loader
Foto

„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR Târgu Mureș. Vineri, 26 aprilie, de la ora 13:30, s-a difuzat la TVR 3. A doua parte: marți, 30 aprilie, de la ora 18:20, la TVR Târgu Mureș și vineri, 3 mai, de la ora 13:30, la TVR 3.

 

.

.
Galeria de Artă a Uniunii Artiștilor Plastici din Sibiu a găzduit, în toamna anului trecut, o expoziție retrospectivă a artistei plastice sibiene, Olimpia Coman-Sipeanu.

(w882) Olimpia Co

Expoziția a fost vernisată în prezența unui număr mare de prieteni și colegi și a marcat aniversarea a 70 de ani pe care artista i-a împlinit.

(w882) Olimpia Co

„Culoarea cea de toate zilele” și-a intitulat Olimpia Sipeanu expoziția aniversară. Sintagma face trimitere către „pâinea noastră cea de toate zilele” din cea mai puternică rugăciune creștină „Tatăl nostru”. Expoziția - ca o rugăciune și paralela dintre culoare și pâine reflectă intenția mărturisită a artistei: în aceste vremuri tulburi, pline de violență și suferință, Olimpia Sipeanu a ales să celebreze bucuria, lumina, vibrația care decurge din ele, a ales să dea un sens devenirii spirituale prin culoare.

(w882) Olimpia Co

După absolvirea Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” Cluj-Napoca – specializarea Teoria Artei ca șefă de promoție pe țară, artista Olimpia Coman-Sipeanu a desfășurat o bogată activitate expozițională participând din 1976 și până azi la numeroase Saloane județene, interjudețene și naționale. Dar, cariera sa profesională nu s-a oprit doar la desen și pictură.

(w882) Olimpia Co

Este absolventă a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” București – specializarea Muzeologie, doctor în istorie-etnologie și expert în conservarea și restaurarea operei de artă. În aproape 30 de ani, a restaurat numeroase bunuri de patrimoniu (icoane pe lemn și sticlă, iconostase, pictură murală), atât individual cât și în echipe pe care le-a coordonat. Ca o încununare a carierei sale profesionale, meseria de dascăl a îmbrățișat-o cu același entuziasm cu care pictează sau restaurează opere de artă.

(w882) Olimpia Co

„Culoarea cea de toate zilele” - expoziția retrospectivă, aniversară a Olimpiei Coman Sipeanu este darul pe care și l-a făcut, dar și bucuria dăruirii de frumos și lumină privitorilor, iar lucrările artistei devin surse de inspiraţie sau de studiu pentru generaţiile care urmează.

(w882) Olimpia Co

Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu se difuzează marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR Târgu Mureș și vineri, 26 aprilie, de la ora 13:30, la TVR 3.

(w882) Olimpia Co

A doua parte: marți, 30 aprilie, de la ora 18:20, la TVR Târgu Mureș și vineri, 03 mai, de la ora 13:30, la TVR 3.

Producător și realizator: Petronela Moraru

 
Familia Maitec, o dinastie de artiști. Stèphane Maitec: Am dorit să ne reîntoarcem la sursă şi să plecăm de la lucruri simple | VIDEO

Între 8 și 14 iulie, la „Biografii necesare”, TVR Cultural redifuzează dialogurile dintre artista vizuală Ileana Ploscaru Panait și Letiția ...

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu scriitorul Kamel Daoud, în 14 iulie (ediție din 2015) | VIDEO

Între 8 și 14 iulie, la „Mic dejun cu un campion”, telespectatorii TVR Cultural pot revedea dialogurile Danielei Zeca Buzura cu scriitorul Norman ...

Răspunderea penală a persoanei juridice

Răspunderea penală a persoanei juridice

publicat: joi, 11 iulie 2024

Care sunt măsurile ce pot fi luate împotriva persoanei juridice acuzate de săvârşirea unor infracţiuni cu consecinţe grave? Când pot fi dispuse ...

 

#TVRedu