loader
Foto

Galerie foto

Fotografa Iuliana Olteanu și cercetătoarea Corina Ițcuș, la „ArtELE”. Ițcuș: Îndemn femeile să viseze, să îndrăznească. Niciodată nu pierdem îndrăznind | VIDEO

Podcasturile „ArtELE” din 23 martie și 24 martie, le-au propus telespectatorilor să pătrundă în două lumi extrem de diferite: una a fotografiei și cealaltă, a explorării în lumea Antarcticii. Cine sunt protagonistele acestor povești? Iuliana Olteanu și Corina Ițcuș.

 

Sâmbătă, 23 martie, de la ora 13.00, Iuliana Olteanu i-a povestit Valentinei Băințan, la podcastul „ArtELE”, cum a ajuns în lumea fotografiei și de ce s-a îndrăgostit iremediabil de aceasta.

„Cel mai mult îmi place să povestesc în imagini. Înainte de asta, încercasem, în paralel, și corporația, dar prea cunoscutul îndemn «e bine să ai un job stabil» nu m-a prins, așa că am hotărât că fotografia avea să fie full-time, iar creativitatea să nu sufere compromis. Deși au trecut ceva ani de atunci, e ascunsă de mine intentia de a mă răzgândi.

De atunci, am întâlnit și întâlnesc în continuare oameni faini, care îmi permit să fiu părtașă la poveștile lor, fie că le documentez evenimentul, căldura din sânul familiei, fie că prind frânturi din ei într-un portret, iar, la final de zi, chiar dacă ziua de lucru se termină uneori a doua zi, așez capul pe pernă îngreunat de o altfel de oboseală, plăcută mie.

Munca nu se termină nici pe departe în momentul ultimului click de pe declanșatorul aparatului, însă, pe lângă, dar mult dincolo de satisfacțiile tangibile sunt reacțiile oamenilor după ce văd rezultatul final - deși, recunosc, tare mi-ar plăcea să fiu o gâză în camera lor chiar în timp ce vizualizează fotografiile. Și, în același timp, bucuria de a ști că am lăsat ceva plăcut pe unde am trecut”, a arătat Iuliana Olteanu.

****

Duminică, 24 martie, de la ora 13.00, cercetătoarea și biologa Corina Ițcuș i-a surprins pe telespectatori cu povești din Antarctica, dar și cu detalii inedite despre parcursul ei profesional.

În copilărie s-a îndrăgostit iremediabil de emisiunea „Teleenciclopedia” și de vocea inconfundabilă a Marianei Zaharescu, ce o captivaseră cu povești despre pinguinii și viețuitoarele din Antarctica. Acela a fost momentul în care Corina și-a imaginat că atunci când va fi adult va face tot posibilul să ajungă pe continentul înghețat. Și a reușit.

Pasionată de genetică și biologie moleculară, Corina Ițcuș s-a îndreptat de timpuriu către științe și cercetare, fiind în prezent doctor în științe biologice. Corina Ițcuș a plecat în Antarctica să studieze partea de microbiologie, mai precis impactul schimbărilor climatice şi al poluării într-o zonă mult mai puţin expusă din punctul de vedere al poluării şi mult mai expusă din punctul de vedere al încălzirii globale asupra microcosmosului, iar rezultatele studiilor vor putea fi folosite în biomedicină şi chiar în industrie - de exemplu, pentru producerea de energie verde.

Cunoaşterea și dorința de a descoperi m-au purtat spre Antarctica. Iar faptul că iubesc gheaţa, iubesc tot ce înseamnă zăpadă, zone polare, zone extreme au făcut această călătorie, aparent imposibilă, mult mai ușoară. Și, astfel, mi-am îndeplinit visul. Îmi doresc ca toate femeile să își îndeplinească cele mai îndrăznețe visuri. Le îndemn să viseze și să facă acel prim pas spre ceea ce își doresc cu adevărat, pentru că primul pas este cel mai important. Așadar, să nu renunțe și să îndrăznească, pentru nu are ce să se întâmple rău. Niciodată nu pierdem îndrăznind. Niciodată”, a arătat Corina Ițcuș, la „ArtELE”.

Seria de podcasturi realizată de Valentina Băințan este difuzată la TVR Cultural în fiecare weekend, de la ora 13.00.

Echipa TVR

Video: Andrei Țoneș - director de imagine, David Diaconescu - regia de emisie

Producători: Valentina Băințan, Marius Portik

 
„Ora Regelui

Sâmbătă, 15 iunie, la „Ora Regelui", veți fi martorii vizitei regale în Marele Ducat al Luxemburgului. Mizele acestei vizite externe a Familiei ...

„Podcasturile TVR#Enescu”: Valentina Băințan, în dialog cu Cynthia Millar, una dintre marile interprete la Undele Martenot, în 15 iunie

În ultima ediție a acestui sezon din „Podcasturile TVR#Enescu”, invitata Valentinei Băințan este Cynthia Millar, una dintre puținele interprete ...

Graficiana Anca Boeriu, la „Pastila de artă”: Este o expunere a propriilor mele fragilități în lucrările pe care le fac

Între 10 și 16 iunie, la „Pastila de artă”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait le propune telespectatorilor să îi descopere sau să afle mai ...

 

#TVRedu