Paginile Teleenciclopediei din 9 octombrie ne poartă la Paris, pentru capitole din istoria gustului artistic și culinar, apoi în Africa unde aflăm poveștile dogonilor și ale unei familii de babuini. La TVR1, de la ora 18.50.
PARIS, CAPITALA LUMII (ep. 4/5) premieră
Pentru Serghei Díaghilev și Compania Ballets Russes spectacolul Parade, din 18 mai 1917, de la Théâtre du Châtelet, s-a sfârșit cu un răsunător fiasco. (foto credit: Lachmann, 1917)
Între timp, pe câmpiile din nordul Franţei, cadavrele umpleau tranşeele și batalioanele decimate se revoltau, cerând încetarea masacrului. 49 de soldați executați s-au adăugat celor aproximativ 29.000, uciși în luptele de la Chemin des Dames.
La cinci săptămâni după hulitul Parade, Teatrul Renée Maubel din Montmartre prezenta piesa lui Apollinaire: Mamelele lui Tiresias – considerată, totuşi, evenimentul avangardist al anului 1917.
AUGUSTE ESCOFFIER ȘI GASTRONOMIA MODERNĂ (ep. 5/5) premieră
Imediat după inaugurare, în1898, Hotelul Ritz din Paris s-a bucurat de un mare succes. În 1901, Regatul Unit deplângea moartea Reginei Victoria și se pregătea de încoronarea regelui Edward al VII-lea. Organizarea evenimentului fusese încredințată lui César Ritz, dar a trebuit să fie amânată, din cauza unor probleme de sănătate ale noului rege. Drept urmare, elvețianul a suferit o cădere nervoasă şi s-a retras din afaceri, iar Auguste Escoffier a rămas pe cont propriu.
În 1903, a publicat Le guide culinaire, o veritabilă enciclopedie de aproape 600 de pagini, cu toate rețetele sale. Numele său devenise deja un brand.
DOGONII (ep.2/4)
Potrivit mitologiei, strămoşii dogonilor au fost creaţi de Zeul Amma – al cărui fiu, Nommo, i-a învăţat, pe lângă muncile câmpului, şi cum să prelucreze fierul. Un rol important le revine şi ţesătorilor.,,Pitulat” între versanţii stâncoşi ai Platoului Bandiagára, satul Yenduma aminteşte de comunităţile rurale, din epoca matriarhatului. În vreme ce soții îşi văd de ,,ale lor”, femeile nu prididesc să asigure hrana şi bunăstarea familiei. Un obicei perpetuat este salutul bărbaţilor, adresat ,,politicos”, minute în şir.
CLANUL MICULUI BABUIN (ep. 1/5) premieră
Când a sosit pe lume, micul babuin (papio cynocephalus) știa, instinctiv, că nu va avea un trai prea simplu, cu o familie aşa de ciudată şi de numeroasă. Cum clanul său număra deja 39 de membri, realizatorii documentarului l-au numit pe simpaticul pui: Forty (adică 40). Deocamdată, mic și neputincios, juniorul e complet dependent de laptele și protecția mamei, dar odată cu trecerea timpului, va învăța, printre altele, şi cum să distingă fizionomiile și personalitățile celor din jur.
***
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca
Producător: Oana Haşegan