loader
Foto

Galerie foto

Pavel Chirilă: „Firescul este miracol şi miracolul este firesc”

Sâmbătă, 20 februarie, invitat la „Mic Dejun” este doctorul Pavel Chirilă , un reputat profesor de bioetică şi medicină alternativă.  De la ora 9:30, la TVR 2 şi TVR+.

 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Este mai mult decât un simplu medic. El e şi un izbăvitor al sufletului. De ce? Pentru că oferă ceva foarte preţios: speranţă şi credinţă. Dr. Pavel Chirilă a fondat Clinica Nera, construită în vârf de munte, acolo unde pământul se întâlneşte, la propriu, cu cerul. Este primul aşezământ de prevenţie şi vindecare a cancerului din România. Şi nu este singur în această îndrăzneaţă zidire. Are alături biserica – pentru prima dată măicuţele de la o mânăstire au fost şcolite să fie asistente medicale cu calificare – dar şi oamenii care contribuie, alături de multe alte organizaţii şi sponsori la ceea ce ar fi trebuit să fie demult o normalitate şi la noi: centrele de prevenţie a bolii secolului, cancerul.

Statisticile din România arată cifre mai mult decât îngrijorătoare: după 2013, numărul bolnavilor de cancer a depăşit 600.000 şi este în creştere. Se estimează că în nu mai mult de un deceniu, 8 din 10 oameni vor fi canceroşi. La doctorul Pavel Chirilă vin zilnic 15 – 20 de pacienţi. Programarea pentru consultaţii la Clinica Sf. Irina din Voluntari durează chiar şi o lună sau mai mult. Invitatul nostru practică terapii alternative, inclusiv în trataterea cancerului, o boală care se tratează greu, dar care se poate preveni uşor, dacă suntem atenţi la semnalele corpului.

„L-am cunoscut acum un an, când, în sala de la Teatrul Naţional unde se decernau premiile APTR, un domn micuţ de statură, oarecum pierdut printre mulţimea de jurnalişti, păşea cu sfioşenie spre microfonul la care îl chema colega noastră de la Timişoara, Dite Dinesz. Filmul ei, «Ca’n cer» – ce superbă metaforă – primea premiul pentru eseu cinematografic. Iar profesorul şi medicul Pavel Chirilă era protagonistul acestui film. Cu glas mic, la început, el şi-a susţinut din ce în ce mai puternic pledoaria, nu numai pentru sănătate ci şi pentru speranţă, credinţă nezdruncinată, armonie, atenţie, compasiune, sprijin, înţelegere. A fost momentul în care mi-am spus că este un om de la care, numai văzându-l şi ascultându-l, te poţi îmbogăţi iremediabil”, povesteşte Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii.

Paradoxal, în România, unde există un număr atât de mare de bolnavi, nu se acordă nicio atenţie prevenţiei. Nu există un sistem eficient de depistare precoce a cancerului. De regulă, boala se depistează târziu, în stadiile 3, 4. Şi, mai mult decât atât, chiar fondurile de stat destinate programelor de sănătate au specificaţia că nu finanţează prevenţia ci numai tratamentul diferitelor stadii ale bolii deja instalate, mai ales cel terminal. De ce?

Dincolo de factorii biologici, cei psiho-emoţionali joacă un rol determinant în declinul cauzat de boală. Iar în acest caz aici Pavel Chirilă aplică sacro-terapia prin credinţă. „Firescul este miracol şi miracolul este firesc”, spune invitatul nostru.

Ridicată atât prin accesarea fondurilor europene, cât şi prin nesigure finanţări de la stat, sau prin donaţii, Clinica Nera va fi un loc în care se vor putea vedea din acelaşi loc şi Munţii Banatului şi Valea Nerei. De fapt este chiar locul natal al omului care a făcut posibilă această aventură, doctorul Pavel Chirilă.

El susţine cu argumente că cele patru etape ale vindecării de orice boală sunt: pocăinţa, asumarea bolii, mulţumirea către Creator şi rugăciunea pentru vindecare. Şi minunile nu întârzie să apară. „Nu-ţi hrăni cancerul” este un studiu ce instituie cele 10 reguli de aur ale prevenţiei bolii, o listă a alimentelor şi tipurilor de comportament, aparent simple, prin care cancerul poate fi învins.

Într-o lume în care numai aflarea diagnosticului este poate mai stresantă decât boala în sine, vindecarea este un proces continuu. Nu numai vindecarea clinică, ci şi cercetarea adâncurilor fiinţei, a gândurilor care îmbolnăvesc sau salvează, depinde de treapta de spiritualitate pe care se află cel lovit de nenorocire. Înţelegerea încercării care este dată fiecăruia este calea spre vindecarea. Duhovnicul Arsenie Papacioc spunea un Cuvânt de Înţelepciune: „Să fii atent să nu cazi în fiecare clipă”. Iar doctorul Pavel Chirilă l-a ascultat şi îl pune în practică, în viaţa sa şi a pacienţilor săi.

„Am fost uimiţi de răbdarea sa. De liniştea şi pacea pe care o degaja din toată fiinţa, deşi, în fiecare zi este înconjurat de griji, angoase şi suferinţă. Am rămas recunoscători că şi-a făcut puţin timp şi pentru noi, deşi nu a sorbit decât dintr-un pahar cu apă plată. Atenţie!!! Cafeaua şi croissantul cu care ne delectăm la Micul Dejun îi sunt inamici declaraţi”, continuă Ileana Ploscaru Panait.

***

Emisiunea este difuzată şi pe TVR HD (duminică, 21 februarie, ora 13:00), TVR Internaţional (marţi, 23 februarie,  ora 15:00) şi TVR Moldova (sâmbătă, 27 februarie, ora 9:00)

Noul sezon Mic dejun cu un campion:

Răsfăţul la o cafea bună, cu arome de mentă şi alte delicii intelectuale, în compania scriitoarei şi jurnalistei Daniela Zeca Buzura începe în sezonul de toamnă din 17 octombrie, în fiecare sâmbătă, de la ora 09:30.

Vă promitem 13 noi ediţii de colecţie de 24 de carate. Şi tot atâtea poveşti de viaţă, subiecte tari, bucurii şi conuri de umbră ale unor oameni pe care îi îndrăgim şi a căror întâlnire este de fiecare dată o plăcere împărtăşită. Daniela Zeca Buzura, cu acelaşi farmec şi incisivitate iscoditoare va scoate la lumină aspectele mai puţin cunoscute, reuşitele şi risipirile interlocutorilor care ne-au făcut onoarea de a răspunde invitaţiei noastre.

„Dorim să mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătorul TVR al emisiunii

 

 

 
Românul care a contribuit la descoperirea mileniului, în colecţia „Români universali”, la TVR 1 | VIDEO

Pe 20 şi 27 mai, Cristian Tabără ni-l prezintă pe profesorul şi cercetătorul Sorin Istrail, coordonatorul echipei care a lucrat la întoc­mi­rea ...

Spectacol muzical de excepție, închinat memoriei marelui Puccini, difuzat în exclusivitate la TVR Cultural, în 18 mai

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 19.00, TVR Cultural transmite în exclusivitate Gala „Puccini”, o seară dedicată îndrăgitelor opere ale marelui ...

Filosoful Mircea Dumitru și medicul neurolog Constantin Popa, la „Dialoguri academice”, în 19 mai, la TVR Cultural

TVR Cultural difuzează duminică, 19 mai, de la ora 22.40, dialogul filosofului Mircea Dumitru, vicepreședintele Academiei Române, cu medicul ...

 

#TVRedu