loader
Foto

Minute preţioase cu Grigore Leşe şi Eli Bădică, la CULT@rt

Am vorbit despre tradiţii şi obiceiuri, dar şi despre apariţia unei noi colecţii de literatură română contemporană, marţi, 24 aprilie, de la ora 22.00, la TVR 3 şi online pe TVR+.

 

Construim, ca de fiecare dată, magazinul de arte cu ajutorul materialelor oferite de colegii de la studiourile teritoriale şi aducem în studio invitaţi care dau dinamica parcursului cultural al capitalei. Petrecem ora noastră alături de cultură cu Grigore Leşe şi Eli Bădică, coordonatoare colecţie - Editura Nemira.

Nemira anunţă apariţia unei noi colecţii de literatură română contemporană. Coordonatoarea colecţiei ne vorbeşte despre acest lucru în această ediţie.

În continuare vă invităm la expoziţia Imaginea lumii ţesută în lână.

Fac parte din patrimoniul UNESCO şi sunt o mărturie a legăturii strânse dintre cele două maluri ale Prutului. Scoarţele, covoarele tipice culturii şi tradiţiei româneşti adună de sute de ani simboluri ale naturii şi vieţii. Zeci de ţesături din patrimoniul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău sunt expuse la Palatul Culturii din Iaşi. Expoziţia Imaginea lumii ţesută în lână reaminteşte că Prutul este doar o apă, nu o graniţă, mai ales când vorbim despre tradiţii şi obiceiuri.

La rubrica de istorie, vorbim despre rolul lui Constantin Brâncoveanu în educaţie. În 1694, domnitorul a transformat Şcoala de la Sfântul Sava în Academia Domnească. Exact pe locul unde a funcţionat aceasta, la mijlocul secolului al 19-lea, a fost construită Universitatea Bucureşti.

De la Bucureşti, ajungem la Cluj unde vă prezentăm grupul PlatformA, care aparţine comunităţii artistice clujene şi care valorifică universul plastic în diferite moduri de expresie. Elian, Andor Komives, Radu Pulbere şi Ioana Antoniu au adus universul artei lor sub genericul PlatformA. Andor Komivesh este pictor şi profesor la Universitatea de Artă şi Design din Cluj.

Tot la Cluj, pictorii români sunt bine reprezentaţi în colecţia specială a Muzeului de Artă. Una dintre cele mai admirate serii de lucrări este cea a lui Nicolae Grigorescu. Peisagist, portretist, autor de scene de gen, dar şi pictor de front în timpul Războiului de Independenţă, Grigorescu rămâne unul dintre vârfurile picturii române la graniţa dintre clasicism, romantism şi impresionism local.

La Târgu Mureş facem loc Trupei Liviu Rebreanu a Teatrului Naţional, care are nevoie de piese clasice în repertoriu. "Suntem o trupă mică şi avem orgolii foarte mari", a declarat Nicu Mihoc, directorul artistic al Companiei Liviu Rebreanu. Noua strategie de management a fost prezentată cu ocazia anunţării noii premiere - Ivanov de Cehov, în regia lui Claudiu Goga.

Craiova ne aşteaptă cu monumente istorice gata să le aflăm povestea.

În România este nevoie tot timpul de ajutor pentru ca monumente istorice importante să fie salvate. În Olt, cula Caletzeanu îşi dă ultima suflare. Istoria ei începe în secolul al XIX-lea. Monumentul istoric din cartierul Enoşeşti a devenit un loc de atracţie pentru cei pasionaţi de poveşti de groază. Vestea că imobilul ar fi băntuit de fantome a creat o adevărată modă printre tinerii dornici să-şi hrănească fantezia cu vizite nocturne în casa boierului Caletzeanu. La lumina zilei, de groază sunt semnele distrugerii timpului şi dezinteresului.

Emisiunea poate fi urmărită şi online pe TVR+, de la ora 22.00.

 
„Pastila de artă”. Ștefan Pelmuș:  Aș vrea să reușesc, prin intermediul picturii mele, să nu-mi mai fie frică de moarte

Între 20 și 26 mai, la TVR Cultural, Ileana Ploscaru Panait le propune telespectatorilor TVR Cultural să descopere portretele pictorițelor Yvonne ...

Istoricul Lucian Boia, la „Mic dejun cu un campion”: Românii trebuie să știe cine sunt (ediție din 2015) | VIDEO

TVR Cultural redifuzează, între 20 și 24 mai, dialogurile Danielei Zeca Buzura cu actorul Mircea Albulescu (1934-2016), fosta campioană la ...

Valentina Băințan, în dialog cu soprana Chen Reiss, „o voce perfectă Strauss”, la „Podcasturile TVR#Enescu” în 25 mai, la TVR Cultural

La „Podcasturile TVR#Enescu”, de sâmbătă, 25 mai, Valentina Băințan o are ca invitată pe soprana Chen Reiss, „o voce de o luminozitate și de o ...

 

#TVRedu