loader
Foto

Muzică la două violoncele, la "Mic dejun cu un campion"

Pe 18 aprilie de la ora 10.00, la TVR2, Daniela Zeca Buzura a stat de vorbă cu Marin Cazacu despre sonorități muzicale.

 

L-am ascultat nu o dată pe Marin Cazacu. Are o dezinvoltură pe scenă care l-ar face invidios pe orice actor de improvizaţie.

Diferenţa este că Marin Cazacu nu improvizează niciodată. Nu-şi permite. Pentru că el interpretează, ceea ce se numeşte ’’muzică grea’’. Şi totuşi, nimic mai fals.

E adevărat că nu te duci la Ateneu să asculţi oareşce. Dar felul în care o face invitatul de sâmbătă, 18 aprilie, la Cafe Verona, este o lecţie. A unei performanţe profesionale şi interpretative de excepţie, a faptului că deţine un instrument de aur, cu o sonoritate unică şi că îi place Muzica. Atât de mult, încât a devenit o raţiune de a fi. Şi acesta cred că este profilul unui artist mare, a unui Maestru.

(w882) Marin Caza

Dar, dincolo de aceasta, este şi un profesor cum rareori mai poţi întâlni. Iubeşte copiii într-atât, încât i-a crescut pe toţi studenţii săi ca pe propriii fii. Şi le-a mai făcut şi o jucărie fermecată. Alături de Cristian Mandeal (apropos, La Mulţi ani!, dirijorul Cristian Mandeal împlineşte pe 18 aprilie, 74 de ani) a creat Orchestra Naţională de Tineret cu care colindă ţara...lumea. El le-a arătat care este misiunea lor, dacă tot şi-au ales acest drum. Ce înseamnă disciplina studiului, libertatea de creaţie, profunzimea şi frumuseţea muzicii, dragostea şi grija de instrument, cum călătoreşti într-un turneu, cum trebuie să trăieşti, să te îndrăgosteşti şi...multe, multe, altele.

La această întâlnire n-a venit singur, ci alături de fiul său. Tatăl i-a transmis mai departe tot ce ştia el. Iar fiul este, de bună seamă, un privilegiat. Ca şi noi astăzi, ascultându-i pe amândoi interpretând atât de sensibil fragmente din creaţia lui Nikolai Rimski-Korsakov, Antonio Vivaldi, Jean-Baptiste Barriere şi un ’’Tango’’ de Friedrich Zehm.

Mulţumim, Marin Cazacu, încă o dată, pentru bucuria pe care ne-o faci, nouă, tuturor!

O ediţie a emisiunii Mic Dejun cu un Campion pe care o puteţi urmări la TVR2, sâmbătă 18 aprilie 2020 de la ora 10:00.

Ileana Ploscaru Panait

Foto: Dănuț Cristișor, TVR

 
Românul care a contribuit la descoperirea mileniului, în colecţia „Români universali”, la TVR 1 | VIDEO

Pe 20 şi 27 mai, Cristian Tabără ni-l prezintă pe profesorul şi cercetătorul Sorin Istrail, coordonatorul echipei care a lucrat la întoc­mi­rea ...

Spectacol muzical de excepție, închinat memoriei marelui Puccini, difuzat în exclusivitate la TVR Cultural, în 18 mai

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 19.00, TVR Cultural transmite în exclusivitate Gala „Puccini”, o seară dedicată îndrăgitelor opere ale marelui ...

Filosoful Mircea Dumitru și medicul neurolog Constantin Popa, la „Dialoguri academice”, în 19 mai, la TVR Cultural

TVR Cultural difuzează duminică, 19 mai, de la ora 22.40, dialogul filosofului Mircea Dumitru, vicepreședintele Academiei Române, cu medicul ...

 

#TVRedu