loader
Foto

Poveşti din spatele aparatelor de fotografiat, cu Dinu Lazăr

Ne-am început ziua de sâmbătă, 19 decembrie, cu un dialog fascinant cu unul dintre cei mai cunoscuţi fotografi români - Dinu Lazăr, în emisiunea „Mic dejun cu un campion” pe TVR 2 şi TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Aproape nesperat, Dinu Lazăr a acceptat invitaţia Danielei Zeca Buzura de a ne fi oaspete la această ediţie a Micului Dejun. Pentru că, declarat, Dinu Lazăr nu doreşte să mai acorde interviuri. O fi vreo gâlceavă a Înţeleptului cu Lumea? Nu ştim. Cert este că acest om cu suflet mare şi spirit mereu treaz, refuză să mai iasă. A consumat atât de mult din sensibilitatea sa de artist pentru a capta clipele esenţiale, relevante şi puternice, speranţele au fost atât de mari încât, probabil, nu mai are resursele de a ieşi în agoră. În schimb, este activ pe reţelele de socializate, pe bloguri, pe net.

Continuă să fotografieze, să se plimbe prin parc cu bicicleta, să se întâlnească cu prieteni mai vechi sau mai noi, să-i capaciteze pe mai tinerii săi confraţi, să le urmărească evoluţia. Şi, în orice situaţie, aparatul de fotografiat nu-i lipseşte niciodată.

Cu toate acestea, admite că până acum, nu a realizat „fotografia vieţii”. Şi asta în ciuda celor câtorva zeci de mii de fotografii, imagini surprinzătoare apărute în mari publicaţii ale lumii sau în albume prestigioase. Multe dintre lucrările sale de artă fotografică fac parte din colecţii particulare sau au fost expuse în expoziţii importante. Cele mai multe, grupate pe cicluri de creaţie, pe teme şi perioade le puteţi vedea fie pe blogul personal, fie pe cele ale unor reţele profesionale.

La noi, a venit cu o mapă consistentă, pe care a etalat-o firesc, până a începe filmările. Era o serie consistentă din fotografiile făcute la Revoluţie. Ne-a povestit multe. Imaginile spuneau însă, totul. Pe urmă a scos instantaneele de la Mineriadă. Apoi, câteva marine survolate de pescăruşi, portrete, capete de expresie, peisaje. Chipurile marilor actori se alăturau anonimilor, scenelor cotidiene, cu semnificaţiile lor personale. Apoi, o fotografie fetiş ce înfăţişa doi bărâni pe-o bancă în parc. O imagine tulburătoare ce datează din perioada studenţiei de la Institutul de Teatru şi Artă Cinematografică. Îl urmăreşte şi acum, ca o semnătură definitorie pentru întreaga sa existenţă artistică.

„Ce m-a impresionat peste măsură a fost un portret de ţăran, brăzdat de riduri, cu o privire tăiată aproape de marginea de sus a compoziţiei, pe linia unui orizont mult ridicat de la nivelul obişnuit. Nu este un personaj arhaic, aşa cum vedem la Muzeul Ţăranului Român. Este ţăranul colectivizat, care a pierdut rostul pământului. Doi ochi cenuşii, în care parcă se strânsese întreaga viaţă, scrutau orizontul foarte departe.

Şi atunci, m-am gândit la felul în care un adevărat artist poate să surprindă într-o singură fotogramă esenţa unei trăiri. Pentru că Dinu Lazăr este meşter în a îmbogăţi ceea ce vede, cu ceea ce simte. Dublată de performanţa tehnică a fotografierii şi prelucrării imaginii, aceasta devine operă de artă”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătorul TVR al emisiunii.

Pentru că de instrumentarul artei se foloseşte Dinu Lazăr în cea mai recentă serie de pictopoezii. Compoziţii în care fotografia se îmbină cu arta grafică. Imaginea este imprimată pe hârtie specială de gravură. Ce rezultă? O lucrare de colecţie, un exemplar unic, cum ar defini-o un gravor pretenţios. În orice caz, drumul de la imprimarea la presa de gravură, la printul digital prelucrat nu mai este atât de diferit. Cel puţin din ceea ce am văzut în lucrările lui Dinu Lazăr.

Fotografia are multe feluri de a fi. De la fotografia de aparat, la instantaneu, de la capacitatea de inovare specifică artei contemporane, la instrumentul strict documentar, de la fotografia de presă, la cea de studio şi, odată cu democratizarea mijloacelor tehnice şi a performanţelor extraordinare ale aparatelor inteligente, drumurile sunt deschise tuturor experimentelor.

Astăzi, tot mai multă lume face fotografie. Cu mai mult sau mai putin dichis. E un fenomen planetar. Cine nu are un aparat de fotografiat atârnat de gât sau nu-şi face un selfie pe care să-l posteze în secunda doi pe reţelele de socializare, nu există. „Dar continui să cred că harul de«a vedea» cu adevărat aparţine doar câtorva. Iar Dinu Lazăr face parte dintre aceştia”, spune Ileana Ploscaru Panait.

***

Emisiunea este difuzată şi pe TVR HD (sâmbătă, 19 decembrie, ora 13:00), TVR Internaţional (marţi, 22 decembrie,  ora 15:00) şi TVR Moldova (sâmbătă, 26 decembrie, ora 9:00)

Noul sezon Mic dejun cu un campion:

Răsfăţul la o cafea bună, cu arome de mentă şi alte delicii intelectuale, în compania scriitoarei şi jurnalistei Daniela Zeca Buzura începe în sezonul de toamnă din 17 octombrie, în fiecare sâmbătă, de la ora 09:30.

Vă promitem 13 noi ediţii de colecţie de 24 de carate. Şi tot atâtea poveşti de viaţă, subiecte tari, bucurii şi conuri de umbră ale unor oameni pe care îi îndrăgim şi a căror întâlnire este de fiecare dată o plăcere împărtăşită. Daniela Zeca Buzura, cu acelaşi farmec şi incisivitate iscoditoare va scoate la lumină aspectele mai puţin cunoscute, reuşitele şi risipirile interlocutorilor care ne-au făcut onoarea de a răspunde invitaţiei noastre.

„Dorim să mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătorul TVR al emisiunii.

 

Photo credit: Toma Daniel

 
Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

În ultimii ani, România s-a distins în cadrul Uniunii Europene printr-o statistică remarcabilă: aproximativ 95% dintre elevii de gimnaziu învață, ...

Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză la Cluj-Napoca

Joi, 21 noiembrie, Cluj-Napoca a fost gazda unei sărbători deosebite, marcând Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză. În sala ...

100 de ani în 10 ecranizări străine: de la cărți la filme de succes

Un manuscris respins de 12 edituri, dar și piese de teatru recompensate cu Premiul Pulitzer au devenit repere cinematografice și succese ...

 

#TVRedu