loader
Foto

„Podcasturile TVR#ENESCU”: Valentina Băințan, în dialog cu Andrei Gologan, „un poet al pianului” | VIDEO

TVR Cultural a redifuzat, în 3 februarie, dialogul Valentinei Băințan cu Andrei Gologan, unul dintre cei mai valoroși tineri pianiști români la ora actuală. Andrei Gologan concertează cu succes pe marile scene internaționale, fiind remarcat și caracterizat de critica muzicală drept unul dintre cei mai rafinați și profunzi pianiști ai generației sale.

 

Un text de Valentina Băințan, realizatoarea emisiunii „Podcasturile TVR#Enescu”

Pianistul Andrei Gologan se distinge pe scena internațională prin rafinamentul și profunzimea interpretărilor sale, fascinând publicul cu o paletă sonoră unică. Gologan a fost caracterizat de presa internațională ca fiind „un poet al pianului” (Süddeutsche Zeitung) cu „o varietate bogată de sonorități” și cu o „tehnică briliantă” (General-Anzeiger Bonn).

Remarcându-se încă din timpul studiilor de la Universitatea Mozarteum din Salzburg, Andrei a fost invitat de legendarul pianist Sir András Schiff să susțină, în cadrul renumitului program Building Bridges, o serie de recitaluri-debut în săli importante precum Konzerthaus din Berlin, deSingel din Antwerp sau Beethovenhaus din Bonn.

Criticile elogioase au condus la invitații din partea mai multor festivaluri europene prestigioase, precum Schleswig-Holstein Festival, Heidelberger Frühling sau Mozartwoche din Salzburg. Apariții în Wigmore Hall din Londra, Herkulessaal din München sau, la invitația maestrului Daniel Barenboim, Pierre Boulez Saal din Berlin îi încununează palmaresul bogat.

(w882) Andrei Gol

Andrei Gologan. Foto: TVR

Laureat al concursurilor internaționale „Vladimir Horowitz” din Kiev, „Piano Campus” din Paris și „Sigismund Thalberg” din Napoli, Andrei Gologan colaborează în calitate de solist cu orchestre precum Camerata Salzburg, Orchestra Filarmonică din Kiev sau Orchestra de Cameră Sándor Végh.

Muzician versat, Andrei Gologan este pasionat și de universul muzicii de cameră, susținând concerte în cadrul marilor festivaluri camerale precum Lockenhaus, Verbier, Schwetzinger SWR Festspiele sau Krzyzowa Chamber Music Festival.

(w882) Valentina

Valentina Băințan, gazda „Podcasturilor TVR#Enescu”. Foto: TVR

Pasiunea sa pentru muzica de cameră s-a concretizat în organizarea festivalului cameral și interdisciplinar Salzburger Mozart Matineen. Pe durata pandemiei, Gologan a dezvoltat ideea acestui festival și, împreună cu televiziunea austriacă FS1, a pus bazele platformei virtuale ONLINE: concerts&talks, reunind un număr total de 25 de grupuri camerale cu peste 60 de muzicieni recunoscuți pe plan internațional.

Născut la Piatra Neamț într-o familie fără studii muzicale, Andrei Gologan locuiește în prezent la Salzburg, unde este adjunct professor for piano, la Facultatea Austro-Americană Salzburg College.

***

Urmăriți ediția mai jos:

 

 
Soprana Aida Pascu, la „Interviurile TVR Cultural”: Muzica a fost dintodeauna parte din viața mea

Soprana Aida Pascu răspunde întrebărilor Ioanei Pavel, la „Interviurile TVR Cultural”, sâmbătă, 25 mai, de la 22.30.

„Dialoguri academice”, între filosoful Mircea Dumitru şi matematicianul Dan Timotin, în 26 mai, la TVR Cultural

TVR Cultural le propune telespectatorilor duminică, 26 mai, de la ora 22.55, la „Dialoguri academice”, discuția filosofului Mircea Dumitru, ...

„Pastila de artă”. Ștefan Pelmuș:  Aș vrea să reușesc, prin intermediul picturii mele, să nu-mi mai fie frică de moarte

Între 20 și 26 mai, la TVR Cultural, Ileana Ploscaru Panait le propune telespectatorilor TVR Cultural să descopere portretele pictorițelor Yvonne ...

 

#TVRedu