loader
Foto

Galerie foto

O nouă ediție „Banii Tăi”: competitivitate și investiții în cercetare

Urmăriți joi, 27 septembrie, o nouă ediție a emisiunii „Banii Tăi”, de la ora 18:00, pe TVR1 și online pe TVR+. Subiectele emisiunii: competitivitate, investiții în cercetare, Robor și inflație.

 

Un comportament rațional presupune să monitorizăm permanent și cu mare atenție situația bugetului personal. Mai ales la capitolul cheltuieli pentru că la venituri nu prea avem surprize în mod frecvent... Joi seară, la „Banii Tăi”, aflați ce mai face ROBOR-ul de la analistul economic Elena Cristian.

Creșterea generalizată a prețurilor reprezintă inflație și se măsoară de regulă prin indicele prețurilor de consum. Acest indicator nu se referă la un singur produs, ci la mai multe, cel mai des consumate, în mod uzual de un consumator mediu. Deja lucrurile se complică... Ne explică, la „Banii Tăi”, un cercetător în domeniul economic, Anca Gălățescu.

Andreea Paul, conf. univ. dr. A.S.E., și Victor Iancu, director KPMG România, Inovare și Performanță în Afaceri, vorbesc în emisiune despre competitivitate. Guvernanții raportează o creștere  economică în cifrele publice. Totuși, cercetări independente arată că România a pierdut în ultimul an poziții strategice în clasamentele rapoartelor internaționale dedicate competitivității. Aceste contradicții sunt semnificative pentru analiștii indicatorilor economici.

În ediția de joi, Mihai Daraban, președinte Camera de Comerț și Industrie a României, Nicolae Istudor, rector A.S.E., și Monica Pascu, consultant fiscal KPMG, vorbesc în emisiune despre investițiile în cercetare. Voci acreditate în domeniul economic au previzionat și au criticat încă de acum doi ani creșterea economică bazată pe consum. Îngrijorarea lor a fost bazată pe interesul scăzut pe care ultimele guverne l-au arătat pentru investiții și pentru cercetare. Cu alte cuvinte, România a investit în cercetare puțin, dar... haotic.

Dacă vrem un termen de referință pentru eficiența investiție în cercetare, unul dintre cele mai bune exemple este Israelul. Un stat a cărui performanță este greu de concurat, câtă vreme este economia cea mai rezistentă din lume în fața crizelor.

Din 5 octombrie urmăriți sezonul V al emisiunii „Banii Tăi”, de la ora 17:05, pe TVR1 și online pe TVR+.  În reluare, în fiecare marți, de la ora 6:30, pe TVR1 și online pe TVR+.

Contact: baniitai@tvr.rowww.facebook.com/baniitaitvr

(w882)

 

 
Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: duminică, 16 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00,  revedeți o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

publicat: sâmbătă, 15 iunie 2024

Jumătatea lunii iunie nu înseamnă încă vacanță, așadar lecțiile „Teleenciclopediei" sunt o întâlnire potrivită cu istoria, arta ori zoologia. O ...

„Intrare liberă”. Mircea Cărtărescu, despre premiul primit la Dublin: E minunat pentru mica noastră lume literară | VIDEO

Care este importanța premiului literar câştigat recent de scriitorul Mircea Cărtărescu la Dublin? Ce perspective deschide primirea „Dublin ...

 

#TVRedu