loader
Foto

Galerie foto

Pleci în vacanţă? Alege un loc Exclusiv în România

Cristi Tabără şi echipa lui ne reamintesc ce potenţial turistic au locurile în care trăiesc românii ne împărtăşesc multe informaţii utile pentru o vacanţă Exclusiv în România . De vizionat la TVR 1 şi TVR+ din 14 iunie, ora 19.00

 

Fie că aveţi deja făcute planurile de vacanţă, fie că sunteţi încă în căutarea unui loc pentru vacanţă, TVR 1 vine cu o propunere ce merită atenţie: descoperirea unor obiective turistice unice în Europa sau chiar în lume, care pot fi vizitate Exclusiv în România. Echipa emisiunii a selecţionat atent şi, începând din 14 iunie, ne propune să revedem unele dintre cele mai frumoase reportaje despre destinaţii spectaculoase, de găsit Exclusiv în România. Tot atunci aflăm povestea şi istoria locului, cu facilităţi locale (acces, cazare, distracţii, costuri), cu trasee de încercat, specific local, gastronomie, tradiţii şi atracţii locale. Cristi Tabără ne dă întâlnire la TVR 1 şi TVR+, din 14 iunie, în fiecare zi, de luni până vineri, de la ora 19.00, chiar înainte de Telejurnal.

Prima „misiune” este spre inima Munţilor Almăjului, pe Cheile Rudăriei. Cristian Tabără şi prietenii lui de drum întâlnesc turişti veniţi de departe, săteni, specialişti conştienţi de valoarea locului. La câţiva kilometri de Bozovici, (în judeţul Caraş Severin) se află comuna Eftimie Murgu. După vechea denumire, e ştiută ca Rudăria şi se regăseşte în documente încă din anul 1470. Numele îi vine de la apa care străbate satul, Rudărica („râul de fier”, în slavonă, nume datorat zăcămintelor din munţii din Almăjului, purtate de râu). Aici, pe valea Rudăricăi, e tărâmul „morilor de apă vie”.

(w882)

Până în 1910, localnicii din Rudăria aveau 51 de mori de apă, unele dintre ele vechi de 250 de ani. Două viituri puternice au distrus o mare parte din ele, astfel că au rămas până în zilele noastre 22. Ferite de viitură de câte o stâncă masivă, alimentate de felurite canale construite de mâna omului, unele mori sunt funcţionale şi vara, când râul e scăzut. Cele 22 de „mori de apă vie” le sunt şi astăzi de folos oamenilor locului şi încântă ochiul trecătorului, fiind incluse şi în patrimoniul naţional.

(w882)

Locuri frumoase, locuri unice - toate împănate cu poveşti bine spuse, dar şi cu secrete gastronomice, pe care Cristi Tabără şi colegii săi le descoperă în ţara noastră, fac parte şi din oferta Exclusiv în România. Pe timpul verii, emisiunea poate fi urmărită, de luni până vineri, de la ora 19.00, la TVR 1 şi TVR+.

Jurnalişti: Lorelei Mihală şi Daniel Georgescu
Realizator: Cristian Tabără

Producători: Cristina Madgearu, Marin Găbudean

 
Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: duminică, 16 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00,  revedeți o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

„Ora Regelui

Sâmbătă, 15 iunie, la „Ora Regelui", v-am invitat să fiți martorii vizitei regale în Marele Ducat al Luxemburgului. Mizele acestei vizite externe ...

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

publicat: sâmbătă, 15 iunie 2024

Jumătatea lunii iunie nu înseamnă încă vacanță, așadar lecțiile „Teleenciclopediei" sunt o întâlnire potrivită cu istoria, arta ori zoologia. O ...

 

#TVRedu