loader
Foto

Galerie foto

Culisele unei întâlniri îndelung aşteptate la "Mic Dejun cu un Campion"

Ne-am întâlnit în prima ediţie din acest sezon cu Majestatea Sa, Margareta – custodele Coroanei României şi cu Alteţa Sa regală, Principele Radu al României într-o conversaţie despre istorii vechi şi noi ale Casei Regale române. | VIDEO

 

Am deschis noul sezon "Mic Dejun cu un Campion" cu o întâlnire pe care o aşteptam de mult. Au fost, fără exagerare, ani de pregătire pentru a găsi cel mai potrivit moment. Şi acesta a venit în această toamnă frumoasă dar plină de atâtea provocări şi restricţii: celebrarea nunţii de argint a Majestăţii Sale, Margareta – custodele Coroanei României cu Alteţa Sa regală, principele Radu şi împlinirea celor 100 de ani de la naşterea Majestăţii Sale Regele Mihai I al României.

(w882)

Au fost argumente puternice pentru a da startul noului sezon într-o companie atât de selectă. Invitaţia la Palatul Elisabeta – un loc atât de încărcat de semnificaţii în istoria recentă a poporului român – într-o dimineaţă răzvrătită de ploaie care ne-a alungat din splendida curte interioară a palatului unde plănuiam să filmăm, într-unul dintre saloanele de primire, ne-a adus faţă în faţă cu unul dintre cele mai iubite cupluri regale ale Europei.

(w882)

Povestea de dragoste care dăinuie şi astăzi la fel de puternic, semnificaţia revenirii în România, istoria familiei – de cele mai multe ori neştiută, de multe ori răstălmăcită dar, cu siguranţă cu mult interes pentru public -, împlinirile şi dezamăgirile, proiectele culturale şi sociale pe care le patronează în continuitatea a ceea ce a însemnat regalitatea până în 1947 la noi, reprezentarea ţării în momente şi întâlniri semnificative în plan diplomatic, toate acestea arată rolul şi locul Familei Regale în contemporaneitatea imediată.

Ceea ce a surprins a fost că toate aceste aspecte grele, complicate şi de rezonanţă sunt expuse cu firesc şi naturaleţe, cu demnitate şi măsură. Iar poveştile din spatele primei întâlniri, ale rochiei de mireasă, ale nunţii atât de frumoase, amintirile despre bunici şi familie, viaţa din exil, reşedinţele regale – descrise în câteva cărţi de referinţă apărute la Editura Curtea Veche semnate chiar de Ateţa Sa Regală, Principele Radu al României – au fost tot atâtea momente de interes şi de plăcută şedere în compania atât de apropiată a cuplului regal.

(w882)

’’Nimic fără Dumnezeu!’’, obişnuia să spună Majestatea Sa, Regele Mihai I. Un rege al momentelor esenţiale din istoria României, un rege al aşteptării şi al răbdării demne şi cu iubire de ţară. Această imensă iubire i-a fost întoarsă de toţi aceia care l-au cunoscut dar, mai ales, de către cei care nu l-au întâlnit niciodată, care l-au iubit fără să ştie şi care au resimţit dispariţia sa ca pe o ruptură dureroasă şi irecuperabilă. Lecţia sa de viaţă a fost însuşită de cei apropiaţi care îi duc mai departe, cu onoare, exemplul.

Am fost onoraţi de primirea făcută, ne-am bucurat de o experienţă deosebită pentru care ţinem să mulţumim tuturor acelora care ne-au facilitat acest interviu şi cu care colaborăm de fiecare dată când au loc evenimete organizate sub patronajul Casei Regale.

(w882)

Aşadar, sâmbătă, 9 octombrie de la ora 10:00, la TVR2, alături de Daniela Zeca Buzura ne întâlnim la prima ediţie din acest sezon a emisiunii "Mic Dejun cu un Campion" cu Majestatea Sa, Margareta – custodele Coroanei României şi cu Alteţa Sa regală, Principele Radu al României într-o conversaţie plină de farmec despre istorii mai vechi şi mai noi ale Casei Regale române.

