loader
Foto

Galerie foto

„Podcasturile TVR#Enescu”: Valentina Băințan, în dialog cu dirijorul Roberto Abbado, la TVR Cultural | VIDEO

În 1 iunie, la „Podcasturile TVR#Enescu”, Valentina Băințan l-a avut ca invitat pe dirijorul Roberto Abbado, distins cu prestigiosul „Premio Abbiati” de către Asociația criticilor muzicali italieni pentru „maturitatea interpretativă desăvârșită, amploarea și particularitatea unui repertoriu în care a oferit rezultate remarcabile de-a lungul unei stagiuni intense”.

 

Roberto Abbado este dirijor-șef al Filarmonicii de la Teatro Comunale di Bologna. A studiat dirijatul orchestral cu Franco Ferrara la Teatro La Fenice din Veneția și la Academia Națională Santa Cecilia din Roma, unde a fost invitat – singurul student din istoria Academiei – să dirijeze Orchestra di Santa Cecilia, potrivit biografiei sale, publicată pe site-ul Festivalului „Enescu”.

Și-a făcut debutul în Statele Unite în 1991, la New York, dirijând Orchestra St. Luke’s. De atunci a revenit în mod regulat în SUA, pentru a dirija orchestrele simfonice din orașele Boston, Philadelphia, Chicago, Cleveland, Dallas, San Francisco, precum și Filarmonica din Los Angeles, Orchestra de Cameră Saint Paul – al cărei „Partener artistic” este – lucrând cu soliști precum Yo-Yo Ma, Midori, Nigel Kennedy, Gil Shaham, Joshua Bell, Hilary Hahn, Vadim Repin, Sarah Chang, Yefim Bronfman, Mitsuko Uchida, Alfred Brendel, Radu Lupu, André Watts, Andras Schiff, Lang-Lang, precum și Katia și Marielle Labèque.

A fost director muzical al Orchestrei Radiodifuziunii din München din 1991 până în 1998, al Palau de les Arts Reina Sofía din Valencia din 2015 până în 2019, al Festivalului Verdi din Parma din 2018 până în 2022. A lucrat cu numeroase ansambluri, printre care Orchestra Concertgebouw din Amsterdam, Orchestra Simfonică din Viena, Orchestra Națională a Franței, Orchestra din Paris, Orchestra Capelei de Stat din Dresda, Orchestra Gewandhaus și Orchestra Simfonică MDR (Leipzig), Orchestra Simfonică NDR (Hamburg), Orchestra Simfonică Radio Sveriges (Stockholm), Orchestra Filarmonică din Israel, Orchestra di Santa Cecilia, Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino, Orchestra Simfonică Națională Rai, Filarmonica della Scala, Orchestra de la Teatro Comunale di Bologna, Orchestra Simfonică din Atlanta, Orchestra Simfonică din Cincinnati, Orchestra Simfonică New World, Orchestra din Minnesota, Orchestra Filarmonicii din Malaezia, Orchestra Simfonică din Taipei și Orchestra Simfonică din Madrid.

 

 

Roberto Abbado a dirijat numeroase premiere mondiale și noi producții de operă, printre care „Fedora” și „Ernani”, la Metropolitan Opera House din New York; „I vespri siciliani” la Opera de Stat din Viena; „La Gioconda”, „Lucia di Lammermoor”, „La donna del Iago” și premiera mondială a operei „Teneke”, de Fabio Vacchi, la Scala; „L’amour des trois oranges”, „Aida” și „La Traviata”, la Opera de Stat Bavareză; „Le Comte Ory”, „Attila”, „I Lombardi alla prima crociata”, „Il barbiere di Siviglia”, „Fedra”, de Henze – în premieră italiană – și „Anna Bolena”, la Maggio Musicale Fiorentino; „Don Giovanni” la Opera Germană din Berlin; „Simon Boccanegra” și „La clemenza di Tito” la Teatro Regio din Torino; „La donna del lago” la Opera Garnier din Paris; „Ermione, Zelmira și Mosè in Egitto” la Rossini Opera Festival; premiera italiană a spectacolului „Der Vampyr” de Marschner la Teatro Comunale din Bologna și, mai recent, premiera mondială a spectacolelor „Arianna”, „Fedra” și „Didone”, la Festivalul din Spoleto, „Le Trouvère”, „Luisa Miller” și „Macbeth”, la Festivalul Verdi din Parma.

În ultimele stagiuni, a dirijat „La Favorite”, la Festivalul de la Salzburg (cu Juan Diego Flórez și Elīna Garanča în rolurile principale); „Don Pasquale”, „Samson et Dalila”, „Visul unei nopți de vară”, „I vespri siciliani”, „Tancredi”, „La damnation de Faust”, „I masnadieri”, „Rigoletto” și „Lucia di Lammermoor” la Palau de les Arts din Valencia; „La Gioconda”, „Maometto II”, „Lucia di Lammermoor”, „Benvenuto Cellini”, „Andrea Chénier” și „I masnadierila”, la Teatro dell’Opera di Roma; „Norma” la Teatro Regio din Torino; a deschis două stagiuni ale Teatro Comunale di Bologna dirijând „Macbeth” (în regia lui Bob Wilson) și „Parsifal” (în regia lui Romeo Castellucci); „Così fan tutte” la Teatro Petruzzelli din Bari; „La Traviata” (pusă în scenă de Ferzan Özpetek), într-un turneu la Hong Kong cu Teatro di San Carlo din Napoli, „Rigoletto” și „Lucia di Lammermoor” la Metropolitan din New York; „Simon Boccanegra” într-un turneu la Hong Kong cu Teatro Regio din Torino; „Norma” la Teatro Real din Madrid; „La Traviata” la Opera din Shanghai; „Lucia di Lammermoor” la Théâtre des Champs Elysées din Paris; „Don Pasquale” la Opera de Bilbao; „Le siège de Corinthe”, la Rossini Opera Festival, „Lucia di Lammermoor” la Opéra de Monte Carlo.

Interpret pasionat de muzica contemporană, repertoriul lui Abbado include compozitori precum Luciano Berio, Bruno Maderna, Goffredo Petrassi, Sylvano Bussotti, Niccolò Castiglioni, Azio Corghi, Ivan Fedele, Luca Francesconi, Giorgio Battistelli, Michele dall’Ongaro, Giacomo Manzoni, Salvatore Sciarrino, Fabio Vacchi, Pascal Dusapin, Henri Dutilleux, Olivier Messiaen, Alfred Schnittke, Hans Werner Henze, Helmut Lachenmann, John Adams, Ned Rorem, Christopher Rouse, Steven Stucky, Charles Wuorinen și Silvia Colasanti.

(w882) Roberto Ab

Roberto Abbado. Sursă imagine: TVR

 
Comedia - de la teorie la practică (II). Am înțeles poanta ? | VIDEO

Râdem noi, râdem, dar de unde vine râsul nostru? Oamenii s-au întrebat și au cercetat tema comicului, acest subiect complex și profund uman. ...

Comedia - de la teorie la practică (I) De ce râdem? | VIDEO

De ce râde omul? Cum devin amuzante un cuvânt, o expresie ori o situație? Mecanism de apărare, explozie de detensionare, surpriză, absurd - ...

Într-un gest de altruism și solidaritate, Moș Nicolae a adus o bucurie deosebită pentru prichindeii din satul Cușmirca, Republica Moldova, prin ...

 

#TVRedu