loader
Foto

Povestea extraordinară a părintelui Nicanor Asargiu, la „Omul şi timpul”, pe TVR 1

Am aflat despre încercările prin care a trecut părintele Nicanor Asargiu, stareţul mănăstirii Sfânta Treime din comuna Roşu, Cahul, Republica Moldova. Rafael Udrişte ne-a dat întâlnire la „Omul şi timpul” pe 15 decembrie, de la ora 18.00. | VIDEO

 

Pe 28 iunie 1940, Basarabia era cedată Uniunii Sovietice, în baza acordurilor secrete ale pactului Ribbentrop-Molotov. În consecinţă, administraţia românească era evacuată din regiune şi o dată cu ea şi populaţia civilă. 486 de preoţi ortodocşi din cele trei eparhii basarabene şi 112 preoţi din Bucovina de Nord treceau atunci Prutul spre România.

Cei rămaşi, însă, în Basarabia au fost victimele politicilor împotriva religiei şi propagandei ateiste. Bisericile au fost închise, preoţii deportaţi sau omorâţi. La doar un an de la ocuparea Basarabiei de către sovietici, fuseseră distruse 13 biserici, 27 au ajuns să fie transformate în cluburi, 50 de preoţi - ucişi şi tot atâţia au ajuns să fie deportaţi. Imediat după 27 august 1991, când Basarabia şi-a declarat independenţa faţă de fosta Uniune Sovietică, au început şi demersurile pentru revenirea preoţilor şi a mirenilor dintre Prut şi Nistru, sub jurisdicţia canonică a Bisericii Ortodoxe Române.

Pe 14 septembrie 1992, Adunarea Eparhială constituită la Chişinău a hotărât reactivarea Mitropoliei Basarabiei, care există încă din 1925. La sfârşitul anului 1992, pe 19 decembrie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat act de reactivarea Mitropoliei Basarabiei şi, printr-un Act Patriarhal şi Sinodal, a recunoscut-o ca autonomă şi de stil vechi, cu reşedinţa în Chişinău. În aceeaşi zi, prin scrisori semnate de patriarhul Teoctist, această decizie a fost făcută cunoscută patriarhului Alexei al II-lea al Moscovei, dar şi celorlalţi Întâistătători ai Bisericilor Ortodoxe surori.

(w882)

La „Omul şi timpul”, pe TVR 1, de la ora 18.00, am aflat povestea extraordinară a părintelui Nicanor Asargiu, stareţul mănăstirii Sfânta Treime din comuna Roşu, Cahul, Republica Moldova.

***

Situaţii excepţionale, mai puţin cunoscute, din istoria recentă a ţării noastre, sunt cercetate şi dezvăluite în emisiunea-document a Televiziunii Române „Omul şi timpul”, ce poartă semnătura realizatorilor Ruxandra Ţuchel şi Rafael Udrişte. Producţia ne introduce în intrigile demne de filme hollywoodiene ale politicii româneşti, interne şi internaţionale, din perioada interbelică şi anii comunismului, dar şi imediat după încheierea acestei perioade. Din octombrie 2021, urmărim în fiecare săptămână noi episoade „Omul şi timpul” la TVR 1.

 
100 de ani în 10 ecranizări străine: de la cărți la filme de succes

Un manuscris respins de 12 edituri, dar și piese de teatru recompensate cu Premiul Pulitzer au devenit repere cinematografice și succese ...

Gustul victoriei (III): Șofranul, vanilia și aromele vieții

Care sunt cele mai scumpe mirodenii, la ce sunt folosite și de unde le obținem? Cum acționează condimentele asupra alimentelor și de ce se ...

 ParenTin’, proiectul pentru adolescenți | VIDEO

ParenTin’, proiectul pentru adolescenți | VIDEO

publicat: sâmbătă, 09 noiembrie 2024

În data de 14 decembrie, Cluj-Napoca va găzdui o inițiativă inovatoare, lansată de neuropsihiatrul Cristian Andrei, intitulată "ParenTin'".

 

#TVRedu