Pe 27 februarie, ați revăzut o ediţie de colecţie a Micului dejun cu academicianul Leon Dănăilă, pionier al microneurochirurgiei pe creier şi deţinătorul a 18 brevete de inventator şi a 10 de inovator.
Ediția este disponibilă online pe TVR+.
Cei care îl cunosc pe Leon Dănăilă nu sunt deloc surprinşi de felul în care-şi abordează „celebritatea”: cu modestie, dezinvoltură şi, am putea spune, cu detaşare.
Născut „unde se atârnă harta-n cui”, la Dărăbani, cea mai nordică localitate din judeţul Botoşani, într-o familie mai mult decât modestă, băiatul s-a dovedit de mic, un geniu. Autodidact, pasionat de medicină, fără să bănuiască ce somitate va ajunge, Leon Dănăilă urmează cursurile Facultăţii de Medicină din Iaşi şi, pentru a înţelege mai bine procesele complexe ale funcţionării creierului, a frecventat şi cursurile Facultăţii de Filosofie – Psihologie din Bucureşti.
A lucrat ca medic stagiar la Spitalul din Comăneşti şi la Circumscripţia sanitară din Dărmăneşti de unde a ajuns printr-un concurs extrem de dificil direct la Clinica de Neurochirurgie a Spitalului Bagdasar-Arseni din Bucureşti. De aici se transferă la clinica de specialitate de la Spitalul „Gh. Marinescu” unde activează şi astăzi, în ciuda venerabilei sale vârste, fiind mereu alături de echipa pe care a format-o în ani de operaţii complexe, multe dintre ele premiere medicale în domeniul neurochirurgiei.
Leon Dănăilă este un pionier al microneurochirurgiei pe creier efectuate cu laserul prin microscopul operator. Până în prezent a efectuat peste 27.000 intervenţii chirurgicale din care 14.700 cu microscopul operator şi 715 cu laserul.
„Ce ne-a impresionat de la prima vedere la acest om micuţ de statură, cu coamă leonină, sprâncene mereu ridicate a mirare şi mâini fine, este vivaciatea expresiei sale, conversaţia dezinvoltă şi plină de sevă a moldoveanului sadea, iubirea de oameni, pasiunea pentru meserie, ironia detaşată cu care rememorează contextele negative ale vieţii, simţul valorii personale şi sinceritatea necenzurată a reacţiilor”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătoarea TVR a emisiunii Mic dejun cu un campion.
Activitatea sa ştiinfifică este recunoscută fără dubiu ca un progres medical semnificativ la nivel mondial, iar cercetările pe care le-a realizat cu pasiune întreaga viaţă au o valoare naţională şi internaţională de excepţie. Este deţinătorul a 18 brevete de inventator şi a 10 de inovator referitoare la descoperirile din domeniul neurochirurgiei, practicii medicale şi a tehnicii operatorii.
Aceste performanţe au avut drept rezultat reducerea semnificativă a mortalităţii postoperatorii de la 51%, la doar 4%, în cazul neurinoamelor de acustic şi, de la 49%, la 4% în cazul anevrismelor intracerebrale, ceea ce îl situează pe doctorul Leon Dănăilă printre cei mai străluciţi neurochirurgi din lume.
Este invitat să participe la burse, stagii de perfecţionare, colocvii şi simpozioane internaţionale la care se prezintă cu articole în premieră mondială. Ordinele, distincţiile, premiile şi medaliile cu care a fost răsplătit acoperă doar într-o manieră exemplificativă meritele sale incontestabile. Printre aceste notabile distincţii se numără gradul de Ofiţer al Ordinului Naţional „Serviciu Credincios”, Premiul Academiei de Ştiinţe Medicale pentru activitatea de Cercetare - Inovare din domeniul medicinei (2000) sau titlul de senator pe viaţă al World Nations Congres ABI din Statele Unite ale Americii (2003).
„Am avut impresia evidentă că alături de noi se află un OM care nu pare conştient că Dumnezeu i-a pus în minte, suflet şi în mâinile sale salvatoare, viaţa a mii de oameni. Un SFÂNT care nu este împovărat de onorurile şi de titlurile sale academice – multe la număr, de recunoştinţa iluştrilor cărora le-a ’’umblat prin creier’’ dar care poate fi mişcat de surâsul unui copil ce se uită la salvatorul său cu ochii neprihăniţi ai celui care nu ştie că a trecut pe lângă moarte”, adaugă Ileana Ploscaru Panait.
