tehnologic’’.

Şi pentru că la camera de filmare pe plan general, se tot trece prin dreptul câtorva volume scrise de Pr. Prof. Emanoil Băbuş, îndrăznim să vi le recomandăm sub imperiul ’cărţi de căpătâi’. Vă invităm mai întâi să le răsfoiţi – aşa cum făcut şi noi, la prima impresie – şi apoi, să le citiţi cu atenţie căci sunt scrise nu numai prin prisma unui cercetător pasionat, dar şi a unui scriitor versat şi, mai ales, a unui om a cărui menire este ’ascultarea’ lui Dumnezeu şi medierea către noi, ceilalţi.

(w882)

Iată-le, cu câteva notaţii puse la dispoziţie de editurile la care au apărut, tocmai pentru a vă trezi curiozitatea în urma dialogului din platoul emisiunii.

"Bizantini, latini şi musulmani în perioada cruciadelor" (Editura Sophia, 2016)

"Importanţa cruciadelor nu poate fi negată. (...) În contextul mondializării, al globalizării, al violențelor acestui început de secol XXI, deciziile întârziate ale unor lideri europeni pot fi și produsul universalizării Europei. (...) Soluțiile acestei noi cruciade, exprimate în zilele noastre sub forma jihadului, nu trebuie să uite o realitate a acestor timpuri: în Europa există o parte musulmană, cum în fiecare musulman, o parte de Europă. (Sursa: Editura Sophia)

"Bizanţul – istorie şi spiritualitate’’ (Editura Sophia, ediţia a II-a, revizuită şi adăugită)

"Pentru noi, românii, Bizanţul a avut un rol hotarâtor în continuitatea daco-romanâ, în procesul de formare a poporului român şi a limbii române, în organizarea şi viaţa bisericească. În secolul al XIV-lea, când s-au constituit statele feudale independente româneşti, întemeierea mitropoliilor şi organizarea bisericească, formele pe care le-a îmbrăcat monahismul, toate s-au făcut în strânsă legătură cu Bizanţul’’. (Sursa: Editura Sophia)

"Bizanțul între Occidentul creștin și Orientul islamic" (sec. VII-XV) (Editura Sophia)

"Adversarii bizantinilor au fost numeroşi. Atraşi de bogăţiile însemnate, de strălucirea cetăţii lui Constantin cel Mare, de poziţia geografică a acesteia şi de avantajele economice ce decurgeau de aici, "barbarii" au atacat de multe ori Constantinopolul. Aceştia nu se lăsau asimilaţi prin cultură, romanizaţi prin idei politice sau orientalizaţi prin post şi obiceiuri. Dintre toţi adversarii, musulmanii au fost printre cei mai de temut, lucru sesizat destul de târziu de bizantini’’. (Sursa: Editura Sophia)

’’Emoții, afecte și sentimente în istorie’’ (Editura Sophia, 2020) – *** volum distins cu Premiul ’’Dumitru Stăniloaie’’ acordat de Academia Română

"În ultimul sfert de secol, neuroștiințele, ¬antropologia și psihologia au redefinit statutul emo¬ți¬ilor ce păreau despărțite de raționalitate. Ele au devenit un subiect de investigare și o sursă de cunoaștere. Pornind de la această premisă, paginile de față vor încerca să desprindă din evenimentele majore ale unei perioade, bine definite cronologic, principalele emoții pe care le au avut cei care au trăit într un spațiu politic și reli¬gios flexibil, pentru a pune în dialog științele contemporane cu gândirea și mentalitățile unui imperiu care a supraviețuit mai mult de un mileniu: Bizanțul’’. (Sursa: Editura Sophia)

"Pandemie, adicţii şi alte maladii văzute prin ochii Sfinţilor Părinţi’’ (Editura Lumea credinţei, 2021)

’’(...) căutăm în spiritualitate o stabilitate care lipsește tot mai mult din mediul în care trăim. Sufletul suferă! Multă vreme, prioritare au fost bolile fizice, dar evoluția societății ne determină să lărgim această preocupare către suferința sufletească, anticipată ca fiind boala secolului al XXI-lea. Cu atât mai mult cu cât, până astăzi, niciun răspuns psihoterapeutic sau farmacologic nu a putut să o vindece’’. (Sursa: Editura Lumea credinţei)

"Icoane și emoticoane. Dictatura vizibilităţii’’ (Editura Sophia, 2023)

"În aceste vremuri, umanitatea trece printr-o schimbare profundă, poate una radicală, dar în același timp neclară, deoarece nu înțelege ceea ce i se întâmplă sau cum va arăta lumea în viitorul apropiat. (...) Nu mai știm ce este viața interioară, nici cea privată. Inteligența artificială a confiscat noțiunile de „conștiință” și „interioritate” și le a definit în termeni simpli comportamentali: le putem imita prin mașini. (...) în această carte încerc să arăt cum am ajuns, o parte dintre noi, să ne ignorăm propria interioritate și mai ales sub ce forme subtile ne-am îndepărtat de Dumnezeu’’.

(Sursa: Editura Sophia)

Sunteţi invitaţi la o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările de conţinut şi nici răspunsurile simple şi edificatoare. Un dialog înalt al spiritelor care s-au întâlnit într-un moment de mare semnificaţie şi care nu poate lăsa pe nimeni indiferent. Daniela Zeca Buzura şi Pr. Prof. Emanoil Băbuş, un dialog pentru toţi cei care ne urmăresc în fiecare sâmbătă, la Mic Dejun cu un Campion, la TVR2 şi la TVRCultural.

"Lumina Învierii să ne pătrundă pe noi toţi şi să simţim că o avem în noi’’ este mesajul cu care ne îndeamnă Pr. Emanoil Babuş să aşteptăm momentul apariţiei Luminii sfinte. Paşte Luminat!


*** Emisiunea poate fi urmărită la TVR2, sâmbătă, 4 mai 2024, de la ora 10:00 (reluare luni, 6 mai 2024, ora 14:00); la TVRInternaţional 4 mai 2024, ora 10:00; la TVRMoldova duminică, 5 mai 2024, ora 9:00; la TVRCultural, duminică, 5 mai 2024, ora 10:00 şi la TVR+.

Un articol de Ileana Ploscaru Panait

 
Românul care a contribuit la descoperirea mileniului, în colecţia „Români universali”, la TVR 1 | VIDEO

Pe 20 şi 27 mai, Cristian Tabără ni-l prezintă pe profesorul şi cercetătorul Sorin Istrail, coordonatorul echipei care a lucrat la întoc­mi­rea ...

Spectacol muzical de excepție, închinat memoriei marelui Puccini, difuzat în exclusivitate la TVR Cultural, în 18 mai

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 19.00, TVR Cultural transmite în exclusivitate Gala „Puccini”, o seară dedicată îndrăgitelor opere ale marelui ...

Filosoful Mircea Dumitru și medicul neurolog Constantin Popa, la „Dialoguri academice”, în 19 mai, la TVR Cultural

TVR Cultural difuzează duminică, 19 mai, de la ora 22.40, dialogul filosofului Mircea Dumitru, vicepreședintele Academiei Române, cu medicul ...

 

#TVRedu