loader
Foto

Omul care a aflat taina tinereții fără bătrânețe, invitatul Marinei Constantinescu la „Nocturne”

A fascinat generații întregi de medici și nu numai, a parcurs cele mai profunde și tulburătoare perioade istorice. Profesorul univ. dr. Nicolae Constantinescu mai poate fi numit şi Omul – enciclopedie sau Omul - manual de istorie.

 

Invitatul emisiunii „Nocturne” de duminică, 30 aprilie, ora 24.00, este prof. univ. dr. Nicolae Constantinescu, membru de onoare al Academiei Oamenilor de Ştiinţă şi membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale din România. A fost distins, în anul 2000, cu Ordinul Naţional pentru Merit în grad de comandor de către Preşedintele României şi, în 2003, cu Ordinul Coroana României în grad de ofiţer de către Regele Mihai.

(w882)

În spatele acestor titluri superlative se află Omul - enciclopedie, Omul - manual de istorie, omul care a aflat taina tinereții fără bătrânețe - Nicolae Constantinescu. Îl cunoaştem mai bine duminică, 30 aprilie, la miezul nopţii.

Născut în 1936, invitatul Marinei Constantinescu a fascinat generații întregi de medici și nu numai, a parcurs cele mai profunde și tulburătoare perioade istorice.

(w882)

„Am trăit și în România normală, și în România regală, și în cea comunistă și în cea postcomunistă”, afirmă invitatul Marinei Constantinescu. Pentru că tatăl său a refuzat să se alăture Partidului Comunist, studentului Nicolae Constantinescu i-a fost răpită, smulsă șansa de a termina primul pe țară. După 6 ani de Medicină doar cu note de 10, a „zbârcit-o” la Socialism, unde a luat 8,50.

Prof. univ. dr. Constantinescu este descoperitorul celulelor stem. Dacă astăzi această denumire ne este familiară, în anii '70 discutăm despre pionierat. Din păcate, și aici comuniștii au intervenit în munca profesorului – „Singura mea satisfacție este că celula stem a devenit cea mai dorită celulă din lume”.

(w882)

„Nimic nu mă irită mai tare decât vorba las' că merge și-așa!” - prof. univ. dr. Nicolae Constantinescu, la „Nocturne”, pe TVR 1

La Revoluția din 1989, a operat zeci de ore fără pauză, răniții de glonț care soseau neîncetat la Spitalul Colțea: „Sunt un mărturisitor al credinței în Dumnezeu, am avut puterea să operez încontinuu, fără nicio oboseală”, mărturiseşte invitatul.

Viața a fost departe de a fi simplă pentru dr. Constantinescu. Povestea morții fetiței sale de  numai 6 ani este cutremurătoare. S-a refugiat în muncă, în natură, pe care le iubește neobosit. Și astăzi, profesorul merge în fiecare zi de la ora 14.00, la 20.00, într-o cămăruță de la subsolul Facultății de Medicină, unde cercetează și scrie la cel de-al șaselea volum al „Tratatului de Anatomie Chirurgicală şi Operatorie”.

(w882)

„Nimic nu mă irită mai tare decât vorba las' că merge și-așa!”, a spus deschis invitatul la întâlnirea cu Marina Constantinescu. A dezvoltat subiectul la „Nocturne”, pe TVR 1, duminică, de la ora 24.00, atunci când prof. univ. dr. Nicolae Constantinescu și-a deschis sufletul și a vorbit despre suferințe, despre biruințe și, mai ales, despre iubire.

 
„Am trăit în imperiul minciunii.” Poetul Şerban Foarţă încheie seria premierelor „Garantat 100%” din acest sezon | VIDEO

O discuţie despre Arghezi, despre părinţi şi viaţa sub guvernarea comunistă. Cătălin Ştefănescu ne aşteaptă, ca de obicei, duminică, de la ora ...

„Ora Regelui”, cu o incursiune în istoria și în prezentul Armatei, muzicii și evenimentelor regale

Noua ediţie „Ora Regelui”, bogată în evenimente interesante şi pline de culoare, se vede la TVR 1 sâmbătă, 22 iunie, de la ora 14.30.

Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

publicat: luni, 17 iunie 2024

Sâmbătă, 22 iunie, de la ora 9.00, la TVR3 avem posibilitatea să ascultăm un dialog despre rolul și eficiența comunicării în lumea de astăzi, ...

 

#TVRedu