loader
Foto

Music (R)evolution: Oana Sîrbu, în dialog cu Valentina Băințan, joi, la TVR Cultural

În ultima săptămână a anului 2022, TVR Cultural transmite dialogurile Valentinei Băințan cu actrița Oana Sîrbu, cu pianista Sînziana Mircea și cu flautistul Ion Bogdan Ștefănescu. Emisiunea „Music Revolution” este difuzată de luni până vineri, de la ora 13.25.

 

Marți, 27 decembrie, TVR Cultural a difuzat dialogul dintre Valentina Băințan, Zoli Toth și Young Beats.

Muzicianul Zoli Toth este promotorul muzicii de percuție neconvenționale din România, artist conceptual, ecologist și coordonatorul ansamblurilor de percuție Cantus Mundi România, unde face magie alături de copii.

A studiat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și a pus bazele trupei de percuție SISTEM, al cărei lider a fost timp de 15 ani. În 2005, alături de Luminița Anghel, SISTEM a câștigat locul al III-lea la concursul muzical Eurovision.

(w882) Valentina

Young Beats și Valentina Băințan. Sursă imagine: TVR

Miercuri, 28 decembrie, Valentina Băințan a avut-o ca invitată la „Music (R)evolution” pe pianista Sînziana Mircea.

Artista a debutat la șapte ani pe scena Ateneului Român, la 11 ani, în America, iar la 14 ani pleca în primul ei turneu. În noiembrie 2016, cânta pentru prima dată într-una dintre cele mai prestigioase săli de concert din lume, Carnegie Hall, din New York.

Pe lângă aparițiile solo și concerte, Sînziana Mircea interpretează foarte mult și alături de cel mai apreciat violonist român, Alexandru Tomescu.

Înregistrările concertelor sale au fost difuzate de BBC Radio 3, Radio România Muzical și pe canalele principale de radio pentru muzica clasică din întreaga Europă.

Jucăria mea preferată este pianul, cuvintele mele favorite sunt armoniile, iar alfabetul meu favorit este înscris pe un portativ. Văd viața în alb și negru, pentru că sunt convinsă că în spatele clapelor unui pian se ascunde un univers infinit alcătuit din mii de culori. Tot el este și talismanul meu norocos, deoarece m-a dus în cele mai frumoase locuri pe care le-am văzut până acum și m-a ajutat să întâlnesc cei mai minunați oameni. Cred că muzica este felul în care Dumnezeu se face auzit și îmi aduce aminte în fiecare zi cât sunt de norocoasă”, spune Sînziana Mircea.

(w882) Valentina

Sînziana Mircea și Valentina Băințan. Sursă imagine: TVR

Joi, 29 decembrie, artista Oana Sîrbu a fost invitata Valentinei Băințan la „Music (R)evolution”.

Asocierile inedite despre care au discutat sunt: Elvis Presley și Ernesto de Curtis, Lara Fabian și Tomaso Albinoni, Bobby McFerrin și Johann Sebastian Bach.

Oana Sîrbu a debutat ca interpretă de muzică ușoară. În 1985, a câștigat trofeul „Steaua fără nume”, iar un an mai târziu, „Premiul Tinereții, la Festivalul de la Mamaia.

În 1986, a debutat ca actriță, interpretând-o pe Dana, în filmul „Liceenii”, producție care s-a bucurat de o mare popularitate.

Ani la rând, fetele de liceu s-au tuns precum personajul pe care l-a interpretat în „Liceenii”, imaginea Oanei Sîrbu fiind indisolubil legată de acest rol.

(w882) Oana Sîrb

Oana Sîrbu și Valentina Băințan. Sursă imagine: TVR

Vineri, 30 decembrie, invitatul Valentinei Băințan la „Music (R)evolution” este flautistul Ion Bogdan Ștefănescu.

Ion Bogdan Ştefănescu este muzician, membru şi solist al Filarmonicii „George Enescu”, poet și profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

Activează ca solist al Filarmonicii „Banatul” din Timişoara, este membru de aproape 30 de ani al grupului de muzică contemporană „Trio Contraste”, cântă alături de Camerata Regală ca solist şi dirijor sau cu Orchestra de Cameră din Heidelberg, iar proiectele se ţin lanţ.

Flautul este pentru mine o prelungire a sufletului”, spune Ion Bogdan Ștefănescu.

(w882) Ion Bogdan

Ion Bogdan Ștefănescu și Valentina Băințan. Sursă imagine: TVR

Sâmbătă, telespectatorii TVR Cultural pot revedea, de la ora 16.30, dialogul dintre Valentina Băințan și actrița Monica Davidescu.

 

 
„Ora Regelui

Sâmbătă, 15 iunie, la „Ora Regelui", veți fi martorii vizitei regale în Marele Ducat al Luxemburgului. Mizele acestei vizite externe a Familiei ...

„Podcasturile TVR#Enescu”: Valentina Băințan, în dialog cu Cynthia Millar, una dintre marile interprete la Undele Martenot, în 15 iunie

În ultima ediție a acestui sezon din „Podcasturile TVR#Enescu”, invitata Valentinei Băințan este Cynthia Millar, una dintre puținele interprete ...

Graficiana Anca Boeriu, la „Pastila de artă”: Este o expunere a propriilor mele fragilități în lucrările pe care le fac

Între 10 și 16 iunie, la „Pastila de artă”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait le propune telespectatorilor să îi descopere sau să afle mai ...

 

#TVRedu