loader
Foto

Galerie foto

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu scriitorul Kamel Daoud, în 14 iulie (ediție din 2015) | VIDEO

Între 8 și 14 iulie, la „Mic dejun cu un campion”, telespectatorii TVR Cultural au putut revedea dialogurile Danielei Zeca Buzura cu scriitorul Norman Manea, regretatul actor Ion Caramitru, cercetătoarea Alina Isac Alak, muzicianul Nicu Alifantis , pianistul Dan Grigore și scriitorul Kamel Daoud.

 

Un text de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea „Mic dejun cu un campion”

Norman Manea (ediție din 2016)

  • Luni, 8 iulie, ora 10.00

Ce urmează a doua zi după succes? Firescul, pare să spună Norman Manea. Numai aşa te poţi salva ca om şi ca artist.

Norman Manea a plecat din ţară în 1986. De mai bine de 20 de ani predă la Bart College unor studenţi veniţi din peste 30 de ţări ale lumii.

„America m-a obligat să mă revizuiesc”, spunea scriitorul, invitat la „Mic dejun cu un campion” în 2016. Norman Manea nu este numai un dascăl adorat de studenţii săi, ci și un scriitor de succes. Abia în străinătate s-a bucurat cu adevărat de succes, de public, de presă, de critică.

De aceea, poate, la Sesiunea Aniversară de la Academia Română organizată la împlinirea a 80 de ani de viață, alături de soţie, prieteni, scriitori, artişti, oameni de presă și televiziuni, se afla şi un număr însemnat de editori din Germania, China, Brazilia, America, România, Franţa. Şi, cu toate acestea, Norman Manea ne-a destăinuit: „Nu suport morga celebrităţii şi a gloriei. Sunt efemere”.

A scris peste 20 de cărţi, traduse peste tot în lume. Un succes care poate asigura o stare de bine, un sentiment de împlinire. Cu toate acestea, de multe ori, gândurile sale sunt amare: „Oamenii şi-au creat dictaturile şi tot ei le-au demolat. Lumea de acum evoluează tot mai mult spre forme extreme. Exilul s-a banalizat. Era o formă de rezistenţă, dar acum el nu mai există nicăieri”.

****

Actorul Ion Caramitru (1942-2021) - ediție din 2016

  • Marţi, 9 iulie 2024, ora 10:00

„Revoluţia mea a eşuat. A câştigat revoluţia lui Sergiu Nicolaescu”, spunea, în 2016, Ion Caramitru. În schimb, au triumfat teatrul său şi voinţa de a construi binele celor de lângă el.

Ion Caramitru (1942-2021) a fost un adevărat om de cultură, cu o nobilă meserie şi cu o pricepere managerială potrivită unui minister mereu văduvit de buget, dar care, alături de educaţie şi sănătate, este coloana vertebrală a unei naţiuni.

Ion Caramitru a discutat cu Daniela Zeca Buzura despre familie, studenţie, debut, partenerii de scenă, spectacolele redutabile în care a jucat, preşedinţia UNITER şi gestionarea unei bresle nelipsită de orgoliile unor creatori, ale căror sensibilităţi trebuie mereu menajate, diplomaţie culturală, pragmatism managerial, prezenţa în momentele-cheie ale istoriei recente, reverenţa adâncă în faţa Majestăţii Sale Regele Mihai I, apartenenţa la un sistem de valori morale, profesionale și personale pe care mulţi le-au uitat, dar care pentru Ion Caramitru erau axa după care își conducea viața.

****

Alina Isac Alak - cercetătoare și activistă pentru drepturile femeilor în islam (ediție din 2016)

  • Miercuri, 10 iulie, ora 10.00

Doctor al Facultăţii de Filozofie din Universitatea Bucureşti, cercetătoare și activistă pentru drepturile femeilor musulmane, Alina Isac Alak este o bucovineancă sadea, care s-a convertit la islam. Căsătorită cu un irakian şiit, alături de familia sa din România şi cea din Irak, Alina Isac Alak trăia o poveste de dragoste captivantă.

„Pentru mine, trecerea la islam nu a fost atât de radicală. A existat o continuitate, în sensul în care cred că credinţa nu este un fenomen discursiv, nu-l justificăm raţional. Este o alegere intimă. Nu a fost o ruptură dramatică şi categorică cu trecutul meu, cu experienţele mele religioase anterioare. Am recunoscut o altă carte sacră. Nu depinde atât de mult de texte, de formele exterioare, ci mi-am manifestat un interes intelectual de a recunoaşte anumite modele, în mai multe religii”, arăta Alina Isac Alak, la „Mic dejun”.