***
Emisiunea este difuzată şi pe TVR HD (sâmbătă, 27 februarie, ora 13:00), TVR Internaţional (marţi, 1 martie, ora 15:00) şi TVR Moldova (sâmbătă, 5 martie, ora 9:00)
Noul sezon Mic dejun cu un campion:
Răsfăţul la o cafea bună, cu arome de mentă şi alte delicii intelectuale, în compania scriitoarei şi jurnalistei Daniela Zeca Buzura începe în sezonul de toamnă din 17 octombrie, în fiecare sâmbătă, de la ora 09:30.
Vă promitem 13 noi ediţii de colecţie de 24 de carate. Şi tot atâtea poveşti de viaţă, subiecte tari, bucurii şi conuri de umbră ale unor oameni pe care îi îndrăgim şi a căror întâlnire este de fiecare dată o plăcere împărtăşită. Daniela Zeca Buzura, cu acelaşi farmec şi incisivitate iscoditoare va scoate la lumină aspectele mai puţin cunoscute, reuşitele şi risipirile interlocutorilor care ne-au făcut onoarea de a răspunde invitaţiei noastre.
„Dorim să mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătorul TVR al emisiunii.
***
Emisiunea este difuzată şi pe TVR HD (duminică, 21 februarie, ora 13:00), TVR Internaţional (marţi, 23 februarie, ora 15:00) şi TVR Moldova (sâmbătă, 27 februarie, ora 9:00)
Noul sezon Mic dejun cu un campion:
Răsfăţul la o cafea bună, cu arome de mentă şi alte delicii intelectuale, în compania scriitoarei şi jurnalistei Daniela Zeca Buzura începe în sezonul de toamnă din 17 octombrie, în fiecare sâmbătă, de la ora 09:30.
Vă promitem 13 noi ediţii de colecţie de 24 de carate. Şi tot atâtea poveşti de viaţă, subiecte tari, bucurii şi conuri de umbră ale unor oameni pe care îi îndrăgim şi a căror întâlnire este de fiecare dată o plăcere împărtăşită. Daniela Zeca Buzura, cu acelaşi farmec şi incisivitate iscoditoare va scoate la lumină aspectele mai puţin cunoscute, reuşitele şi risipirile interlocutorilor care ne-au făcut onoarea de a răspunde invitaţiei noastre.
„Dorim să mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătorul TVR al emisiunii
- 14:30Cultura minorităţilor
* Maghiara de pe doi Podium- emisiune teatrală.Redactor: Jakabffy Tamás Producător: Bartha Ágnes - 15:00Telejurnal TVR2
*Sport*Meteo Preluare TVR1 Translator mimico-gestual Laura Ioana. * ACEST PROGRAM SE ADRESEAZA PERSOANELOR CU DEFICIENTE DE AUZ. - 16:00Ieri-Azi-Mâine
Prezintă Corina Dănilă redifuzare Teatru-Marius Stănescu Producator Carmen Movileanu - 16:50’’Brâncuşi, sculptorul luminii’’-140 de ani de la naştere
(1876-1957) O campanie a Televiziunii Române. Filler 9-‘’Coloana Infinitului, testamentul lui Brâncuşi’’ Invitat: Prof. Univ. Dr. Darie Dup -sculptor, Universitatea Naţională de Artă, Bucureşti După schiţarea a nenumărate desene, în diferite moment ale zilei, Brâncuşi s-a dus a Petroşani unde a realizat primul modul din seria celor paisprezece care formeză verticala perfectă a ‘’Coloanei Infinitului’’, stâlpul său testamentar. Le-a transportat apoi la Tg. Jiu unde le-a asamblat asistat de o echipă de muncitori pricepuţi şi de ing. Gorjan. Atât de perfectă era metoda prin care calcula totul încât, putea muta chiar de unul singuro coloană, fapt consemnat în mărturisile unor mai tineri colegi de breaslă. Mulţumit de rezultat, Brâncuşi spunea:’’ Coloana mea se află într-o minunată grădină… nu are nevoie de soclu, stă prin propria putere. Este un cânt care se repetă la infinit’’. Istoricii şi criticii de artă din toată lumea consideră că ansamblul de la Tg. Jiu este singurul care se poate asemui cu monumentele egiptene, greceşti şi cele ale Renaşterii. Mai tânăr şi mai bătrân decât lumea, Constantin Brâncuşi aşează la graniţa dintre clasic şi modern Coloana fără sfârşit, frumuseţea geniului românesc. CITAT: “Nu vom fi niciodată destul de recunoscători faţă de pământul care ne-a dat totul”. S-au folosit imagini din arhiva TVR: ’’Cuminţenia pământului’’, realizatori Manase Radnev şi Constantin Chelba, 1991 şi ‘’Brâncuşi, fotograf’’, realizator şi producător Ileana Ploscaru Panait, 2006. - 17:00Legea lui Doyle
