loader
Foto

„Giuditta”, o poveste de dragoste zdrobită de realitate, în 23 iulie, la TVR Cultural

Marți, 23 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori să revadă opereta „Giuditta”, scrisă de Franz  Lehár în anii '30, pusă în scenă la Opera de Stat Bavareză, în 2021.

 

Din distribuție fac parte Vida Miknevičiūtė - Giuditta, Daniel Behle - Hauptmann Octavio, Kerstin Avemo - Anna, Sebastian Kohlhepp - Sladek. Distribuția completă, aici. Cu participarea Orchestrei de Stat a Bavariei, sub bagheta dirijorului elvețian Titus Engel.

„Declarații de dragoste, săruturi mistuitoare. Așa cum se cuvine într-o operetă, Octavio și Giuditta ar face orice pentru iubire. Dar visul lor de dragoste este zdrobit de realitate: Octavio trebuie să se înroleze, iar Giuditta ajunge în mâinile altor bărbați.

(w882) Giuditta

Sursă foto: Facebook Hilbert Artists Management GmbH

Premiera mondială a „Giudittei” lui Lehár a fost atât de bine primită, încât a fost transmisă în direct de 120 de stații radio din toată lumea. Conținutul operei contrasta puternic cu realitatea socială a anilor 1930: Hitler era la putere în Germania de un an, Parlamentul austriac fusese dizolvat în urmă cu câteva luni, iar Europa era între două războaie. Regizorul Cristoph Marthaler a pus în scenă o producție care apropie opereta de muzica contemporană - fragilă, plină de îndoieli și deschisă criticii discursului social”, notează Opera de Stat Bavareză, în descrierea „Giudittei”.

Comedia muzicală „Giuditta” a lui Franz Lehár a avut loc la Opera de Stat din Viena în ianuarie 1934. Libretul este semnat de Paul Knepler și Fritz Löhner-Beda. Este considerată cea mai ambițioasă operă a lui Lehár, fiind comparată adeseori cu „Carmen” a lui Bizet, din cauza finalului tragic. Cea mai cunoscută arie a „Giudittei” este „Buzele mele sărută cu atâta foc” („Meine Lippen, sie küssen so heiß”). O altă influență asupra operei este și filmul „Maroc” din 1930, cu Marlene Dietrich și Gary Cooper, ce spune o poveste de dragoste dintre o cântăreață și un soldat. Pelicula s-a bucurat de multe laude și a primit patru nominalizări la Premiile Oscar.

(w882) Giuditta

Sursă foto: Facebook Hilbert Artists Management GmbH

 
Generațiile X, Y, Z: limbaj și viață în social media

Generațiile X, Y, Z: limbaj și viață în social media

publicat: marţi, 08 octombrie 2024

Etichetele purtate de fiecare generație născută după anii ‘60 ne diferențiază în mod evident, însă lumea în care comunicăm și muncim împreună ne ...

Celebra operă „La Wally”, a lui Alfredo Catalani

Celebra operă „La Wally”, a lui Alfredo Catalani

publicat: vineri, 13 septembrie 2024

TVR Cultural v-a propus să revedeți punerea în scenă de la Theater an der Wien (2021), a operei „La Wally”, de Alfredo Catalani. Catalani a scris ...

O discuție necesară în fiecare zi | VIDEO

O discuție necesară în fiecare zi | VIDEO

publicat: vineri, 13 septembrie 2024

În societatea contemporană, discuțiile privind educația și sistemul de învățământ ar trebui să fie o constantă, nu o alegere sezonieră. Deși la ...

 

#TVRedu