Cristi Tabără şi echipa sa au străbătut viitorul geoparc UNESCO din judeţul Vâlcea. Locuri ce uimesc prin frumuseţea lor sălbatică, oameni remarcabili şi meşteşuguri din străbuni – pe 15 mai, de la 17.05, la TVR 1.
Cine se încumetă să se așeze într-un hamac agățat între stânci, la 200 de metri deasupra unui defileu? Oricât de provocatoare ar părea experienţa, este, cu siguranţă, mai ușor de realizat decât atingi performanța celui care a întins hamacul!
Gabriel Dan Chiriac, deținătorul recordului european în materie de parașutism, a sărit de la înălţimea de 10.500 metri altitudine! L-am cunoscut duminică, într-un nou episod „Exclusiv în România”, în care am acceptat provocările pe care le lansează el turiștilor ajunși în apropiere de Peștera Muierilor, în județul Gorj. Cristi Tabără ne-a spus povestea lui şi a acestei zone de o frumuseţe ce-ţi taie respiraţia, duminică, 5 mai, de la ora 17.05, la TVR 1.
Echipa „Exclusiv în România” a străbătut regiunea spre care se va întinde viitorul geoparc UNESCO „Oltenia de sub Munte”, al cărui proiect include, deocamdată, șase localități din județul Vâlcea. Este de neratat o oprire la Costești, pentru a face cunoștință cu un alt personaj remarcabil: Florin Stoican, inițiatorul proiectului, dar și principalul autor al înființării Parcului Național Buila-Vânturarița. Am aflat de la el ce înseamnă un geoparc și am descoperit, împreună cu echipa de călători de la TVR 1, câteva dintre obiectivele care îi dau valoarea: Muzeul Trovanților, rezervațiile de ghiocei și vechile biserici de lemn, prea puțin cunoscute.
Și, cum valoarea zonei este dată și de păstrarea meșteșugurilor locale, desluşim o fărâmă din tainele borangicului, la Stoenești, unde familia Cristinei Niculescu păstrează neștirbit întregul proces al obținerii lui.
Am urmărit şi în această săptămână o ediție „Exclusiv în România” plină de aventuri, drumeții și taine ale unei zone minunate, locuită de oameni unul şi unul. Totul, pe 15 mai, de la 17.05, la TVR 1.
***
Producători: Cristina Madgearu, Marin Găbudean