Duminică, 8 noiembrie, de la ora 16:30, la #TVR1 , echipa Exclusiv în România a ajuns în satul Jitia, aflat la graniţa a două judeţe Buzău şi Vrancea, o zonă montană de o rară frumuseţe şi încărcată de tradiţii şi legende.
Suntem pe urmele legendarului cioban Bucur, iar prima călătorie, nu lipsită de peripeții, o facem la Masă lui Bucur, situată pe Vârful Penii, satul Pleşi, comună Bisoca.
Este o stâncă imensă, cântărind 150 de tone, despre care se spune că a slujit drept masă ciobanului Bucur, după unii, sau haiducului Bucur, după alţii, cel care a întemeiat Bucureştiul.
Este localizată pe un platou muntos, la 1.142 m altitudine, aşezată pe trei bolovani mai mici, asemeni unei mese tradiţionale româneşti. La mănăstirea Poiana Mărului, aflăm povestea absolut fabuloasă a părintelui Dionisie, fost baschetbalist și campion cu Universitatea Cluj, actualmente atlet al lui Cristos și duhovnic al mănăstirii.
Ajungem apoi în satul Cerbi, acasă la Florica Țăpor pentru a află tainele țesăturilor tradiționale dar și a păretarelor. Știți ce este o sticatoare? Vom află de la artistul popular Florica Țăpor.
“Braul de la Jitia” este un vechi ansamblu de dansuri populare de pe Valea Râmnicului. Este compus doar din bărbate și este o adevărată încântare să-I vezi pe dansatorii, mai tineri sau mai bătrâni, în plină acțiune în Poiana Negări din comună Jitia.
De la Jitia ajungem la Sărulești unde avem întâlnire cu Mircea Micu tezaur uman viu UNESCO. Extrem de viu și de hatru, domnul Micu ne- a oferit un regal de măiestrie artistică la caval, fluier, cimpoi și bucuim, dar și o lecție de viață.
Așadar, Jitia, Bisoca, Poiana Mărului. Trei sate, 2 județe, o singură țară: Țară lui Bucur