Serial* Legea lui Doyle (REPUBLIC OF DOYLE, Canada 2009-2014) Seria 2. Episodul 12 Cu: Allan Hawco, Sean McGinley, Krystin Pellerin, Lynda Boyd, Mark O'Brien, Marthe Bernard *Poliţist. Redactor: Mirela Străinu - 17:50Cartea cea de toate zilele
Realizator Cezar Paul Bădescu Producător Daniela Mitache - 18:00Telejurnal TVR2
* Ştiri * Sport * Meteo Transmisiune directă - 19:00Documentar 360°-GEO
* Viaţa pe uriaşul Grossglockner (VIVRE AU PIED D'UN GEANT, Franţa-Germania, 2011)Realizator: Gernot Stadler Cel mai înalt munte din Austria, Grossglockner, din masivul Hohe Tauern, ajunge până la altitudinea de 3.798 de metri. Acest vârf maiestuos separă provinciile Carintia-înspre răsărit-de Tyrol-către apus. În iunie, după o pauză de opt luni, soţii Riepler părăsesc valea pentru a se duce să păzească refugiul Glorerhütte. Realizatorii documentarului i-au însoţit în mai multe momente din an, de la perioada focurilor de Sfântul Ion până la Ajunul Crăciunului, în refugiul unde adăpostesc alpinişti, şi chiar până pe vârful Grossglockner. Redactor: Laura Bălan - 20:10Informatorul
Film* Informatorul (THE INFORMANT-Australia, 2008) Regia: Peter Andrikidis Cu: William McInnes, Anita Hegh *Thriller. Richard Button pare tatăl şi soţul perfect, locuieşte într-o casă modernă dintr-o suburbie australiană şi are o afacere de succes. Dincolo de aparenţe, însă, Richard duce o viaţă dublă: ca informator al unei agenţii federale de investigaţii, el este implicat în anchete secrete şi are de-a face cu infractori foarte periculoşi. Redactor: Georgiana Varbiu - 21:40’’Brâncuşi, sculptorul luminii’’-140 de ani de la naştere
(1876-1957) O campanie a Televiziunii Române. Capodopere din galeria de artă românească modernă Producător Campanie: Ileana Ploscaru Panait - 21:50Cartea cea de toate zilele
Realizator Cezar Paul Bădescu Producător Daniela Mitache - 22:00Ora de ştiri
* Ştiri * Sport * Meteo Transmisiune directă - 23:10În umbra legii
(INTELLIGENCE-Canada, 2006) Seria 1.Episodul 4 Regia: Chris Haddock Cu: Ian Tracey, Klea Scott, Matt Frewer *Dramă. Redactor Anca Constantin - 00:00La fix
Prezintă: Cristian Mândru Redactori: Sorina Soare, Catalin Heson, Nicu Cozma Producător:Ştefan Stănescu Coordonator:Camelia Boştină - 01:00Arte , carte şi capricii
Arte , carte şi capricii Prezintă Liana Stanciu Realizator Miruna Moraru Producator Diana Pascal - 02:00Cartea cea de toate zilele
Realizator Cezar Paul Bădescu Producător Daniela Mitache - 02:10Jurnal de secol
Realizator Dan Paul Ionescu - 02:20Arta fericirii
Prezintă: Mirela Vaşadi Producători: Alexandra Tiniche, Diana Dumitru - 03:30Cap compas
redifuzare Producator Elena Dinu - 04:00Ferma
* Nu mai aveti loc la oraş? Încercaţi la ţară! Emisiune pentru actuali si viitori tineri fermieri Redactor Sergiu Marinescu Emisiune de: Eugen Daniel Iancu si Viorel Popescu - 05:00Ieri-Azi-Mâine
Producator Carmen Movileanu - 05:50’’Brâncuşi, sculptorul luminii’’-140 de ani de la naştere
(1876-1957) O campanie a Televiziunii Române. Filler 4-‘’Calea Eroilor de la Tg. Jiu’’