Duminică, 20 iunie, de la ora 16:00, la TVR 3, Mircea Neacșa vă dă întâlnire cu tradiția și istoria, la o ediție de colecție a emisiunii ”Cântec și poveste”.
Pe 10 mai 1936, se inaugura oficial "Muzeul Satului Românesc", în prezența Regelui Carol al II-lea, a membrilor guvernului, a oficialităților Bucureștiului precum și a elitei culturale din acea vreme din care făcea parte profesorul Dimitrie Gusti, întemeietorul ”Muzeului - Sat de la șosea”.
Cu acest prilej, în perioada 10-17 mai 2021, au avut loc o serie de evenimente menite să marcheze împlinirea a 85 de ani, pentru unul dintre cele mai vizitate muzee din țară. Și pentru că anul acesta s-au împlinit și 100 de ani de la nașterea MS Regele Mihai I al României iar muzeul a fost înființat cu sprijinul Fundațiilor Culturale Regale iar din 29 septembrie 2020 i-a fost acordat Înaltul Patronaj al MS Margareta, Custodele Coroanei române, activitățile dedicate celor 85 de ani de neîntreruptă activitate s-au desfășurat sub titlul generic Muzeul și Regalitatea.
Ceremonia oficială de deschidere a Zilelor Muzeului din acest an, a avut loc în data de 10 mai iar în cadrul acesteia, în premieră, au fost acordate două titluri onorifice de „Ambasador al Muzeului Satului”, unor personalități care au promovat și susținut valorile tradiționale și identitare românești, iar împreună cu Romfilatelia a fost lansat întregul poștal aniversar “Muzeul Satului-85 de ani, (1936-2021)”.
Invitați: Grupuri folclorice, meșteri populari și cântăreții de muzică populară:
Sofia Vicoveanca
Mioara Velicu
Viorica Flintașu
Ștefania Rareș
Floarea Calotă
Gheorghe Turda
Simona Dinescu
Gheorghe Gheorghe
Viorica Chiurciu
Invitați speciali: Paula Popoiu – director general Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”- București, Doina Ișfănoni – cercetător etnolog, Virgil Ștefan Nițulescu – director general Muzeul ”Țăranului Român”, Rusalin Ișfănoni – cercetător etnolog, Cristina Popescu – director general Romfilatelia.
***
Producător: Dr. Maria Tănase Marin