****

Muzicianul Nicu Alifantis (ediție din 2016)

  • Joi, 11 iulie, ora 10.00

Nicu Alifantis este mult prea cunoscut pentru a mai fi necesar să-i facem o carte de vizită, deşi a mărturist la întâlnirea noastră că, recent, un tânăr producător îi ceruse un CV.

„Nu m-a deranjat. Ce mă deranjează este încrâncenarea, lipsa de cultură, de informaţie, vorba apăsată”, a mărturisit Nicu Alifantis.

Se simte, totuşi, o revoltă interioară a unui creator care, privind acum la cariera sa, are cu ce se mândri: cantautor, compozitor, actor, poet, un muzician redutabil, Nicu Alifatis este, pentru muzica românească, un artist care a deschis multe direcţii. Muzica sa este fredonată, ascultată, cerută. Albumele sale se caută în continuare. O prezenţă plăcută, cu umor şi fine ironii – acesta este Nicu Alifantis când nu este pe scenă. Scrie, se implică în mediul social, imprimă noi compoziţii, face turnee, pune la cale noi concerte. Nici o clipă de pierdut.

****

Pianistul Dan Grigore (ediție din 2015)

  • Vineri, 12 iulie, ora 10.00

În 1999, a fost primul muzician român distins cu Ordinul „Cavaler al Artelor şi al Literelor”, acordat de Guvernul francez. Onorant şi nu numai atât, pentru că, aşa cum avea să mărturisească, era şi prima dată când primea o distincţie de un asemenea nivel.

Este considerat unul dintre cei mai importanţi pianişti ai lumii secolului XX şi printre cei patru mari instrumentişti români ai tuturor timpurilor. Este un muzician de o seriozitate ieşită din comun şi un profesor foarte exigent, însă cu o vervă şi un umor debordante.

Cu brevet de aviator, mare amator de fotbal şi de şah, dar şi de glume bune, marele pianist Dan Grigore a fost invitatul Danielei Zeca Buzura la „Mic dejun” în anul 2015.

****

Kamel Daoud - scriitor şi jurnalist francez de origine algeriană (ediție din 2015)

  • Duminică, 14 iulie, ora 10.00
  • Ediție de Ziua Națională a Franței

Sosit la Bucureşti, la invitaţia Centrului Regional al Francofoniei pentru Europa Centrală şi de Est, scriitorul algerian, de limbă franceză, Kamel Daoud a semnat cu o editură românească, lansarea în România a cărţii sale, „Meursault, contre-enquête”, recompensată în 2014 cu Premiul Goncourt pentru roman de debut. Apărut deja în Algeria şi în Franţa unde s-a bucurat de un succes imediat, romanul a fost tradus în peste 20 de limbi de circulaţie internaţională. Apariţia şi succesul romanului „Meursault, contre-enquête” consemnează un curent de opinie care este repudiat în societatea algeriană contemporană. În ochii vigilenţi ai extremiştilor islamişti, Kamel Daoud reprezintă expresia unei „deviaţii” de la dogmă, fiind considerat un colaborator al „occidentalilor colonizatori”.

Emisiunea „Mic dejun cu un campion” a luat startul în 16 martie 2015, cu o ediție al cărei invitat a fost actorul Mircea Albulescu. În 2018, emisiunea a obținut Premiul APTR pentru cel mai bun talk-show, iar în 2020, Premiul Revistei TVmania, pentru cel mai bun interviu-portret.

 
„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu Andreea Marin (ediție din 2017) | VIDEO

Între 5 și 11 august, TVR Cultural redifuzează dialogurile Danielei Zeca Buzura cu pictorul Ilie Boca, gimnasta Cătălina Ponor, scriitoarea Ioana ...

Elisabeta Lipă, la „Portret de excelență”: În sportul de înaltă performanță, Comitetul Olimpic Internațional a introdus egalitatea de șanse | VIDEO

TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori să revadă sâmbătă, 10 august, de la ora 16.00, dialogul dintre Mihaela Olaru, gazda emisiunii „Portret ...

Sculptorul Laurențiu Mogoșanu, la „Biografii necesare”: „Eu Îl mărturisesc pe Hristos şi asta se vede în arta mea” | VIDEO

TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori să revadă, la „Biografii necesare”, în 11 august, de la ora 22.10, dialogul dintre artista vizuală ...

 

#TVRedu