loader
Foto

„Giuditta”, o poveste de dragoste zdrobită de realitate, în 23 iulie, la TVR Cultural

Marți, 23 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să revadă opereta „Giuditta”, scrisă de Franz  Lehár în anii '30, pusă în scenă la Opera de Stat Bavareză, în 2021.

 

Din distribuție fac parte Vida Miknevičiūtė - Giuditta, Daniel Behle - Hauptmann Octavio, Kerstin Avemo - Anna, Sebastian Kohlhepp - Sladek. Distribuția completă, aici. Cu participarea Orchestrei de Stat a Bavariei, sub bagheta dirijorului elvețian Titus Engel.

„Declarații de dragoste, săruturi mistuitoare. Așa cum se cuvine într-o operetă, Octavio și Giuditta ar face orice pentru iubire. Dar visul lor de dragoste este zdrobit de realitate: Octavio trebuie să se înroleze, iar Giuditta ajunge în mâinile altor bărbați.

(w882) Giuditta

Sursă foto: Facebook Hilbert Artists Management GmbH

Premiera mondială a „Giudittei” lui Lehár a fost atât de bine primită, încât a fost transmisă în direct de 120 de stații radio din toată lumea. Conținutul operei contrasta puternic cu realitatea socială a anilor 1930: Hitler era la putere în Germania de un an, Parlamentul austriac fusese dizolvat în urmă cu câteva luni, iar Europa era între două războaie. Regizorul Cristoph Marthaler a pus în scenă o producție care apropie opereta de muzica contemporană - fragilă, plină de îndoieli și deschisă criticii discursului social”, notează Opera de Stat Bavareză, în descrierea „Giudittei”.

Comedia muzicală „Giuditta” a lui Franz Lehár a avut loc la Opera de Stat din Viena în ianuarie 1934. Libretul este semnat de Paul Knepler și Fritz Löhner-Beda. Este considerată cea mai ambițioasă operă a lui Lehár, fiind comparată adeseori cu „Carmen” a lui Bizet, din cauza finalului tragic. Cea mai cunoscută arie a „Giudittei” este „Buzele mele sărută cu atâta foc” („Meine Lippen, sie küssen so heiß”). O altă influență asupra operei este și filmul „Maroc” din 1930, cu Marlene Dietrich și Gary Cooper, ce spune o poveste de dragoste dintre o cântăreață și un soldat. Pelicula s-a bucurat de multe laude și a primit patru nominalizări la Premiile Oscar.

(w882) Giuditta

Sursă foto: Facebook Hilbert Artists Management GmbH

 
Pictorul Constantin Flondor, la „Biografii necesare”: Pentru mine, repetiţia este monotonă. Totdeauna, am simţit nevoia de a mă provoca, de a tenta riscul | VIDEO

În 28 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să revadă, la „Biografii necesare”, dialogul dintre Ileana Ploscaru ...

„Buchet de flori”, tablou al lui Rachel Ruysch, apreciată reprezentantă a picturii florale olandeze, la „Pastila de artă”

„Cele trei grații” (Hans von Aachen), „Răstignirea” (atribuit Școlii lui Jan van Eyck), „Buchet de flori” (Rachel Ruysch), „Venus și Amor” (Lucas ...

Cassian Maria Spiridon, la „Mic dejun cu un campion”: Poezia este singura noastră şansă de a ne vedea sufletul | VIDEO

Între 22 și 28 iulie, TVR Cultural redifuzează dialogurile dintre Daniela Zeca Buzura și Silviu Lupescu, managerul și fondatorul Polirom (2016), ...

 

#TVRedu