loader
Foto

Pe Drumul Voievozilor, la „Exclusiv în România”

Poveşti de dragoste şi istorisiri despre Mihai Eminescu ascultăm în noua ediţie a emisiunii ce poartă semnătura lui Cristi Tabără. Călătoria prin judeţele Moldovei poate fi urmărită sâmbătă, 22 aprilie, de la ora 18.00, la TVR 1, TVR HD şi pe TVR+.

 

Echipa emisiunii Exclusiv în România se reîntoarce în frumoasa zonă a Moldovei, dar nu oricum, ci refăcând „Drumul Voievozilor”, o cale batută de multe ori de cei care cârmuiau odinioară această provincie istorică. Ce obiective cuprinde această călătorie vedem sâmbătă, 22 aprilie, la ora 18.00, la TVR 1, TVR HD și pe TVR+.

Mai întâi, Cristi Tabără și echipa sa vizitează Castelul Miclăușeni, din localitatea cu același nume, fosta reședință boierească a familiei Sturdza. Acest loc încântă vizitatorii cu arhitectura deosebită, dar și cu istoria plină de tumult.

Din județul Iași, călătorii ajung în cel al Botoșaniului, mai exact la Ipotești, locul unde Eminescu și-a petrecut o parte din copilărie. Cunoaștem și noi aici, prin intermediul echipei Exclusiv în România, oameni deosebiți, care ne povestesc lucruri interesante și mai puțin știute despre marele nostru poet. Tot în județul Botoșani, ne minunăm de un locaș de cult unicat în România, dar poate și în Europa: biserica din Hilișeu Crișan are o arhitectură originală, o combinație între stilul catolic și cel ortodox. Firesc, călătorii noștri se întreabă cum de a fost posibil acest lucru, iar răspunsul primit este unul surprinzător: datorită unei frumoase povești de dragoste între tânărul boier al locului, de religie ortodoxă, și o frumoasă ardeleancă, de confesiune catolică.

Nu se putea ca o călătorie în această zonă să nu cuprindă și Suceava, la Cetatea de Scaun. Refăcută în urmă cu doar câțiva ani, cetatea și-a redobândit frumusețea și farmecul de odinioară. În prezent, ea își așteaptă vizitatorii cu tot felul de jocuri interactive, adaptate timpurilor noastre.

Ultima oprire a echipei Exclusiv în România este în dulcele târg al Ieșilor, la Casa Dosoftei, veche tiparniță unde s-au tipărit de-a lungul timpului, iar în prezent sunt expuse, zeci de cărți importante care au marcat istoria culturală a Moldovei, dar și a României.

Imagini cu locuri frumoase, locuri unice - toate completate cu poveşti bine spuse, cu oameni cum rar întâlneşti, dar şi cu secrete gastronomice, pe care Cristi Tabără şi colegii săi le descoperă în ţara noastră, fac parte şi din oferta noului sezon Exclusiv în România. Emisiunea poate fi urmărită, ca de obicei, sâmbătă, la TVR 1, TVR HD şi www.tvrplus.ro, de la ora 18.00. Exclusiv în România este şi pe www.tvr.ro şi www.tvrplus.ro/editie-exclusiv-in-romania, precum şi pe www.facebook.com/fanTVR1 şi https://www.facebook.com/ExclusivInRomania. TVR+ este disponibil şi pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

Despre Exclusiv în România

Din 27 aprilie 2013, telespectatorii TVR 1 au ocazia să cunoască obiective turistice unice în Europa sau chiar în lume, care pot fi văzute Exclusiv în România. În fiecare sâmbătă, de la ora 18.00, românii pot afla ce potenţial turistic au locurile în care trăiesc, dar şi multe informaţii extrem de utile, dintr-o emisiune de turism semnată şi prezentată de Cristian Tabără. Exclusiv în România este transmisă în simulcast pe TVR HD şi online, pe www.tvrplus.ro.

În fiecare episod Exclusiv în România, Cristian Tăbără călătoreşte, descoperă şi prezintă obiective turistice, istorie, cultură, credinţă, arhitectură, tradiţii, gastronomie, facilităţi turistice şi, mai ales, unicate europene şi mondiale din România, dintre care unele sunt încă necunoscute şi neexploatate turistic. Emisiunea întâlneşte telespectatorul cu destinaţii spectaculoase, cu povestea şi istoria locului, cu facilităţi locale (acces, cazare, distracţii, costuri), cu trasee de încercat, specific local, gastronomie, tradiţii şi atracţii locale.

Foto: Claudiu Petringenaru

Realizator: Cristian Tabără

Jurnalist: Daniel Georgescu

Producători: Cristina Madgearu, Marin Găbudean

 
Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: duminică, 16 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00,  revedeți o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

„Ora Regelui

Sâmbătă, 15 iunie, la „Ora Regelui", v-am invitat să fiți martorii vizitei regale în Marele Ducat al Luxemburgului. Mizele acestei vizite externe ...

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

publicat: sâmbătă, 15 iunie 2024

Jumătatea lunii iunie nu înseamnă încă vacanță, așadar lecțiile „Teleenciclopediei" sunt o întâlnire potrivită cu istoria, arta ori zoologia. O ...

 

#TVRedu