loader
Foto

Poveşti nespuse din Sălaj, la „Exclusiv în România” | VIDEO

Care sunt locurile interesante de vizitat în Şimleul Silvaniei şi prin împrejurimile oraşului din Sălaj am aflat duminică, 17 noiembrie, de la 19.00, la TVR 1 şi TVR HD, într-o nouă ediţie „Exclusiv în România”.

 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Duminică, 17 noiembrie, cu Exclusiv în România am ajuns în Șimleul Silvaniei, la Bathory Fest, chiar în toiul unei lupte dintre două armate. La Şimleul Silvaniei are loc un festival medieval unde se reconstituie bătălii celebre din perioada de glorie a cetăţii Bathory, când trupele turceşti se luptau cu cele creştine pentru cucerirea fortificaţiei.

(w882)

În acest loc s-a născut cea mai proeminentă figură istorică a localităţii şi anume Ştefan Bathory. El este sărbătorit în fiecare an de către trei naţiuni: română, maghiară şi polonă, deoarece acest fiu al Șimleului, după ce a condus Transilvania şi a luptat pentru coroana Ungariei, a fost ales rege al Poloniei.

(w882)

(w882)

(w882)

La 70 de kilometri depărtare de Șimleul Silvaniei se află cel mai cunoscut locaş de cult din zona Sălajului, şi anume, mănăstirea Strâmba. Aici, credincioşi din toate colţurile ţării vin cu miile la sărbătorile importante. Locul a devenit cunoscut datorită frumuseţii peisajului, harului pe care îl au cei ce trăiesc aici, dar şi icoanei făcătoare de minuni. Vom afla legenda mănăstirii chiar de la părintele stareţ, cel care a făcut ca acest loc să renască după o muncă de 25 de ani.

(w882)

Apoi, la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău vizităm o expoziţie interesantă, care ne trezeşte amintiri despre alimentaţia din perioada comunistă. Ocazie cu care află foarte multe lucruri noi despre ingeniozitatea gospodinelor în bucătărie, mai ales în timpul penuriei de alimente. Tema expoziţiei este vestitul slogan comunist „Nicio masă fără peşte”.

(w882)

(w882)

Aici s-a amenajat şi un loc unde au fost expuse celebrele reţete de bucătărie scrise pe caiete sau bucăţi de hârtie, majoritatea pentru desert, dar şi cărţile de bucate care nu lipseau din nicio casă.

(w882)

(w882)

Şi tot în Șimleul Silvaniei, echipa Exclusiv în România a ajuns să celebreze Noul An Evreiesc, Roș Hașana, alături de comunitatea iudaică din zonă, în singura sinagogă funcţională şi restaurată din judeţul Zalău. Cu mic, cu mare, membrii comunităţii, dar şi invitaţi, au sărbătorit intrarea în anul 5780.

Producători: Cristina Madgearu şi Marin  Găbudean

 
Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

publicat: luni, 17 iunie 2024

Sâmbătă, 22 iunie, de la ora 9.00, la TVR3 avem posibilitatea să ascultăm un dialog despre rolul și eficiența comunicării în lumea de astăzi, ...

Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: luni, 17 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00, aţi putut revedea o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

„Cireşarii” dau semnalul vacanței: Cavalerii florii de cireș vin dimineața la TVR3

La TVR3 de luni, 24 iunie, până vineri, 5 iulie, puteți pleca în drumeții de la ora 10.00, de luni până vineri, împreună cu protagoniștii ...

 

#TVRedu