’’Contează mult pe cine ai alături. Echipa este cea mai importantă în meseria noastră’’, spune conf. univ. dr. Octav Ginghină, medic chirurg, doctor în ştiinţe medicale, invitatul Danielei Zeca Buzura la TVR2, pe 21 decembrie, ora 10:00.
Ediția este disponibilă pe TVR+.
Octav Ginghină face parte dintr-o dinastie medicală. Un medic serios care s-a format în străinătate, o formulă la care a apelat pentru a beneficia de cele mai noi cuceriri ale profesiei.
El este unul dintre reprezentanţii tinerei generaţii de medici care s-au decis să se întoarcă în România pentru ca expertiza lor ca doctori şi experienţa pe care au câştigat-o departe de ţară să poată face diferenţa în viitor.
’’În clipa în care am înţeles ce înseamnă chirurgia, imediat am devenit un pasionat iremediabil. Până atunci eram complet dezorientat. Nu ştiam exact încotro ar trebui să mă îndrept’’. A lucrat în mai multe spitale din Franţa şi Belgia şi, cu toate acestea, a părăsit aceste sisteme bine puse la punct pentru a se întoarce în România. Pentru că aici sunt atât de multe lucruri de făcut. Acum este medic la Spitalul Sf. Ioan din capitală, colaborează şi cu alte instituţii medicale, predă, operează non-stop. ’’E o luptă grea, dar nu renunţăm. Ce ne face nouă viaţa grea sunt cazurile în care nu reuşim să salvăm pacienţii. Este o presiune enormă şi uneori nu putem ieşi câştigători’’, spune medicul.
Un om de o formaţie specială care şi-a luat în serios menirea şi care, la o vârstă relativ tânără este deja un performer căutat de pacienţi, respectat de studenţi şi de colegii de breaslă. Este co-autor a 6 cărţi publicate la edituri acreditate din România, a scris numeroase articole şi studii apărute în reviste de specialitate din ţară şi de circulaţie internaţională şi are depusă la OSIM o cerere de brevet naţional. Practica medicală l-a condus la observaţii care i-au facilitat inovaţii în domeniu. Şi, ca o recunoaştere a valorii sale, a fost acceptat ca membru în mai multe organisme profesionale din ţară şi din străinătate: Societatea de Ştiinţe Farmaceutice din România - Filiala Toxicologie; Colegiul Medicilor din Bucureşti; Societatea Regală de Chirurgie şi Colegiul Regal al Medicilor din Belgia; Asociaţia Română de Chirurgie Endoscopică; Asociaţia Internaţională de Chirurgie Hepato – Bilio - Pancreatică (IHAPBA); Societatea Europeană de Hernii (EHS); Societatea Europeană a Specialiştilor de Cancer al Sânului (EUSOMA); Societatea Internaţională de Cancer Gastric (ICGA).
’’Cancerul e o odisee de boli. Ştim încă prea puţin despre el. Este o boală tare vicleană. Nu are manifestări vizibile în stadiile iniţiale. Se descoperă de regulă destul de târziu când pacientul deja are boala. De aceea este importantă cercetarea. Şi noi, ca practicieni, trebuie să ne implicăm în cercetare. Medicina este o muncă de echipă. De aceea îmi încurajez studenţii să nu ocolească laboratorele. În toate specialităţile medicinei trebuie lucrat interdisciplinar. Chirurgii sunt ultima verigă din sistem. La ei se ajunge la final’’ spune invitatul Danielei Zeca Buzura.
În rest este un om ca toţi ceilalţi. Îi plac sporturile dure, de contact, box şi rugby. Le şi practică când are timp. ’’Alături de prieteni, old boys ca şi mine am format un club în cadrul căruia jucăm, avem uneori şi turnee. Ne simţim bine împreună. Nu contează pe cine ai în faţă, adversarul sportiv, ci pe cine ai alături adică, dincolo de membrii echipei împotriva căreia joci suntem de fapt cu toţii prieteni care ne cunoaştem şi ne respectăm. E ca în chirurgie. Importantă e echipa’’, mărturiseşte dr. Octav Ginghină.
"Cu noi terapii şi aparatură, cu o disponibilitate ce poate friza anormalul într-o societate viciată, Ovidiu Ginghină speră într-o schimbare de mentalitate care să opereze nu doar un trup uman ci un corp social în ansamblul său. El este campionul acestei dimineţi la Mic Dejun. Sâmbătă de la ora 10:00 la TVR2", spune Ileana Ploscaru Panait, producătorul emisiunii.