loader
Foto

„Portret de excelență”. Felicia Filip, „noua regină a Traviatei”: Muzica începe acolo unde se sfârșește puterea cuvântului | VIDEO

„După 1989, primul spectacol a fost în Elveția, cu „Traviata”. Deși stagiunea însemna o serie de 12 spectacole, succesul răsunător a făcut ca, pentru prima oară în istoria teatrului elvețian, să se reia spectacolul și anul următor”, a povestit soprana Felicia Filip, invitată la „Portret de excelență”. Ediția a fost redifuzată la TVR Cultural sâmbătă, 9 martie, de la ora 16.00 şi 10 martie, de la ora 01.30.

 

„Diva céleste” sau „noua regină a Traviatei”, aşa cum a numit-o critica internaţională, Felicia Filip este o personalitate marcantă cu o voce excepţională, a cărei carieră a început la Bucureşti şi s-a desfăşurat pe cele mai mari scene ale lumii, de la Royal Opera House Covent Garden la Wiener Staatsoper, din Moscova, Barcelona, Tokyo sau Toronto.

Montserrat Cabale mi-a spus, după un spectacol, „sei un cavallo di scena", un compliment imens pe care mi l-a făcut. De atunci, am petrecut multe momente împreună​”, a povestit Felicia Filip, în interviul acordat Mihaelei Olaru.

Filip a fost solistă a Operei Naţionale din Bucureşti, iar în prezent este directoarea generală a Operei Comice pentru Copii din Bucureşti şi conf. univ. dr. la Facultatea de Ştiinţe şi Arte, în cadrul  Universității Valahia din Târgovişte. În bogata sa carieră, Felicia Filip a câștigat numeroase premii, fiind unica solistă din lume ce a obţinut toate premiile Mozart la Barcelona, Viena şi Toronto.

„Muzica începe acolo unde se sfârșește puterea cuvântului. Îmi place să cred că talentul reprezintă un buchet de calități - de când te naști, educația, familia, felul cum studiezi, preocuparea pentru a deveni din ce în ce mai bun - este viața 24 din 24 de ore, construită pe o scară pe care trebuie să urci treaptă cu treaptă și ale cărei trepte trebuie să fie foarte solide”, a explicat Felicia Filip, la „Portret de excelență”.

(w882) Felicia Fi

Toate încercările și plecările mele dinainte de 1989 în străinătate au fost o poveste ... cu emoții, dar am trecut peste ele și    mi-au consolidat viața. Prima plecare a fost la Barcelona, la Concursul Internațional Mozart. După obținerea vizei, fix în prima zi de concurs, am plecat cu trenul, am avut bani doar de un bilet dus, știind că trebuie să câștig.

Premiile erau în bani și, astfel, aveam cum să mă întorc. Se făcuse cinci dimineața, în ultima zi de concurs, și așteptam rezultatele finale, când mi-am auzit numele și nu o dată, ci de două ori. Câștigasem un premiu, plus marele premiu Mozart!

După 1989, primul spectacol a fost în Elveția, cu „Traviata”. Deși stagiunea însemna o serie de 12 spectacole, succesul răsunător a făcut ca, pentru prima oară în istoria teatrului elvețian, să se reia spectacolul și anul următor”, a arătat soprana.

Felicia Filip a mai spus, în interviul cu Mihaela Olaru, că „fiecare dintre noi merităm oamenii pe care îi întâlnim. În cazul meu, sunt foarte bogată, pentru că Dumnezeu îmi arată și-mi pune în suflet acei oameni valoroși cu care străbat viața.

Soțul meu, Cristian Mihăilescu, și cu mine suntem precum doi copii ținându-se de mână, care merg împreună și descoperă viața. Ne bucurăm și ne dăm povețe, uneori ne criticăm cu argumente constructive, dar nu suntem niciodată în competiție. Împărțim bucuria, fericirea atunci când partenerul are succes, construim împreună. Între noi nu e loc de gelozie. Am avut bucuria să joc alături de el pe scenă, dar și să joc în spectacolele lui”.

Ediția a fost difuzată în premieră în 18 noiembrie 2023. Urmăriți dialogul mai jos:

***

Emisiunea „Portret de excelență” este difuzată la TVR Cultural în fiecare sâmbătă, de la ora 16.00.

Moderator: Mihaela Olaru

Producător: Raluca Amzăr

 
Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

În ultimii ani, România s-a distins în cadrul Uniunii Europene printr-o statistică remarcabilă: aproximativ 95% dintre elevii de gimnaziu învață, ...

Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză la Cluj-Napoca

Joi, 21 noiembrie, Cluj-Napoca a fost gazda unei sărbători deosebite, marcând Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză. În sala ...

100 de ani în 10 ecranizări străine: de la cărți la filme de succes

Un manuscris respins de 12 edituri, dar și piese de teatru recompensate cu Premiul Pulitzer au devenit repere cinematografice și succese ...

 

#TVRedu