loader
Foto

Părintele Iustin Marchiș: „Eu n-am lăsat nimic familiei. Tot ce am adunat - cărți și muzică - va fi al mănăstirii Stavropoleos în vecii vecilor” | VIDEO

Despre cultura spirituală, memorie, rabdare și ascultare, în noua ediţie „Nocturne”, cu Marina Constantinescu și monahul și duhovnicul Bisericii Stavropoleos, Iustin Marchiș. Luni, 27 mai, ora 23.00, la TVR 1.

 

Pentru a descoperi şi înţelege cât mai bine firea părintelui Iustin Marchiș, invitatul Marinei Constantinescu de luni, 27 mai, se cuvine să menționăm de la început că monahul și duhovnicul Bisericii Stavropoleos a adunat și păstrează, de la toate cele 25 de biserici demolate în București, câte ceva - fie un obiect religios, fie doar o simplă cărămidă. Ceea ce pentru unii poate însemna doar moloz și vechituri, pentru părinte este legătura cu trecutul, este misiunea vieții, aceea de a salva și restaura istoria. Pentru că autorul de carte, editorul, profesorul și foarte activul erudit în societatea modernă, Iustin Marchiș, are „obsesia memoriei”.

(w882)

„Am restaurat dialogul dintre oamenii de cultură și oamenii bisericii”, spune părintele Iustin Marchiș. Dar mai multe am aflat din ediţia „Nocturne” de luni, 27 mai, ora 23.00, la TVR 1.

În această veche ctitorie din Centrul Vechi al Capitalei, devenită și un (uneori chiar prea) atractiv punct turistic, Iustin Marchiș a ajuns în 1991, la capătul unui drum inițiatic, ce l-a purtat pe la mănăstirile Cozia, Căldărușani și Cheia. A găsit Stavropoleos funcționând mai mult ca un depozit de carte veche și icoane, decât ca un lăcaș de cult. De atunci a început rectitorirea mănăstirii „nu de la zero, ci de la minus”, spune Părintele și azi, 33 de ani mai târziu, biserica e mai vie ca niciodată. De la picturi și obiecte de cult, până la oamenii care îi trec pragul. Pentru că părintele nu are nicio prejudecată nici în ceea ce-i privește pe tineri, nu le judecă nici îmbrăcămintea, nici frizurile moderne.

(w882)

Câtă zbatere a implicat tot acest lung proces de însuflețire a mănăstirii și cine i-a fost alături, ne-a povestit chiar monahul, luni seara, la TVR 1.

„Eu n-am lăsat nimic familiei. Tot ce am adunat, cărți și muzică, va fi al mănăstirii Stavropoleos în vecii vecilor”, mărturisea Iustin Marchiș în dialogul cu Marina Constantinescu.

(w882)

Cultură spirituală, memorie, rabdare și ascultare, despre toate acestea – luni, 27 mai, la „Nocturne”, cu Marina Constantinescu și părintele Iustin Marchiș.

 
„Am trăit în imperiul minciunii.” Poetul Şerban Foarţă încheie seria premierelor „Garantat 100%” din acest sezon | VIDEO

O discuţie despre Arghezi, despre părinţi şi viaţa sub guvernarea comunistă. Cătălin Ştefănescu ne aşteaptă, ca de obicei, duminică, de la ora ...

„Ora Regelui”, cu o incursiune în istoria și în prezentul Armatei, muzicii și evenimentelor regale

Noua ediţie „Ora Regelui”, bogată în evenimente interesante şi pline de culoare, se vede la TVR 1 sâmbătă, 22 iunie, de la ora 14.30.

Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

publicat: luni, 17 iunie 2024

Sâmbătă, 22 iunie, de la ora 9.00, la TVR3 avem posibilitatea să ascultăm un dialog despre rolul și eficiența comunicării în lumea de astăzi, ...

 

#TVRedu