loader
Foto

Pe tărâmul fermecat al trovanților de la Bozioru | VIDEO

Teleenciclopedia ne-a invitat sâmbătă, 19 august, să evadăm în lumea naturii, să aflăm noi povești de istorie și să contemplăm arta modernă.

 

AVENTURIERII ARTEI MODERNE: PICASSO ŞI  CUBIŞTII

În 1911, Picasso părăsea Orașul Luminilor pentru Céret, un sătuc din Pirineii Orientali. Și-a găsit pacea într-o cabană liniștită, mai întâi alături de Braque și iubita sa, Fernande. Ulterior, li s-a alăturat şi Max Jacob, încântat că Apollinaire nu era prezent şi, deci, nu trebuia să concureze cu el pentru atenția spaniolului. Max Jacob picta și compunea versuri, dar Georges Braque picta mai bine decât el și, în plus, era foarte apropiat de Picasso. Mai ales după ce andaluzul aflase de la Apollinaire că „rivalul” Matisse –  deși provocase un adevărat scandal la Salonul de toamnă din 1905 – respinsese lucrările lui Braque la ediția din 1908.

(w882) picasso si

MARI LIDERI MILITARI – DOMINANŢA RAPIDĂ

Încă de la formarea statului Israel, după cel de-Al Doilea Război Mondial, relațiile sale cu țările arabe învecinate au fost încordate. Pe 22 mai 1967, președintele egiptean Gamal Abdel Nasser ordona blocarea Strâmtorii Tiran – strategică pentru accesul Israelului la Marea Roșie, sporind temerile guvernului în privința unui atac iminent. În dimineața zilei de 5 iunie 1967, Moshe Dayan (atunci Ministru al Apărării) lansa un surprinzător „atac preventiv” împotriva adversarilor arabi. Începea „Războiul de șase zile.

(w882) lideri mil

TROVANŢII DE LA BOZIORU

Pe culmile domoale ale Subcarpaților de Curbură, din nordul județului Buzău, se află comuna Bozioru, tărâm fermecat renumit pentru trovanți – „pietrele vii”. Ciudatele forme de micro-relief reprezintă o formă de trecere de la structura minerală la cea vegetală, deoarece după fiecare ploaie, pietrele „cresc”. Geologii definesc aceste formațiuni dendritice, nodulare, sferoidale, elipsoidale sau cilindrice drept „concreţiuni grezoase”, adică nisipuri cimentate, sau gresii.

(w882) trovantii

 

ATENA

După înființarea Ligii de la Delos, menită să protejeze 200 de orașe-state împotriva atacurilor perșilor, în 454-453 î.C., Pericles reuşea să mute tezaurul alianței în Atena, considerată „mai sigură”, după spusele sale. Curând, a profitat de accesul neîngrădit la argintul aliaților și a decis să-l folosească pentru a finanța reconstrucția edificiilor de pe Acropole, precum și pretențioasa democrație, ce plătea magistrații și aleșii în Boule (echivalentul Senatului din zilele noastre).

 

INDIILE DE VEST

În Indiile de Vest, natura a prosperat extraordinar, profitând de mineralele conținute de cenușa vulcanică, ca și de cele 11-13 ore de lumina solară zilnică şi precipitaţiile bogate. La dezvoltarea pădurilor tropicale din Caraibe contribuie peste 70 de specii de animale, printre care şi liliecii frugivori, cu rol cheie în polenizare şi răspândirea semințelor.

(w882) indiile de

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

Program de difuzare:

TVR 1 HD, ora 19:00, sâmbătă, 19 august

Reluare în 20 august, ora 01:00

 

 

 
Spectacol muzical de excepție, închinat memoriei marelui Puccini, difuzat în exclusivitate la TVR Cultural, în 18 mai | VIDEO

TVR Cultural a transmis, în 18 mai, în exclusivitate Gala „Puccini”, o seară dedicată îndrăgitelor opere ale marelui compozitor italian, în ...

Actorul Pavel Bartoș, la „Interviurile TVR Cultural”: E bine să ai emoții, asta te face uman, nu ești robot | VIDEO

La „Interviurile TVR Cultural” din 18 mai, jurnalista Ioana Pavel l-a avut ca invitat pe actorul Pavel Bartoș.

Pictorul Constantin Flondor, la „Biografii necesare”: Pentru mine, repetiţia este monotonă. Totdeauna, am simţit nevoia de a mă provoca, de a tenta riscul | VIDEO

Invitatul Ileanei Ploscaru Panait la „Biografii necesare” a fost pictorul Constantin Flondor, profesor la Facultatea de Arte Plastice și Design a ...

 

#TVRedu