loader
Foto

P.S. Mihai Frățilă, invitat la “Garantat 100%”

Duminică, 2 iunie, în ultima zi a vizitei Papei Francisc în România, de la ora 23.00, la TVR 1, Cătălin Ștefănescu a stat de vorbă cu P.S. Mihai Frățilă, episcop eparhial al Eparhiei „Sfântul Vasile cel Mare” de București.

 

Pe 2 iunie, în ziua difuzării emisiunii, Papa Francisc va beatifica, în timpul vizitei în România, şapte episcopi greco-catolici  “care au preferat moartea în locul trădării credinţei” în faţa prigoanei comuniste.

Ca preambul al vizitei Papei Francisc în România, la Editura Humanitas a fost lansată cartea “Martori ai fericirii. Șapte vieți de sfinți români”, al cărei cuvânt înainte este semnat de Mihai Frățilă.

Cătălin Ștefănescu și invitatul său au discutat atât despre viața și sacrificiul celor șapte episcopi, cât și despre contribuția bisericii greco-catolice la cultura română din Transilvania.

De asemenea, în această ediție, au fost abordate subiecte ca valoarea sacrificiului suprem, cum trebuie el înțeles astăzi, ce înseamnă martiriu sau fericirea promisă de Evanghelie.

“Nu există dragoste față de Dumnezeu, dacă nu îl respect pe aproapele meu”, a susținut P.S. Mihai Frățilă în emisiune.

Alte subiecte discutate în ediția de duminică seara au inclus sacrificiul suprem din trecut versus opulența actuală a bisericii, raportul dintre Biserica Unita Greco-Catolică și Biserica Ortodoxă Română, de ce biserica este astăzi în pierdere de credibilitate, cum poate fi explicată astăzi Învierea lui Christos în contextul științific actual și care este rostul construirii catedralelor ortodoxă (București) și greco-catolică (Cluj-Napoca) în raport cu necesitățile societății de azi.

***

(w882) Mihai Fră

Mihai Frățilă s-a născut în data de 10 decembrie 1970 la Alba-Iulia într-o familie cu tradiţii preoţeşti.

A studiat teologia la Roma (1991-1996) la Universităţile Urbaniana şi Gregoriana, cu bursă la Colegiului Pontifical Pio Romeno, și la Institutul Catolic din Paris.

Preot din 1996, a fost vice-rector și apoi rector al Colegiului Pio Romeno de la Roma. La 20 iunie 2007, este ales de Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia şi Făgăraş, alegere proclamată de Sfântul Părinte Papa Benedict XVI la 27 octombrie 2007.

Este hirotonit episcop în Catedrala “Sfânta Treime” din Blaj, la 16 decembrie 2007, iar la 4 mai 2008 este instalat solemn la Bucureşti ca episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia şi Făgăraş, vicar general pentru Bucureşti şi teritoriul fostului Regat.

La 8 mai 2014 este ales de Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică episcop al noii Episcopii Greco-Catolice “Sfântul Vasile cel Mare” de Bucureşti, alegere proclamată de Sfântul Părinte Papa Francisc, la 29 mai 2014.

Foto: e-communio.ro

Emisiunea este online pe TVR+.

 
Kilograme multe, educație puțină | VIDEO

Kilograme multe, educație puțină | VIDEO

publicat: miercuri, 04 decembrie 2024

Activitatea fizică este esențială pentru menținerea unei stări de bine generale și pentru prevenirea afecțiunilor de sănătate.

Educația în România: O prioritate ignorată | VIDEO

Educația în România: O prioritate ignorată | VIDEO

publicat: miercuri, 04 decembrie 2024

În ultimii ani, educația s-a dovedit a fi un subiect de controversă în România, iar statisticile naționale și europene susțin această observație.

Scriitorul Goran Mrakić și antreprenorul Gheorghe Chevereșan invitați la

Asociația Banatica se află în centrul discuțiilor actuale despre promovarea sportului și educației în comunitate, având ca invitați de marcă pe ...

 

#TVRedu