loader
Foto

Despre nădejde şi mucenicie, duminică, la Universul credinţei

Duminică, 22 februarie, de la ora 7:30, pe TVR 1, călătorim în Spania, la Aranjuez, pentru a ne închina moaştelor Sfântului Mucenic Teodor Stratilat şi  facem cunoştinţă cu britanicul care a înfiinţat în România o Casă a Speranţei.

 


Ediția este disponibilă online pe TVR+
.

Sub un alt cer

Sfântul Simeon Metafrast începea viaţa şi pătimirile Sfântului Teodor Stratilat cu aceste cuvinte: “Precum lumina soarelui veseleşte ochii celor ce-l privesc, tot astfel cuvîntul despre mucenici străluceşte în minţile celor ce-l ascultă. Precum cerul se împodobeşte cu stelele, tot astfel şi Biserica lui Dumnezeu, cu sfinţii mucenici. Precum florile împodobesc cîmpul, tot astfel şi mucenicii Biserica. Pomenirea mucenicilor este iertare de datorii, doctorie pentru boli, mîngîiere celor necăjiţi, izbăvire celor ce pătimesc de duhuri necurate şi sănătate iubitorilor de mucenici.”

Vrednicul ostaş al lui Hristos, Sfântul Mucenic Teodor Stratilat a trăit pe vremea împăratului Liciniu (307-324) şi se trăgea după neam din Evhaita. Prăznuirea lui se face la data de 8 februarie, iar pomenirea aducerii moaștelor lui la Evhaita se face pe 8 iunie.

(w882)

De praznicul Sfântului Mucenic Teodor Stratilat, la parohia românească din Aranjuez, în inima Spaniei, lânga Madrid, a avut loc un eveniment remarcabil în viaţa comunităţii.

După liturghia săvârşită de parohul Sorin Bota, alături de fratele său venit din România, preotul Vasile Bota, s-au sfinţit icoana şi racla care va adăposti părticele din sfintele moaşte ale martirului, dăruite de laicatul ortodox locaşului din Aranjuez.

(w882)

Oamenii s-au închinat şi l-au primit cu evlavie pe sfântul în mijlocul lor. De aici înainte vor fi împreuna, la bine şi la rău. Românii îşi refac ţara încet, simbolic, în afara graniţelor ei fireşti.

Casa Speranţei

Un englez vine în România. Atunci când vede un tânăr în chinurile morţii din cauza cancerului rămâne cu gândul la ţara în care oamenii se sting fără îngrijiri paliative. Se întâmpla în anul 1975. Se întoarce în România după Revoluţie şi deschide Hospice Casa Speranţei.

(w882)

Hospice Casa Speranţei este o organizaţie de caritate, neguvernamentală, înfiinţată la Braşov din initiaţiva britanicului Graham Perolls, cu scopul introducerii şi dezvoltării serviciilor specializate de îngrijire pentru bolnavii incurabili în stadii avansate. Este prima şi cea mai mare unitate de acest fel din România şi centru de excelenţă pentru Europa de Est, în domeniul îngrijirii paliative.

(w882)

Puteţi urmări la Universul credinţei, în cadrul ediţiei de duminică, 22 februarie, un interviu cu Graham Perolls, britanicul care a înfiinţat această organizaţie.

 

 

 
Rolul procurorului în caz de malpraxis

Rolul procurorului în caz de malpraxis

publicat: luni, 22 iulie 2024

Luni, 22 iulie, de la ora 13:00, Mihaela Olaru v-a propus să revedeți o ediție de colecție ”Oamenii și legea”, la TVR 1.

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu Silviu Lupescu, fondatorul Polirom (ediție din 2016) | VIDEO

Între 22 și 28 iulie, TVR Cultural redifuzează dialogurile dintre Daniela Zeca Buzura și Silviu Lupescu, managerul și fondatorul Polirom (2016), ...

Pictorul Constantin Flondor, la „Biografii necesare”: Pentru mine, repetiţia este monotonă. Totdeauna, am simţit nevoia de a mă provoca, de a tenta riscul | VIDEO

În 28 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să revadă, la „Biografii necesare”, dialogul dintre Ileana Ploscaru ...

 

#TVRedu