loader
Foto

Galerie foto

„O profesoară cool, un constructor de tineri altfel” vine la „Nocturne” de la TVR 1

Director educaţional şi profesor, Dana Papadima este invitata Marinei Constantinescu la  „Nocturne” de la TVR 1. Despre educaţia din România şi manuale şcolare alternative, despre studenţie, spirit liber şi putere - joi, 23 decembrie, ora 23.00.

 

„Cu o seară înainte de Ajunul Crăciunului vă invit să priviți și să ascultați un om care a format oameni. Temeinic. Aplicat. Dedicat. Un filolog minunat, o profesoară cool, un constructor de tineri altfel, aş spune. Așa cum au fost și sunt și manualele școlare alternative, al căror inițiator, și nu numai, a fost. Vă invit să ascultăm, să meditam și să luăm seama: profesor Dana Papadima” – îşi prezintă Marina Constantinescu invitata la „Nocturne” din 23 decembrie. Ediţia poate fi vizionată la TVR 1 joi, 23 decembrie, de la ora 23.00.

Ne aflăm în faţa unui profesor, a unui director educaţional care admite că nu a fost o elevă prea sârguincioasă. Însă româna şi franceza mergeau de la sine. De altfel, invitata „Nocturnelor” este absolventă de Litere, română-franceză.

În dialogul cu Marina Constantinescu, Dana Papadima povesteşte că prima venire la Bucureşti a fost un eşec. Dorindu-şi să devină balerină, s-a trezit zguduită de un refuz: e prea înaltă, nu suficient de strălucitoare şi nu va fi cooptată în vreo trupă.

(w500)

Dar, la Bucureşti, a venit ca învăţătoare, profesie pe care o consideră şi azi ca fiind cea mai grea.

Pe soţul ei, Liviu Papadima, l-a cunoscut la facultate. După terminarea studiilor, a fost repartizată în judeţul Covasna, într-un sat în care nu se vorbea româneşte. Dar a găsit acolo o comunitate caldă, căreia a trebuit să-i predea limba română.

Dana Papadima rămâne un nume şi în istoria democratizării pieţei manualelor şcolare, în apariţia celor alternative ea având un rol hotărâtor.

(w882)

Cât despre educaţia din România, invitata rămâne optimistă: „Avem insule de performanţă, chiar de excelenţă”. Va detalia subiectul la „Nocturne”, joi seară, când Dana Papadima ne va vorbi şi despre studenţie, spirit liber şi putere.

Farmecul dialogurilor „Nocturne” ne cuprinde în fiecare joi, ora 23.00, la TVR 1. Mari personalităţi ale teatrului, filmului şi muzicii clasice, literaturii vin în casele noastre. Actorii Emilia Popescu, Marcel Iureş, Horaţiu Mălăele, Claudiu Bleonţ, Dan Chişu, compozitorul şi cantautorul Nicu Alifantis, pianistul Dan Grigore s-au numărat printre invitaţii Marinei Constantinescu în noul sezon „Nocturne”.

 
„Am trăit în imperiul minciunii.” Poetul Şerban Foarţă încheie seria premierelor „Garantat 100%” din acest sezon | VIDEO

O discuţie despre Arghezi, despre părinţi şi viaţa sub guvernarea comunistă. Cătălin Ştefănescu ne aşteaptă, ca de obicei, duminică, de la ora ...

„Ora Regelui”, cu o incursiune în istoria și în prezentul Armatei, muzicii și evenimentelor regale

Noua ediţie „Ora Regelui”, bogată în evenimente interesante şi pline de culoare, se vede la TVR 1 sâmbătă, 22 iunie, de la ora 14.30.

Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

publicat: luni, 17 iunie 2024

Sâmbătă, 22 iunie, de la ora 9.00, la TVR3 avem posibilitatea să ascultăm un dialog despre rolul și eficiența comunicării în lumea de astăzi, ...

 

#TVRedu