loader
Foto

O dată-n viaţă. Cazurile sociale care pot fi susţinute din donaţii

Iuliana Tudor a prezentat în ediţia de joi, 14 noiembrie, poveştile persoanelor care pot fi ajutate. Conturile bancare, dar şi fragmentele video, pot fi accesate mai jos.

 

RAISA MARIA ROTARU  - Focşani

Are 3 ani şi 3 luni şi este din Focşani. Când fetiţa avea 1 an şi jumătate i s-a facut rău şi a fost dusă de urgenţă la spital. Atunci au aflat părinţii ca are diabet şi că va fi toată viaţa dependentă de insulină. Din 3 în 3 ore (inclusiv noaptea) Raisa trebuie să fie înţepată în deget pentru a i se lua glicemia iar de trei ori pe zi trebuie să facă injecţiile cu insulină. Deoarece este foarte mică, fetiţa nu ştie să spună când face o criză de hipoglicemie sau de hiperglicemie şi prin urmare i se întâmplă adesea să i se facă rău şi să cadă pur şi simplu din picioare.

Raisa nu poate merge la grădiniţă din cauza faptului că nimeni nu îşi asumă responsabilitatea de a avea grijă de un copil cu asemenea probleme de sănătate. Fetiţa este nevoită să stea mai mult în casă şi să depindă în permenţă de prezenţa unui dintre părinţi.

Există o soluţie pentru ca Raisa să poată merge la grădiniţa sau să se poată juca în parc ca orice copil normal: un aparat de monitorizare continuă a glicemiei. Acest dispozitiv ar asta undeva în apropierea fetiţei si ar porni alarma imediat ce senzorul detectează o scădere sau o creştere a valorilor zahărului din sânge. Ar fi foarte util şi noaptea deoarece fetiţa poate intra oricând în comă diabetică iar mama nu ar avea cum să ştie.

Din păcate pentru părinţiii Raisei, cei 2500 de euro - cât este preţul aparatului - reprezintă o suma mult prea mare. Numai consumabilele pentru acest dispozitiv costă încă 400 de euro pe lună.

CONT:  RO83 RNCB 0267 0664 5431 0001

deschis la BCR pe numele ROTARU NADIA (mama Raisei)

Telefon: 0745.268.478 ( Nadia Rotaru)

LICEUL CU PROFIL SPORTIV DIN CLINCENI cu clasele I-XII

Comuna Clinceni se află la 15 kilometri de Bucureşti. Elevii Liceului cu profil sportiv din localitate au cucerit de-a lungul anilor nenumărate trofee la diverse discipline sportive. Acum au în faţă o nouă provocare: să reuşească să adune cărţi pentru biblioteca liceului.        Directoarea a iniţiat la începutul acestui an şcolar o campanie prin care îndemna elevii dar şi pe toţi cei care călcau pragul liceului să doneze carţi. Au pus la intrare un raft în care oricine poate lăsa cărţile donate. Din păcate copiii nu pot aduce mai mult de 2-3 cărţi iar biblioteca ar avea nevoie de mult mai multe. Sunt foarte mulţi elevi ai căror părinţi nu îşi permit să cumpere cărţile necesare pentru şcoală astfel încât biblioteca este pentru ei mai mult decât necesară.

Prin urmare, părinţii, elevii si profesorii au pus un anunţ pe internet ca să-I convingă pe toţi cei care pot dona cărţi să le întindă o mână de ajutor.

Nici la capitolul mobilier nu stau prea bine: ar avea nevoie de rafturi pentru cărţile care acum stau întinse pe jos, dar şi de 2 mese şi scaune pentru ca elevii să poată consulta aici cărţile ce nu se pot împrumuta acasă.

CONT: RO67 TREZ 4215 006 XXX 006 991

deschis la Trezoreria Ilfov pe numele Liceul cu Program Sportiv cu clasele I - XII Clinceni

Telefon: 0722.379.020   (director - Nicoleta Trifan)

0723.171.611   (bibliotecară - Cornelia Feraru)

0213.694.040

0766.500.488   (Luminiţa Opran – mama)

FLORINA GEORGIANA ANGHELINA – Moroieni judetul Dâmboviţa

Flori are 4 ani împliniţi în luna octombrie şi a fost diagnosticată cu scolioză cervicală toracală gravă. De când i s-a pus acest diagnostic la vârsta de 1 an, boala fetiţei a avansat astfel încât curbura coloanei a ajuns acum la 55 de grade.

Operaţia necesară în astfel de cazuri constǎ în implantarea unui dispozitiv extensibil din titan, pentru îndreptarea gradualǎ a coloanei pe mǎsurǎ ce copilul creşte. Costul unui astfel de dispozitiv numit VEPTR (vepter) porneşte de la câteva mii de euro şi ajunge la câteva zeci de mii de euro în cazurile grave. Familia nu a reuşit să strângă cei 25.000 de euro - (estimarea făcută de profesorul Burnei pentru operaţie) necesari şi a făcut până acum doar recuperare cu fetiţa.

Din păcate, dacă nu se intervine la timp, deformarea ar putea creşte în continuare iar pericolul cel mai mare este să ajungă coastele să perforeze inima sau plămânii.

Flori a avut o şansă după naştere, când a fost adoptată direct din maternitate unde urma să fie abandonată. Ar putea avea o nouă şansă dacă până la primăvara părinţii ar reuşi să strângă banii necesari operaţiei.

CONT: RO15 CECE DB 1808 RON 0702674

RO78 CECE DB 18B2 EUR 0621120

deschis la CEC Bank pe numele ANGHELINA ROMICĂ

Telefon: 0721.073.093   (Marilena Anghelina  - mama fetiţei)

 

 
100 de ani în 10 ecranizări străine: de la cărți la filme de succes

Un manuscris respins de 12 edituri, dar și piese de teatru recompensate cu Premiul Pulitzer au devenit repere cinematografice și succese ...

Gustul victoriei (III): Șofranul, vanilia și aromele vieții

Care sunt cele mai scumpe mirodenii, la ce sunt folosite și de unde le obținem? Cum acționează condimentele asupra alimentelor și de ce se ...

 ParenTin’, proiectul pentru adolescenți | VIDEO

ParenTin’, proiectul pentru adolescenți | VIDEO

publicat: sâmbătă, 09 noiembrie 2024

În data de 14 decembrie, Cluj-Napoca va găzdui o inițiativă inovatoare, lansată de neuropsihiatrul Cristian Andrei, intitulată "ParenTin'".

 

#TVRedu