loader
Foto

Galerie foto

Muzeul Nobililor din Vişeu de Sus şi alte comori din „România veritabilă”

În al doilea episod al seriei documentare, Cristina Şoloc ne-a însoțit prin Maramureş. Ne-a făcut cunoştinţă cu parodistul Lucian Perţa şi cu tenorul Ion Piso, ctitorul unui muzeu unic în România. La TVR 1, pe 20 decembrie, ora 15.30.

 

„În episodul al doilea al seriei documentare România veritabilă, ajungem în locul care mi-a amintit mereu cum arată România veritabilă, locul meu de nașter: Vișeu de Sus - un oraș cu multe particularități, în care tradiția de secole și cultura modernă nu doar coexistă, ci se completează, aducând progresul comunității. În 7 ani, atât numărul turiștilor, cât și cel al unităților de cazare a crescut de 10 ori”, îşi începe Cristina Şoloc povestea.

(w882)

Telespectatorii îl vor întâlni pe marele parodist Lucian Perța, care este pasionat nu doar de scris, ci și de arta populară, pe care o confecționează doar din ce-i oferă natura. Găsește rădăcini, în care vede diverse forme și le fixează pe piatră, pasiune pe care i-a dezvoltat-o tatăl său în copilărie. Iar de la meșteri populari a învățat sa confecționează căsuțe tradiționale maramureșene în miniatură, tot cu materiale găsite în natură. Pentru că locuiește în weekend-uri pe Valea Vinului, bogată în izvoare de apă minerală sau borcut, cum îi spun localnicii, Lucian Perța ne învață obiceiul local „bătuta vinului”  sau cum se face un spriț spumant de vară, cu borcut bogat în fier.

(w882)

Vom poposi apoi la Muzeul Nobililor, din Vișeu de Sus, un muzeu unic în țară și aflăm o bucată din istoria Maramureșului, descoperită de istoricul Alexandru Filipașcu și plătită cu viața, în închisoarea de la Canalul Dunăre-Marea Neagră. Fiica lui, Livia Piso Filipașcu și soția tenorului Ion Piso, i-a continuat munca. S-a îngrijit şi i-a publicat cercetările în Enciclopedia Nobililor Maramureșeni, de origine română și a construit, exclusiv din fondurile familiei, Muzeul Nobililor - un centru de cercetare a nobilimii, unde, o dată pe an, ajunge toată elita Academiei Române.

(w882)

Cristina Şoloc stă de vorbă cu tenorul Ion Piso (94 de ani), ctitor al Muzeului Nobililor şi, în acelaşi episod, ne invită să o cunoaștem pe mătușa Marișca, specialista locului (Vişeu) în mândrele pieptare cu ținte. Iar de la directoarea Centrului Cultural-Social Vișeu de Sus, aflăm cum ajută activitățile cultural-artistice la dezvoltarea comunității.

(w882)

Despre seria România veritabilă, de la TVR 1

În urmă cu doi ani, Cristina Șoloc pleca în căutarea României veritabile. A găsit-o în locurile și în oamenii care păstrează identitatea și tradițiile unui popor viteaz și înțelept. Iar căutarea nu s-a oprit, continuă și în sezonul 3. Începând din 13 decembrie, în fiecare duminică de la ora 15.30, la TVR 1, telespectatorii pot descoperi, împreună cu realizatoarea emisiunii, Cristina Șoloc, români veritabili, care trăiesc și scriu istorie prin faptele lor.

(w882)

„Mă străduiesc să realizez o emisiune captivantă și utilă, din care telespectatorul să rămână câștigat că a aflat ceva interesant, că a cunoscut pe cineva care i-a oferit inspirație și energie sau că s-a delectat cu personaje și imagini care i-au redat optimism și speranță, atât de necesare, pentru sănătate”, adaugă Cristina Șoloc. Ne vom convinge urmărind fiecare dintre cele cinci ediţii, duminica, din 13 decembrie, la TVR 1.

Echipa seriei România veritabilă îi reunește pe Gabriel Borta, director imagine, Daniela Andronie, producător, Cristina Șoloc, producător general și realizator.

Mulțumim partenerului nostru de drum Soradi Development, pentru că ne-a fost alături și în acest sezon!

Pentru călătorii în siguranță, întreaga echipă a folosit zilnic Elle Oils – o substanță din 12 uleiuri esențiale, antimicrobiene și antivirale, pe care a oferit-o inventatorul Iulian Horneț, chiar la începutul călătoriei.

 
„Ora Regelui

Sâmbătă, 15 iunie, la „Ora Regelui", veți fi martorii vizitei regale în Marele Ducat al Luxemburgului. Mizele acestei vizite externe a Familiei ...

„Podcasturile TVR#Enescu”: Valentina Băințan, în dialog cu Cynthia Millar, una dintre marile interprete la Undele Martenot, în 15 iunie

În ultima ediție a acestui sezon din „Podcasturile TVR#Enescu”, invitata Valentinei Băințan este Cynthia Millar, una dintre puținele interprete ...

Graficiana Anca Boeriu, la „Pastila de artă”: Este o expunere a propriilor mele fragilități în lucrările pe care le fac

Între 10 și 16 iunie, la „Pastila de artă”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait le propune telespectatorilor să îi descopere sau să afle mai ...

 

#TVRedu