loader
Foto

Picasso: „Pictura nu decorează apartamente. Este un instrument de luptă” | VIDEO

Ediția din 27 ianuarie a emisiunii „Teleenciclopedia" ne propune noi întâlniri cu istoria, arta și biologia. Sâmbătă de la ora 19:00 la TVR1 (în reluare pe 29 ianuarie, ora 00:45).

 

PARIS LA MIEZUL NOPŢII (ep.4)

În Parisul ocupat de germani, Jean Cocteau oscila între guvernul de la Vichy și administrația nazistă. După ce l-a apărat pe Jean Genet, poet întemnițat pentru furt, în luna mai 1942, îl elogia pe Arno Breker, amic cu Hitler și sculptor oficial al Reich-ului, care expunea la Muzeul Oranjeriei. Vernisajul, organizat de Pierre Laval, a adunat crema colaboraționiștilor. Cocteau scria: „Din țara poeților, Breker, te salut –  fiindcă aici, unde suntem compatrioți, îmi vorbești despre Franța…” La vederea statuilor monumentale, expuse pretutindeni, Pablo Picasso a decis să sculpteze din nou.

Deși Ocupația îl afectase în mică măsură, lucrările sale reflectau constant războiul. În naturile statice se regăsesc foamea, frigul, constrângerile ... „Pictura nu „decorează” apartamente. Este un instrument de luptă ofensiv şi defensiv, împotriva duşmanului”, afirma spaniolul.

Foto: „Nature morte au crâne de taureau”, Picasso, 1942

MASACRUL DE LA KATÎN (ep.4)

La 23 august 1939, prin pactul Ribbentrop-Molotov, Polonia a fost împărțită „frățește” între Germania celui de-Al Treilea Reich și Uniunea Sovietică. Deși descurajat de Winston Churchill, generalul Sikorski a cerut insistent sovieticilor eliberarea compatrioților săi și recunoașterea vechilor granițe ale Poloniei. Dar, încă din primăvara anului precedent, 40 de „merituoși” agenți NKVD uciseseră, în doar șase săptămâni, 22.000 de ofițeri și intelectuali polonezi. La conferința de la Kremlin, din toamna anului 1941, Stalin a evitat discuția despre concesiile teritoriale și l-a asigurat pe Sikorski că nu cunoștea problema ofițerilor dispăruți – încredințându-l fățarnic, că îi va cere lui Lavrenti Beria să-i găsească negreșit. În realitate, Stalin continua epurarea.

MUZEUL ORSAY (ep. 6)

Încă din 1986, când și-a deschis oficial porțile, Muzeul Orsay a fost monitorizat în timp real, pentru garantarea siguranței operelor de artă și a milioanelor de vizitatori care îi calcă pragul.

(w882) Musee d Or

Aproximativ 7.000 de senzori, răspândiți în toată incinta, detectează orice anomalie și transmit către centrul de control din subsol informații despre temperatură, umiditate și lumină, și supraveghează funcționarea aerului condiționat sau a lifturilor.

PRĂDĂTORI AI OCEANELOR (ep.2)

În Africa de Sud, corbii de mare (Morus bassanus), care cuibăresc pe Bird Island, trebuie să rezolve problema  puilor înfometați. Din nemărginitul ocean se apropie un apetisant banc format din miliarde de sardine (Sardinops sagax). Ca să le găsească, aceste ingenioase zburătoare au învățat să profite de calitățile excepționalilor delfini Delphinus delphis. După decolări stângace, înaripatele își iau zborul, împrăștiindu-se pe sute de kilometri; „amerizează” în grupuri de câte aproximativ o sută (numite „plute”) și ... așteaptă.

***

Producător:  Oana Hașegan

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 
Istoricul Lucian Boia, la „Mic dejun cu un campion”: Românii nu sunt nici mai frumoşi, nici mai deştepţi decât toţi ceilalţi (ediție din 2015) | VIDEO

TVR Cultural redifuzează, între 20 și 24 mai, dialogurile Danielei Zeca Buzura cu actorul Mircea Albulescu (1934-2016), fosta campioană la ...

Spectacol muzical de excepție, închinat memoriei marelui Puccini, difuzat în exclusivitate la TVR Cultural, în 18 mai | VIDEO

TVR Cultural a transmis, în 18 mai, în exclusivitate Gala „Puccini”, o seară dedicată îndrăgitelor opere ale marelui compozitor italian, în ...

Actorul Pavel Bartoș, la „Interviurile TVR Cultural”: E bine să ai emoții, asta te face uman, nu ești robot | VIDEO

La „Interviurile TVR Cultural” din 18 mai, jurnalista Ioana Pavel l-a avut ca invitat pe actorul Pavel Bartoș.

 

#TVRedu