loader
Foto

„Ora Regelui”, cu o incursiune în istoria și în prezentul Armatei, muzicii și evenimentelor regale | VIDEO

Noua ediţie „Ora Regelui”, bogată în evenimente interesante şi pline de culoare, a fost la TVR 1 sâmbătă, 22 iunie, de la ora 14.30.

 

Familia Regală a dorit să îi întâlnească pe militarii Bazei Aeriene 57 Mihail Kogălniceanu și să le ofere  încurajări. Fac parte din Forțele Aeriene române, americane și britanice, iar Majestatea Sa Margareta le-a spus că îi  admiră pentru efortul pe care îl depun în apărarea securității României și a flancului estic al NATO.

(w882)

(w882)

(w882)

Aflată în apropiere de Constanța, baza militară este una dintre cele mai importante din Romania. Poartă numele bravului aviator Constantin Cantacuzino, pilot în Al Doilea Război Mondial și, de aproape 20 de ani, aceasta joacă un rol important în mentinerea stabilității în regiunea Mării Negre. Aici sunt stationați aproape  4.000 militari americani,  împreună cu camarazi din Anglia, Franța și din alte țări aliate, care fac exerciții comune, pe avioane de luptă, elicoptere de transport și de atac, transportoare blindate și tancuri. Recent, li s-au alăturat militari din Finlanda, țară intrată anul trecut în Alianța Nord-Atlantică.

(w882)

În urmatorii ani, România va găzdui la Mihail Kogălniceanu cea mai mare bază operațională NATO din Europa. Peste 2.000 de hectare de teren vor face loc unui adevarat oraș militar în care vor locui în jur de 10.000 de soldați ai forțelor armate aliate, alături de familiile lor și de personalul auxiliar al bazei.

(w882)

Bujorul românesc, simbolul recunoștinței pentru eroii neamului, a fost vedeta sărbătorii de 10 Mai, la Garden Party organizat de Familia Regală, în Ziua Independenței Naționale a României.

(w882)

După o întrerupere de patru ani, Palatul Elisabeta și-a deschis din nou porțile pentru invitații care au aniversat această zi cu triplă semnificație istorică, în prezența Familiei Regale. Bujorii au completat atmosfera de sărbătoare și au fost dăruiți doamnelor care și-au etalat cu eleganță pălăriile.

(w882)

Printre oaspeți, au venit  mulți artiști și oameni de cultură din întreaga țară, dar și  reprezentanți ai asociațiilor aflate sub patronaj regal. Mii de români pe care îi leagă fapte, amintiri, proiecte și care schimbă țara în bine, din zi în zi.

(w882)

Au dorit de asemenea sa fie împreună cu familia regală la marea sărbătoare membri ai unor asociații de peste hotare care promovează cultura românească și legăturile istorice dintre România și țara în care trăiesc acum.

(w882)

Prezenți ca de fiecare dată, militarii Brigăzii 30 Gardă ”Mihai Viteazul” și ai Cavaleriei Jandarmeriei Naționale, în uniforme de gală, și-au intrat în rolul solemn. 10 Mai, data cu triplă semnificație în istoria țării, reprezintă ziua în care Principele Carol a ajuns în România și și-a început domnia, declararea independenței de stat față de Imperiul Otoman și ziua în care Carol I a fost încoronat drept primul rege al României, iar țara a fost proclamată regat.

(w882)

Artiști de valoare s-au reunit în concerte închinate sărbătorii, precum mai mulți soliști și Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești, condusă de maestrul Tiberiu Soare. Sub bagheta dirijorului Eduard Dinu au evoluat Corul Filarmonicii din Ploiești, Corul Euphonia al Filarmonicii „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea și Corala Academică a Filarmonicii Oltenia din Craiova. La Bucureşti, Societatea Română de Radiodifuziune, distinsă de Regele Mihai cu Decorația Nihil Sine Deo, pentru serviciile aduse publicului românesc din întreaga lume, a găzduit tradiţionalul Concert Regal.

(w882)

Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Nicolae Moldoveanu, l-a avut invitat pe violonistul Remus Azoiţei, căruia, tot în anul 2013, Regele Mihai i-a acordat ordinul „Coroana României” în grad de ofiţer.

(w882)

Într-o ceremonie desfășurată în Sala Regilor a Palatului Elisabeta, Alteța Sa Regală Principesa Elena a înmânat, în numele Majestății Sale Custodele Coroanei, certificatul de Furnizor al Casei Regale, mai multor companii și persoane fizice.

(w882)

Designeri de interior, arhitecți, floriști, creatori de parfumuri și de bijuterii, stiliști, precum și producători de electrocasnice,  obiecte de papetărie  si firme care  oferă  servicii de asigurări auto sau de consultanță s-au aflat printre companiile care au dobândit ori și-au înnoit calitatea de furnizor regal.

(w882)

Acordurile pieselor compozitorului Iosif Ivanovici, al cărui nume îl poartă Concursul Național de Creație pentru Muzică de Fanfară, au răsunat în sala de marmură  a Cercului Militar Național.

(w882)

În finalul concertului de gală, au fost premiați câștigătorii concursului care este unic în România și unul dintre puținele de acest gen din Europa. La ediția a XVIII-a, alături de Orchestra Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale, a participat corul ”Paul Constantinescu” al Colegiului Național de Arte ”Dinu Lipatti”.

Urmărim „Ora Regelui” la TVR după următorul program:

TVR 1 – sâmbătă, 22 iunie 2024, ora 14.30;

TVR Internațional – sâmbătă, 22 iunie 2024, ora 16.00;

TVR Moldova – joi, 27 iunie 2024, ora 16.00.

Prezentator: Camelia Csiki / Redactor: Sandrino Gavriloaia

Editor de imagine: Nicolaie Cernat / Producător: Lidia Voicu

Realizatori: Adelina Dumitrescu, Diana Ilica, Camelia Csiki

 
Scriitorul Goran Mrakić și antreprenorul Gheorghe Chevereșan invitați la

Asociația Banatica se află în centrul discuțiilor actuale despre promovarea sportului și educației în comunitate, având ca invitați de marcă pe ...

Zece ecranizări românești: Ce spun despre noi personajele Mița Baston și Ilie Moromete?

Lucian Pintilie, Liviu Ciulei și Stere Gulea sunt nume istoric legate de cele mai cunoscute ecranizări ale paginilor clasice românești. Urmează o ...

Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

În ultimii ani, România s-a distins în cadrul Uniunii Europene printr-o statistică remarcabilă: aproximativ 95% dintre elevii de gimnaziu învață, ...

 

#TVRedu