Sâmbătă, 4 iulie, de la ora 10.00, la TVR 2 ați revăzut o ediție de colecție a emisiunii Mic dejun cu un campion, al cărei invitat este Neagu Djuvara - istoric, diplomat, filozof şi romancier.
A traversat timpul dintr-un secol în altul, începând cu Revoluţia bolşevică şi sfârşind cu răsturnarea comunismului. Istoric, diplomat, dar mai ales, campion al timpului, Neagu Djuvara a plecat dintre noi acum doi ani. Au rămas însă cărțile, istoriile scrise sau povestite și, mai ales, interviurile de colecție.
Un astfel de interviu, filmat la finalul anului 2015, vă invităm să revedeția la TVR 2, sâmbătă, 4 iulie, de la ora 10.00.
Istoricul Neagu Djuvara avea atunci 99 de ani și reguli stricte de trai. Se trezea târziu, bea o cafeluţă sau un ceai aromat, ciugulea ceva frugal, şi, abia când ziua era mai pe trecute, începea să scrie. Obiceiuri de om serios, cu exerciţiu şi condei, cu mintea doldora de fapte şi amintiri, gata să se reverse pe foile pe care le aşază ordonat pe birou.
Nu am avut faţă de nimeni senzaţia atât de acută că timpul trebuie să fie îngăduitor pentru ca să-şi poată destăinui toate amintirile. Istoria, pe care noi o citim de regulă în cărţi, este trăită direct. Un secol de istorie. O istorie pe care Neagu Djuvara o destăinuia, uneori, cu o clipă de reflexie înainte de a răspunde la întrebare, parcă pentru a mai scotoci o dată în memorie, detaliile vreunei întâmplări trăite demult.
„Mi-a spus că nu regretă nimic. Că totul a fost viaţă, iubire, experienţă. Şi că se mai roagă să i se mai dea timp (și i s-au mai dat aproape trei ani de la momentul acestui interviu - n.r.) ca să-şi ducă la capăt credinţa şi opera. Cu alte cuvinte, secolul lui Neagu Djuvara a fost doar o istorie prea scurtă a lucidităţii şi implicării”, destăinuie Daniela Zeca Buzura din culisele „negocierilor” pentru acceptarea invitaţiei din această dimineaţă.
Recunosc că am fost puţin intimidaţi de insistenţa cu care am încercat să-l scoatem din ritmul zilnic pe distinsul nostru interlocutor. Ca regulă, nu mai acorda interviuri, tocmai pentru a se putea concentra la scris cât mai mult. Nici nu vă imaginaţi câte proiecte mai avea în plan în acel moment. Aşa că, timpul era extrem de preţios.
Atunci, la cei aproape 100 de ani, Neagu Djuvara avea o reţetă care asigură succesul. Garantat! Şi ne-a împărtăşit-o şi nouă: zilnic, treizeci de minute de gimnastică, inteligenţă şi noroc. La cele două din urmă nu ne-a spus în ce procente, dar zâmbetul său şugubăţ sugera mai mult decât vorbele.
„Ne-am mişcat stânjeniţi pentru a ne face loc camerelor în cabinetul său de lucru. Între timp, Neagu Djuvara, ne povestea despre familia sa, imortalizată în tablourile de pe pereţi. O genealogie cu adevărat impresionantă, despre care noi, ceilalţi trebuie să scotocim prin dicţionare, pe când, pentru domnia sa erau, bunicii, mama, tata, străbunicul...”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătorul TVR al emisiunii.
Şi uite aşa, pe nesimţite am alunecat în poveştile specifice emisiunii noastre. „ I-am făcut un semn discret Danielei, i-am atenţionat pe colegii mei să înceapă filmarea fără ca gazda noastră să ştie, iar conversaţia a curs firesc, ca şi când, nimic nu anunţa că trebuie să dăm semnalul <> Doamna care se îngrijeşte de menaj a intrat în cadru servind un ceai fierbinte dintr-un frumos ibric japonez de porţelan şi... timpul a zburat fără ca măcar să ne dăm seama". (Ileana Ploscaru Panait)
Au urmat fotografiile de grup, alte poveşti – am realizat că ne-ar mai trebui încă o emisiune pentru a le putea difuza - câteva delicatese, o cafeluţă şi... totuşi a trebuit să ne retragem.
„Tout est bien, qui finit bien”, ne-a spus Neagu Djuvara conducându-ne la plecare până la uşă. Chiar ne-am considerat nişte norocoşi ai sorţii că am întâlnit un om atât de minunat, care a traversat timpul dintr-un secol în altul, începând cu Revoluţia bolşevică şi sfârşind cu căderea comunismului şi a zidului Berlinului.