loader
Foto

Galerie foto

Compozitorul Dan Dediu și flautistul Ion Bogdan Ștefănescu, în dialog cu Valentina Băințan, la „Podcasturile TVR#Enescu” | VIDEO

Compozitorul Dan Dediu și flautistul Ion Bogdan Ștefănescu au fost invitații Valentinei Băințan la „Podcasturile TVR#Enescu”, difuzate în 13 și 14 mai, la TVR Cultural.

 

Cât de dificilă este misiunea de compozitor în secolul vitezei? Este întrebarea la care a răspuns Dan Dediu, invitat la „Podcasturile TVR#Enescu”, duminică.

Totodată, compozitorul a discutat cu Valentina Băințan și despre statutul compozitorului în România, dar și despre evoluția și performanța tinerilor compozitori români în peisajul muzical internațional.

Creația sa cuprinde peste 170 de opusuri ce acoperă aproape toate genurile muzicale: cinci simfonii și alte piese pentru orchestră („Narcotic Spaces”, „Ornements”, „Studii-Motto”, „Spaima”, „Frenesia”, „Mantrana”, „Grana”, „Verva”, „Primavera”, „Atlantis”, „Elegia minacciosa”, „Destinal”), 11 concerte (saxofon, violă, vioară, violoncel, pian, triplu concert pentru flaut, clarinet, violoncel și orchestră, triplu concert pentru vioară, violoncel, pian și orchestră), șase cvartete de coarde, muzică de cameră în diferite formații, muzică pentru pian, coruri, muzică electronică, patru opere („Post-ficțiunea”, „Münchhausen”, „Eva!”, „O scrisoare pierdută”).

A obținut premii naționale și internaționale de compoziție și interpretare (Viena, Dresda, Paris, Berlin, Ludwigshafen, nouă premii ale UCMR, Premiul Academiei Române, Premiul Enescu) și a primit comenzi de la diferite festivaluri, ansambluri și interpreți renumiți din întreaga lume.​

Urmăriți aici dialogul dintre Valentina Băințan și Dan Dediu, în cadrul emisiunii „Music (R)evolution”.

CITIȚI ȘI: CONFERINȚA „DE LA TEATRU LA OPERĂ”, ÎN 18 APRILIE, ÎN DIRECT, LA TVR CULTURAL | VIDEO

De la muzica clasică la jazz, trecând cu abilitate prin rock și folclor, Ion Bogdan Ștefănescu - compozitor, flautist și solist al Filarmonicii „George Enescu”, a reușit să-și surprindă publicul prin prin felul său unic de a aborda cele mai variate repertorii muzicale.

La „Podcasturile TVR#Enescu”, Ion Bogdan Ștefănescu și Valentina Băințan au vorbit despre importanța muzicii clasice în viața copiilor,  precum și în viețile noastre de adulți, subliniind cât este de importantă educația muzicală făcută de timpuriu, pentru că acest lucru reprezintă calea spre creativitate și spre o evoluție interioară de înalt nivel.

După părerea mea, toți copiii se nasc cu talent. Nu există copil fără talent. E important ca părintele să îi surprindă acel talent, să încerce să i-l amplifice, să i-l șlefuiască. Apoi, dacă acel copil, la 14 sau 16 ani, alege acest drum, de ce să nu îl lăsăm să o facă și cu o educație în spate?

Ori, în ziua de astăzi, pur și simplu, ajungem să ne vedem copiii cu o latură ștearsă din evoluția lor, pentru că disciplina „Muzică” nu este lăsată să se „lipească” de acei copii, în școlile generale. Cred cu tărie că un om nu este pe deplin întregit fără componenta artistică”, a explicat Ion Bogdan Ștefănescu.

Urmăriți aici și dialogul Valentinei Băințan cu Ion Bogdan Ștefănescu, în cadrul emisiunii „Music (R)evolution”.

Emisiunea „Podcasturile TVR#Enescu” este difuzată la TVR Cultural în fiecare weekend, de la ora 13.00.

Echipa „Podcasturilor TVR#Enescu”:

Dan Constantinescu - director de imagine

Octavian Ionescu - regizor de emisie

Marius Portik - producător

 
Soprana Aida Pascu, la „Interviurile TVR Cultural”: Muzica a fost dintodeauna parte din viața mea

Soprana Aida Pascu răspunde întrebărilor Ioanei Pavel, la „Interviurile TVR Cultural”, sâmbătă, 25 mai, de la 22.30.

„Dialoguri academice”, între filosoful Mircea Dumitru şi matematicianul Dan Timotin, în 26 mai, la TVR Cultural

TVR Cultural le propune telespectatorilor duminică, 26 mai, de la ora 22.55, la „Dialoguri academice”, discuția filosofului Mircea Dumitru, ...

„Pastila de artă”. Ștefan Pelmuș:  Aș vrea să reușesc, prin intermediul picturii mele, să nu-mi mai fie frică de moarte

Între 20 și 26 mai, la TVR Cultural, Ileana Ploscaru Panait le propune telespectatorilor TVR Cultural să descopere portretele pictorițelor Yvonne ...

 

#TVRedu