Palatul Elisabeta, un splendid monument de arhitectură,  găzduieşte o remarcabilă Colecţie Regală de Artă Contemporană pe care am avut ocazia de a o vedea alături de fotografii de arhivă ale familiei. Artiştii români au dăruit Casei Regale lucrările lor ce sunt astăzi nucleul unui valoros patrimoniu.

(w882)

Recomandarea de lectură: cuprinde o serie de cărţi ale regalităţii române şi ale clădirilor – monument legate de istoria României ca regat: 1. Principele Radu al României ’’Secolul XXI și Casa Regală’’ – ’’O selecţie subiectivă de fapte şi gânduri din ultimele două decenii ale vietii publice a autorului în România şi în lume’’, Editura Curtea Veche Publishing, Colecţia Cărţi Regale, 2020; 2. ’’Lumea Majestății Sale. Jubileul custodelui Coroanei Române’’ – ’’Anii 2019 și 2020 marchează, deopotrivă, două date semnificative pentru regalitatea românească și dinastia națională: Jubileul Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române. În martie 2019 s-au împlinit șapte decenii de la nașterea sa, iar în ianuarie 2020 se vor împlini trei decenii de la venirea definitivă, pe pământ românesc, a viitoarei suverane’’, Editura Corint, 2019, volum coordonat de Alexandru Muraru și Daniel Șandru; 3. ’’Margareta. Trei decenii ale coroanei. 1990 – 2020’’ de Sandra Gătejanu-Gheorghe – ’’Volumul de față prezintă viața și activitatea Custodelui Coroanei române din anul 1990, când acesta pune pentru prima dată piciorul pe pământ românesc, până la sfârșitul anului 2019’’, Editura Editura Curtea Veche, 2020; 4. Principele Radu al României ’’Povestea Castelului Săvârșin’’ – ’’O plimbare în cuvinte și imagini atât prin încăperile și parcul Castelului Săvârșin, cât și prin istoria de cinci secole a locului, cu Alteța Sa Regală Principele Radu al României drept ghid și povestitor’’, Editura Curtea Veche Publishing, Colecţia Cărţi Regale, 2020; 5. Principele Radu al României ’’Povestea Palatului Elisabeta’’ – ’’O istorie de multe ori necunoscută, arhitectura şi poveştile palatului, ilustrată cu un bogat material fotografic, atât prin încăperile și grădina Palatului Elisabeta, cât și prin istoria recentă a locului, cu Alteța Sa Regală Principele Radu al României’’, Editura Curtea Veche Publishing, Colecţia Cărţi Regale, 2021; 6. Colecția Regală de Artă Contemporană de Adrian Buga - Volumul de faţă se prezintă publicului sub semnul unei fericite excepţii: el documentează, cercetează și analizează un număr însemnat de lucrări de artă contemporană (141) realizate de importanţi artiști români (75). Împreună, ele alcătuiesc Colecţia Regală de Artă Contemporană, constituită începând din anul 2001, Editura UNArte, 2011. (Un articol de Ileana Ploscaru Panait - producătorul emisiunii)

 

 
Românul care a contribuit la descoperirea mileniului, în colecţia „Români universali”, la TVR 1 | VIDEO

Pe 20 şi 27 mai, Cristian Tabără ni-l prezintă pe profesorul şi cercetătorul Sorin Istrail, coordonatorul echipei care a lucrat la întoc­mi­rea ...

Spectacol muzical de excepție, închinat memoriei marelui Puccini, difuzat în exclusivitate la TVR Cultural, în 18 mai

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 19.00, TVR Cultural transmite în exclusivitate Gala „Puccini”, o seară dedicată îndrăgitelor opere ale marelui ...

Filosoful Mircea Dumitru și medicul neurolog Constantin Popa, la „Dialoguri academice”, în 19 mai, la TVR Cultural

TVR Cultural difuzează duminică, 19 mai, de la ora 22.40, dialogul filosofului Mircea Dumitru, vicepreședintele Academiei Române, cu medicul ...

 

#TVRedu