loader
Foto

Pe urmele legendarului cioban Bucur, la Exclusiv în România, pe TVR1 | VIDEO

Duminică, 8 noiembrie, de la ora 16:30, la  #TVR1 , echipa Exclusiv în România a ajuns în satul Jitia, aflat la graniţa a două judeţe Buzău şi Vrancea, o zonă montană de o rară frumuseţe şi încărcată de tradiţii şi legende.

 

Suntem pe urmele legendarului cioban Bucur, iar prima călătorie, nu lipsită de peripeții, o facem la Masă lui Bucur, situată pe Vârful Penii, satul Pleşi, comună Bisoca.

(w882) exclusiv 8

(w882) exclusiv 3

Este o stâncă imensă, cântărind 150 de tone, despre care se spune că a slujit drept masă ciobanului Bucur, după unii, sau haiducului Bucur, după alţii, cel care a întemeiat Bucureştiul.

Este localizată pe un platou muntos, la 1.142 m altitudine, aşezată pe trei bolovani mai mici, asemeni unei mese tradiţionale româneşti. La mănăstirea Poiana Mărului, aflăm povestea absolut fabuloasă a părintelui Dionisie, fost baschetbalist și campion cu Universitatea Cluj, actualmente atlet al lui Cristos și duhovnic al mănăstirii.

(w882) exclusiv 2

Ajungem apoi în satul Cerbi, acasă la Florica Țăpor pentru a află tainele țesăturilor tradiționale dar și a păretarelor. Știți ce este o sticatoare? Vom află de la artistul popular Florica Țăpor.

(w882) exclusiv 4

(w882) exclusiv 5

(w882) exclusiv 7

“Braul de la Jitia” este un vechi ansamblu de dansuri populare de pe Valea Râmnicului. Este compus doar din bărbate și este o adevărată încântare să-I vezi pe dansatorii, mai tineri sau mai bătrâni, în plină acțiune în Poiana Negări din comună Jitia.

(w882) exclusiv 1

De la Jitia ajungem la Sărulești unde avem întâlnire cu Mircea Micu tezaur uman viu UNESCO. Extrem de viu și de hatru, domnul Micu ne- a oferit un regal de măiestrie artistică la caval, fluier, cimpoi și bucuim, dar și o lecție de viață.

(w882) exclusiv 6

Așadar, Jitia, Bisoca, Poiana Mărului. Trei sate, 2 județe, o singură țară: Țară lui Bucur

 
Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: duminică, 16 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00,  revedeți o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

„Ora Regelui

Sâmbătă, 15 iunie, la „Ora Regelui", v-am invitat să fiți martorii vizitei regale în Marele Ducat al Luxemburgului. Mizele acestei vizite externe ...

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

publicat: sâmbătă, 15 iunie 2024

Jumătatea lunii iunie nu înseamnă încă vacanță, așadar lecțiile „Teleenciclopediei" sunt o întâlnire potrivită cu istoria, arta ori zoologia. O ...

 

#TVRedu