loader
Foto

Galerie foto

Mic dejun cu un campion: un secol de istorie cu Neagu Djuvara

A traversat timpul dintr-un secol în altul, începând cu Revoluţia bolşevică şi sfârşind cu răsturnarea  comunismului. Istoric, diplomat,  dar mai ales, campion al timpului, Neagu Djuvara e invitatul de sâmbătă al emisiunii. Pe TVR 2, de la 09:30.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Sâmbătă dimineaţa, pe 12 decembrie, o să ieşim puţin din decorul cu care v-am obişnuit pentru că, de data aceasta, campionul nostru este un senior care nu vrea, cu nici un chip, să se scoale de dimineaţă. Istoricul Neagu Djuvara, la cei 99 de ani împliniţi în august, are reguli stricte. Se trezeşte târziu, bea o cafeluţă sau un ceai aromat, ciuguleşte ceva frugal, şi, abia când ziua este mai pe trecute, începe să scrie. Obiceiuri de om serios, cu exerciţiu şi condei, cu mintea doldora de fapte şi amintiri, gata să se reverse pe foile pe care le aşază ordonat pe birou.

Nu am avut faţă de nimeni senzaţia atât de acută că timpul trebuie să fie îngăduitor pentru ca să-şi poată destăinui toate amintirile. Istoria, pe care noi o citim de regulă în cărţi, este trăită direct. Un secol de istorie. O istorie pe care Neagu Djuvara o destăinuie, uneori, cu o clipă de reflexie înainte de a răspunde la întrebare, parcă pentru a mai scotoci o dată în memorie, detaliile vreunei întâmplări trăite în vremurile în care mulţi dintre cei care-i stăm în faţă, nici nu se născuseră încă...

„Mi-a spus că nu regretă nimic. Că totul a fost viaţă, iubire, experienţă. Şi că se mai roagă să i se mai dea timp ce să-şi ducă la capăt credinţa şi opera. Cu alte cuvinte, secolul lui Neagu Djuvara a fost doar o istorie prea scurtă a lucidităţii şi implicării”, destăinuie Daniela Zeca Buzura din culisele „negocierilor” pentru acceptarea invitaţiei din această dimineaţă.

Recunosc că am fost puţin intimidaţi de insistenţa cu care am încercat să-l scoatem din ritmul zilnic pe distinsul nostru interlocutor. De regulă, nu mai acordă interviuri, tocmai pentru a se putea concentra la scris cât mai mult. Nici nu vă imaginaţi câte proiecte mai are în plan. Aşa că, timpul este preţios.

Dar, Neagu Djuvara, la cei aproape 100 de ani are o reţetă care asigură succesul. Garantat! Şi ne-a împărtăşit-o şi nouă: zilnic, treizeci de minute de gimnastică, inteligenţă şi noroc. La cele două din urmă nu ne-a spus în ce procente, dar  zâmbetul său şugubăţ sugera mai mult decât vorbele.

„Ne-am mişcat stânjeniţi pentru a ne face loc pentru amplasarea camerelor în cabinetul său de lucru. Între timp, Neagu Djuvara, ne povestea despre familia sa, imortalizată în tablourile de pe pereţi. O genealogie cu adevărat impresionantă, despre care noi, ceilalţi trebuie să scotocim prin dicţionare, pe când, pentru domnia sa erau, bunicii, mama, tata, străbunicul... În rest, cărţi, multe fotografii de familie, alături de soţia sa, France, care trăieşte la Paris şi care este de aceeiaşi vârstă cu domnia sa, fiica, prieteni de-o viaţă, cunoscuţi”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătorul TVR al emisiunii.

Şi uite aşa, pe nesimţite am alunecat în poveştile din fiecare sâmbătă dimineaţă. „Am făcut un semn discret Danielei, i-am atenţionat pe colegii mei să înceapă filmarea fără ca gazda noastră să ştie, iar conversaţia a curs firesc, ca şi când, nimic nu anunţa că trebuie să dăm ’’Motor! Linişte! Se filmează!’’. Doamna care se îngrijeşte de menaj a intrat în cadru servind un ceai fierbinte dintr-un frumos ibric japonez de porţelan şi... timpul a zburat fără ca măcar să ne dăm seama". (Ileana Ploscaru Panait)

Au urmat fotografiile de grup, alte poveşti – am realizat că ne-ar mai trebui încă o emisiune pentru a le putea difuza - câteva delicatese, o cafeluţă şi... totuşi a trebuit să ne retragem.

„Tout est bien, qui finis bien”, ne-a spus Neagu Djuvara conducându-ne la plecare până la uşă. Chiar ne-am considerat nişte norocoşi ai sorţii că am reîntâlnit un om atât de minunat, care a traversat timpul dintr-un secol în altul, începând cu Revoluţia bolşevică şi sfârşind cu căderea comunismului şi a zidului Berlinului.

***

Emisiunea este difuzată şi pe TVR HD (sâmbătă, 12 decembrie, ora 13:00), TVR Internaţional (marţi, 15 decembrie,  ora 15:00) şi TVR Moldova (sâmbătă, 19 decembrie, ora 9:00)

Noul sezon Mic dejun cu un campion:

Răsfăţul la o cafea bună, cu arome de mentă şi alte delicii intelectuale, în compania scriitoarei şi jurnalistei Daniela Zeca Buzura începe în sezonul de toamnă din 17 octombrie, în fiecare sâmbătă, de la ora 09:30.

Vă promitem 13 noi ediţii de colecţie de 24 de carate. Şi tot atâtea poveşti de viaţă, subiecte tari, bucurii şi conuri de umbră ale unor oameni pe care îi îndrăgim şi a căror întâlnire este de fiecare dată o plăcere împărtăşită. Daniela Zeca Buzura, cu acelaşi farmec şi incisivitate iscoditoare va scoate la lumină aspectele mai puţin cunoscute, reuşitele şi risipirile interlocutorilor care ne-au făcut onoarea de a răspunde invitaţiei noastre.

„Dorim să mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine”, spuneIleana Ploscaru Panait, producătorul TVR al emisiunii.

 

 
Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

În ultimii ani, România s-a distins în cadrul Uniunii Europene printr-o statistică remarcabilă: aproximativ 95% dintre elevii de gimnaziu învață, ...

Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză la Cluj-Napoca

Joi, 21 noiembrie, Cluj-Napoca a fost gazda unei sărbători deosebite, marcând Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză. În sala ...

100 de ani în 10 ecranizări străine: de la cărți la filme de succes

Un manuscris respins de 12 edituri, dar și piese de teatru recompensate cu Premiul Pulitzer au devenit repere cinematografice și succese ...

 

#TVRedu