loader
Foto

Miruna Ionescu, invitată la „Drumul lui Leşe”

Vineri, 17 decembrie​, de la ora 21:00, Grigore Leșe vă propune o discuție despre folclor și muzică interbelică cu Miruna Ionescu.

 

Folclorul este un fenomen viu, „exemplu de conformism și spontaneitate", care nu se reduce la tradiție, ci este „icoana sufletească adevărată a fiecărui popor după localități și timpuri".

(w882)

Folclorul românesc a constituit secole de-a rândul singura formă de reprezentare artistică, atingând un nivel de înflorire maximă în Evul Mediu el rămânând principala manifestare artistică, „izvorul pururea reîntineritor", cum spunea Eminescu, pentru creatorul individual. Cu toate că folclorul românesc a luat naștere o dată cu poporul, ca urmare a unui lent proces de amalgamare a unor elemente ale culturii muzicale geto-dace cu elementele noi, preocuparea pentru culegerea și studierea lui a fost târzie și s-a impus abia în ultimele două secole.

(w882)

Folcloristica românească se constituie ca știință abia în secolul al XIX-lea, atunci când burghezia, în lupta sa împotriva feudalismului pentru formarea unei culturi naționale, își apropiase masele largi, producându-se astfel un impuls pentru cunoașterea tezaurului artistic al acestora.

(w882)

Pentru noi, secolul al XIX-lea reprezintă pragul care desparte lumea veche, civilizația veche, de lumea nouă, care va realiza emanciparea culturală a românilor. Este perioada de tranziție în care se ciocnește vechiul cu noul, deosebit de bogată în evenimente sociale și culturale.

(w882)

Drumul lui Leşe este un program în care se îmbină armonios  dezbaterea, monologul şi actul artistic ancorat în realitatea autohtonă şi universală. Este o emisiune croită în jurul unui personaj carismatic, care debordează de vitalitate şi care reuşeşte să transmită publicului mesaje clare, făcându-l, în acelaşi timp, cu umorul specific, să gândească şi să se redescopere.

Jurnalist senior: Sandrino Gavriloaia

Producător: Sînziana Miloşoiu

Moderator și realizator: Grigore Leşe

***

Edițiile emisiunii pot fi urmărite și online pe TVR+.

 
Rolul procurorului în caz de malpraxis

Rolul procurorului în caz de malpraxis

publicat: luni, 22 iulie 2024

Luni, 22 iulie, de la ora 13:00, Mihaela Olaru v-a propus să revedeți o ediție de colecție ”Oamenii și legea”, la TVR 1.

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu Silviu Lupescu, fondatorul Polirom (ediție din 2016) | VIDEO

Între 22 și 28 iulie, TVR Cultural redifuzează dialogurile dintre Daniela Zeca Buzura și Silviu Lupescu, managerul și fondatorul Polirom (2016), ...

Pictorul Constantin Flondor, la „Biografii necesare”: Pentru mine, repetiţia este monotonă. Totdeauna, am simţit nevoia de a mă provoca, de a tenta riscul | VIDEO

În 28 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să revadă, la „Biografii necesare”, dialogul dintre Ileana Ploscaru ...

 

#TVRedu